Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat čelovku Petzl?

Vybrat čelovku není žádná legrace. Je snadné ztratit se ve všech těch lumenech, metrech dosvitu a hodinách výdrže. Kolik diod potřebujete? K čemu je červené světlo? Je nutné mít indikátor nabití baterie? Je lepší pásek nebo lanko? Pokud se chcete o výběru čelovky dozvědět něco víc, máme pro vás připraveného malého průvodce výběrem čelové svítilny.

Když vybíráte čelovku, je třeba si odpovědět na dvě základní otázky:

  1. Kolik jsme do čelovky ochotni investovat?
  2. Na co ji chceme používat?

Základní čelovky

Pokud chceme čelovku použít na svícení ve stanu či po kempu, na bojovku na táboře, na cestu z hospůdky, na výměnu žárovky v lustru nebo třeba při výpadku proudu, úplně nám postačí méně svítivá čelovka bez množství funkcí. Tyto základní čelovky jsou také vhodné pro děti, jako jejich první čelovka. Ideální jsou například Petzl Tikkina 2 se dvěma diodami nebo z těch výkonnějších Petzl Tikka 2 se čtyřmi diodami na pásku, případně Petzl Zipka 2 se čtyřmi diodami na vytahovacím lanku.


V této skupině existují i speciální čelovky, například Petzl Tactikka, která je doplněná o červený filtr. Červené světlo osvítí co je třeba a zároveň není agresivní, aby vzbudilo celý tábor nebo vyplašilo veškerou zvěř v lese.

Výkonné čelovky

Jestliže čelovku potřebujeme na lyžování, jízdu na kole, vysokohorský výstup, horolezectví, speleologii, běhání nebo třeba orientační běh, sáhneme po výkonnějším modelu. Ale pozor, jakmile si jednou vyzkoušíte tuhle vyšší třídu, už nikdy se nespokojíte s ničím slabším :o).


Zástupci svítivějších čelovek s jednou výkonnou diodou doplněnou o spořivou červenou diodu jsou například Petzl Tikka Plus 2 nebo Petzl Tikka 2 XP s rozptylkou (možnost volby mezi úzkým a širokým kuželem světla). Výkonnější čelovky mají zpravidla více funkcí, například možnost volby intenzity svícení, blikání, indikátor stavu baterie, aj. Použité diody a čočky jsou kvalitnější a čelovky v pohodě dosvítí do vzdálenosti 40–60 metrů.

Speciální čelovky – na speleologii a extrémní sporty

Nejvyšší třídu čelovek pak tvoří modely určené pro extrémní sporty, speleologii apod. Jedná se o nejkvalitnější čelovky s vysokým výkonem, akumulátorem namísto baterií a robustnější konstrukcí. Některé modely jako třeba Petzl Nao umí díky speciálnímu senzoru automaticky přizpůsobit výkon diod podle charakteru okolního prostředí. Model Petzl Ultra Wide zase nabízí rovnoměrný kužel v rozsahu až 180°.

Protože nikdo nechce kupovat zajíce v pytli, rádi vám ukážeme, jak čelovky svítí a necháme vás vyzkoušet si je. Všechny naše čelovky najdete zde.

Levné čelovky

Mnoho zákazníků se diví, proč si kupovat dražší čelovku, když v obchodních řetězcích nebo na trhu seženou čelovku ta 160 Kč? Odpověď je snadná – za čelovku sice zaplatí málo, je ale třeba si uvědomit, čím ji musí „nakrmit“, tedy jaký typ baterií na její provoz potřebují. 

Zpravidla se jedná o ploché baterie, které se hůře shání a jsou dražší. Ve výsledku pak za čelovku a její provoz zaplatí výrazně více, než kdyby si koupili dražší a kvalitnější výrobek.

Není světlo jako světlo – z vlastní zkušenosti víme, že levné čelovky nesvítí jasným světlem, často kvůli špatnému kontaktu problikávají a použité diody rychle odchází.

Malá rada na závěr: Výběr čelovky neberte jako nákup kuřete k večeři - pokud si nejste jistí, nebojte se zeptat a světlo si vyzkoušet.

Další články o čelovkách

 

Tým 4camping.cz

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.