Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Trendy v outdooru pro rok 2016

Jakým směrem se bude ubírat outdoor v roce 2016? Hlavními trendy budou i pro příští rok minimalismus, důraz na komfort, přírodní materiály, šetrnost k přírodě, mobilita a konektivita. Jak se s tím popasovali hlavní hráči na trhu?

Minimalismus hýbe outdoorem

V posledních letech pozorujeme v oblasti outdoorového vybavení trend vše zmenšovat a snižovat váhu, tedy takzvaný minimalismus. A tento trend bude v roce 2016 ještě nabírat na síle s tím, jak se dostávají do výroby nové hi-tech materiály. Tendence ke snižování váhy a objemu lze pozorovat napříč celým trhem s outdoorovým vybavením. Krásně je to patrné na segmentu karimatek, kde dnes není problém sehnat nafukovací karimatku s váhou pod 500g při standardní délce a tloušťce. Důkazem budiž karimatka Thermarest NeoAir Xtherm. Tato karimatka řady NeoAir od americké firmy Thermarest dosahuje díky použití nejkvalitnějších materiálů a unikátních technologií extrémně nízké váhy (430g) a přitom poskytuje nadstandardní pocit komfortu za jakýchkoli podmínek 365 dní v roce.

Šetrnost k přírodě

V následujících letech bude také kladen mnohem větší důraz na šetrnost k přírodě. Už dnes lze narazit na produkty z recyklovaných materiálů takřka na každém kroku. Většina bund a spacáků se syntetickými plnidly vyrobenými z recyklovaných PET lahví je toho živým důkazem. V roce 2016 se však půjde ještě dál. Běžně k dostání tak budou produkty z odpadního materiálu rostlinného původu jako tácky a misky z palmového listí, hrnečky a talíře ze šlupek od rýže a tak dále. Průkopníkem v této oblasti je australská firma EcoSouLife. Skvělým příkladem jejich inovativního přístupu jsou hrnečky EcoSouLife BIO SIP, krásné, příjemné do ruky a velmi odolné, které určitě využije každý, kdo si během svých cest rád dá nějaké to kafe a jemuž není osud přírody lhostejný. Když pak hrneček, který lze mýt v myčce a snese i teplotu 120°C doslouží nebo vás přestane bavit, stačí jej zakopat a on se po dvou letech v zemi zcela rozloží.

 

Podpora mobility a konektivity

Když už jsme zmínili šetrnost k přírodě, nesmíme zapomenout ani na využívání solární energie, dalšího trendu, který se šetrností k přírodě přímo souvisí. Hlavní ideou použití solárních technologií v outdooru je hlavně potřeba mobility a stálé konektivity. Ať už potřebujete napájení pro váš satelitní telefon nebo GPS přijímač někde v džungli nebo chcete nabít telefon, notebook či foťák na týdenním výletě mimo civilizaci, bez solárních technologií a power banky se jen těžko obejdete. Špičkou v tomto oboru je značka Goal Zero. Těžko z nabídky tohoto výrobce něco vypíchnout, ale máme-li jmenovat jednu věc, bude to Goal Zero Guide 10 plus solar recharging kit. Jde o set výkoného solárního panelu a akumulátoru, který funguje i jako nabíječka na baterie. Spolehlivě a hlavně kdekoli zajistí nabití baterií, mobilů, tabletů nebo GPS. Akumulátor lze navíc nabíjet i přes USB.

goalzero2

Komfort nadevše

Jestliže jsme se v úvodu bavili o posedlosti snižováním váhy a objemu, je třeba říci, že to není za cenu snížení komfortu. Alespoň ne vždy. Naopak, v posledních letech, s tím, jak se outdoorové vybavení stále více přibližuje od expedic směrem k běžným smrtelníkům, je kladem čím dál tím větší důraz také na komfort. Je jasné, že když jedete autem do kempu, nepotřebujete řešit každý gram a cm³. Zato vás velmi zajímá prostornost vašeho stanu a snadnost jeho postavení. A zde přichází na scénu další trend posledních let, který v příštím roce bude udávat směr jakým se část outdoorového trhu bude ubírat, nafukovací stany. Zní to šíleně? Na první pohled možná, ale má to své opodstatnění a kouzlo. Princip je jednoduchý. Přijedete do kempu, vybalíte stan, a místo, abyste se prali s pruty a řešili, který kam umístit a jak tak velkou konstrukci vztyčit bez klení a pláče, vytáhnete pumpu a začnete pumpovat. A než byste řekli švec, před vámi stojí postavený krásný prostorný rodinný stan. Touto konstrukcí se může pyšnit nově například stan Interval 4 AirTube od české firmy Pinguin.

 

Návrat k přírodním materiálům

A posledním zásadním trendem, který lze ve vývoji outdoorového vybavení pozorovat a který bude v příštím roce výrazně ovlivňovat nabídku jednotlivých výrobců je návrat k přírodním materiálům, bavlně, vlně a peří. Dlouho byly tyto materiály opomíjeny, protože je na trhu vytlačily jejich syntetické náhrady. Dnes se však díky různým technologickým úpravám a hydrofobním aplikacím dostávají opět do popředí. Bavlněný stan je prodyšnější než ten z polyesteru, vlněné termoprádlo méně zapáchá než to ze syntetických materiálů a péřový spacák poskytne nejlepší míru tepelné izolace na kterou lze jen pomyslet. A v této souvislosti bychom rádi upozornili na perfektní třísezónní spací pytel Viking 600 od české firmy Warmpeace. Ten díky své precizní konstrukci a kvalitnímu peří poskytne požitek z komfortního spánku i za minusových teplot. Přitom s váhou 1075g vás téměř nezatíží. Viking tak má ambice stát se vaším věrným parťákem na toulkách krajinou.

 

Tipy na další články o trendech v Outdooru:

Tým 4camping.cz

Zdroje: outdo­orportal.cz, czechout.cz

 

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

1 149 

Porovnat

2 990  (0.03 %) 2 989 

Porovnat

1 679  (45.86 %) 909 

Porovnat