Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat turistické kalhoty

Vybíráte turistické kalhoty a nevíte si rady s materiály, střihem a dalšími vlastnostmi? Co by všechno měly umět a na co přesně klást při výběru důraz? Poradíme v našem dalším dílu ze série "Jak vybrat".


Obsah

 

Úvod

Turistika jako taková je velmi širokým pojmem. Zahrnovat může turistiku jak vysokohorskou, tak běžnou i naprosto nenáročnou. Ať už budou vést vaše kroky na nejvyšší vrcholky, nebo budete trávit čas chůzí v nenáročném terénu, vždy je potřeba vybrat správné kalhoty na turistiku, které pro dané podmínky poskytnou výborný komfort. Turistické kalhoty musí výborně sedět, nesmí se nikde shrnovat nebo nám bránit v pohybu. Dobře promyslete všechny technické detaily a prvky, které by měly kalhoty mít a vždy kupujte takové, které nejlépe využijete k dané aktivitě. 

 

Vrstvení oblečení 

Nejprve si pojďme stručně říci pár slov o termo-izolaci, na kterou je důležité myslet i při výběru kalhot. Často totiž řešíme, jak teplé kalhoty mají být a jak zajistit, aby nám v nich za a) nebyla zima nebo za b) nebylo příliš velké teplo. K tomu je dobré znát tzv. cibulový systém vrstvení oblečení, kdy nám u kalhot ale postačí rozumět 1. vrstvě. Ta je sací, v létě se většinou objedete bez ní, jakmile se ale ochladí a přijde zima, je potřeba řešit i vrstvu pod kalhotami

1. vrstva zahrnuje spodky z merino vlny (při pasivnějším pohybu jako je turistika) nebo syntetiky (aktivnější namáhavý trek nebo běh). Ideálně kombinace obou materiálů, která čerpá výhody obou. Vrstvě druhé budeme věnovat zbytek článku.

Vrstvení oblečení zahrnuje:

 

  • První vrstva (sací) - funkční prádlo či termoprádlo
  • Druhá vrstva (ochranná) - kalhoty

 

 

obr.: dámské funkční spodky Helly Hansen W Lifa Merino Midweight Pant

 

 

Výběr turistických kalhot dle parametrů

Je to prakticky stejné, jako u všeho ostatního. Potřebujete, aby kalhoty nejen dokonale sedly, ale aby uměly i něco navíc. A turistické, ty by měly vydržet určitě víc, než obyčejné kalhoty do města. Pojďme si projít základní rozdělovník kalhot. 

  1. Podle pohlaví
  2. Materiál
  3. Hmotnost
  4. Voděodolnost
  5. Větru-vzdornost
  6. Velikost a délka

 

1. Podle pohlaví

Vzhledem k výrazným odlišnostem anatomie ženského a mužského těla je vhodnější vybírat modely určené pro dané konkrétní pohlaví. Turistické kalhoty pro ženy tak budou například více vypasované, uzpůsobené pro zimomřivý organismus. „Univerzální“ unisexové kalhoty se plně nepřizpůsobí anatomii daného pohlaví, čímž může být omezena celková funkčnost kalhot. Naopak u dětí je klíčová nepromokavost, proto volíme hlavně nepromokavé kalhoty.

obr.: pánské kalhoty Columbia Silver Ridge™ II Cargo Pant a dámské kalhoty High Point Gale 3.0 Lady Pants

 

2. Materiál

Na materiálu velmi záleží, a u kalhot, zvlášť. Je to poslední vrstva, která vás má ochránit před všemi vlivy počasí a i když vám dobře sedí, ještě nemusíte mít "vyhráno". Funkční materiály, stejně jako u technického prádla nebo bund a mikin, musí být použity správně a když dobře fungují, je radostí v takových kalhotách vyrazit ven. 

 

Sledovat předpověď počasí se vyplatí

Sháníte-li kalhoty do pěkného počasí, zvolte lehké prodyšné kalhoty bez vodoodpudivé vrstvy. Ideálně s odolností vůči UV záření. I při pěkném počasí je možné, že budou kalhoty vlhčí, ať už propocením nebo například probrouzdáním v potoce apod. Pro tyto případy je jednoznačně dobré volit kalhoty rychleschnoucí, které zajistí, že budete brzy zase v suchu. Do pěkného počasí volte kalhoty lehké, např. „plachťáky“, lněné nebo bavlněné.

obr.: dámské kalhoty Chillaz Jessy

 

V chladnějším počasí dobře poslouží oblečení ze syntetických materiálů, případně z bavlny, ovšem nějakým způsobem ošetřené. Před prochladnutím ochrání kalhoty z vnitřní strany opatřené podšívkou. Softshellové turistické kalhoty zajistí pocit tepla, mechanickou odolnost (se střední nebo vyšší odolností vůči vodě) a zpravidla neprofouknou. Softshell je k dostání v hůře prodyšném membránovém nebo lépe prodyšném tkaném provedení.

obr.: dámské kalhoty Silvini Fasano

 

Do podmínek s velmi vysokou vlhkostí vzduchu (tropy, subtropy) se nejlépe hodí materiál především vysoce prodyšný, velmi lehký, příjemný, ideálně rychleschnoucí (oceníte při propocení či namočení). Pro nejnáročnější jsou k dostání také kalhoty s úpravou odpuzující hmyz.

 

Základní rozdělení materiálů v tabulce:

 

Druh materiálu

 

Plusy

 

Mínusy

Polyamid Odolnost, pevnost, pružnost menší nasákavost vlhkosti
Polyester

Základní syntetika, tvarová stálost, barevná stálost, nedeformuje se, pevnost, prodyšnost

vyšší nasákavost a tím menší tepelná izolace, nutnost často prát (drží pachy)

 

Polypropylen

Lehký, nenasakuje pot, rychleschnoucí, odolný vůči plísním, odolný, pevný, pružný, výborně izoluje, stálobarevný

 

Vyšší pořizovací cena, málo barevných provedení
Spandex

Vysoká elasticita a tím dokonalá izolace bez omezování pohybu těla

Musí být v ideálním poměru s jinými materiály (polypropylen, polyester), jinak omezuje jejich dobré vlastnosti
Bavlna

Velmi příjemná na tělo

Vysoká nasákavost vlhkosti a tím velmi špatné izolační vlastnosti, schne velmi pomalu

Fleece (podšívka)

Velmi dobrý izolační materiál, ideálně v kombinaci s polyamidem a elastanem

Ve špatné kombinaci málo odolný vůči oděru
Softshell

Slušné izolační vlastnosti, odolnost proti oděru, elastičnost

Jako vrchní vrstva neumí zázraky a brzy promokne, ideální jen v kombinaci s membránou
Bambusové vlákno

Dobře izoluje a odvádí pot od těla, rychleschnoucí, odolný vůči zápachu, odolnost vůči UV, stálobarevnost

Nižší odolnost proti oděru

 

3. Hmotnost a sbalitelnost

Hmotnost kalhot jde ruku v ruce se sbalitelností. Jakékoli kalhoty, které s sebou berete navíc, ponesete na zádech. Takže jejich výsledný objem a váha hrají velkou roli. Menším dětem musíme nosit často i dvoje kalhoty navíc, u dospělých se jedná o tzv. převlečené kalhoty, tedy lehké nepromokavé kalhoty, které si přetáhnete přes původní, když začne pršet. Dobře si tedy rozmyslete, jaké si pořídíte, aby nezabíraly příliš moc místa v batohu a byly zároveň dostatečně kvalitní a odolné. 

 

4. Voděodolnost

Pro výběr kalhot platí vlastně to samé, co pro turistické bundy. Dost záleží na tom kam vyrazíte, jaké bude počasí a jakým aktivitám se budete věnovat. My se v tomto článku věnujeme pouze turistice, ta se však může dělit na nenáročnou, ale zároveň i na vysokohorskou a tedy náročnější ve všech ohledech. Zde je voděodolnost velmi důležitá. Pokud se bude jednat o výpravy pouze v létě a budou nenáročné (výlet s malými dětmi po okolí vaší chaty), nemusíte nepromokavost až tak řešit. Větší výlety si ale žádají výbavu, která vás nenechá prochladnout mokré uprostřed divočiny. Však zkušení turisté si umí poradit a připravit se předem, nebo ne?

Nejlehčím zástupcem kalhot, který je voděodolný, jsou tzv. ultralehké převlékací kalhoty. Nesete je v batohu a když začne pršet, vybalíte ven a přetáhnete přes původní. Ty by měly mít dole na nohavicích i stahování, aby se k vám voda nedostala zespoda. Mohou mít nepromokavost nižší i vyšší (k tomu se ještě dostaneme), ruku v ruce s prodyšností. Mějte na paměti, že by vodní sloupec (jeho hodnota měřená v laboratorních podmínkách nám udává, jak vysoká je hodnota tlaku vody do chvíle, než materiál propustí tři kapky vody) měl být vyšší, abyste měli jistotu nepromokavosti (tj. okolo 10 tisíc a výše). Tady se rozhodně vyplatí investovat do technologií, protože budete mít po ruce okamžité řešení, na které se dá 100% spolehnout

obr.: dámské lehké převlékací kalhoty Marmot Wm's PreCip Eco Pants

Klasické turistické kalhoty by měly být voděodolné jen když to budete považovat za nutnou a nezbytnou vlastnost. V ostatních případech je dobré vzít si jen lehké nepromokavé kalhoty na převlečení. Mějte na paměti, že nepromokavá úprava (zátěr) nebo membrána jsou sice fajn, ale jakmile budete v letních teplotách, začne vám být horko. Paropropustnost je u jakékoli voděodolné úpravy (či membrány) nízká a čím vyšší vodní sloupec, tím obvykle kalhoty hůře "dýchají". 

obr.: pánské turistické kalhoty Loap Urek

 

Vysoká voděodolnost materiálu se odnikud nevzala „jen tak“. Aby materiály získaly vysokou voděodolnost a dobře ochránily proti dešti, musejí být nějakým způsobem zlepšeny, zkvalitněny, upraveny, což lze provést v zásadě třemi různými způsoby:

  • DWR úprava (zkratka angl. Double Water Repellent) – chemická úprava, chemické ošetření materiálu, lze si představit jako dlouhotrvající impregnaci. 
  • Zátěr - vyšší odolnost než u DWR úpravy, nižší prodyšnost, omezená životnost. Neošetřený materiál je ošetřen nanesením vnějšího materiálu (většinou se jedná o polyuretan, který se vyznačuje právě vysokou voděodolností a oproti DWR úpravě zajišťuje delší životnost, vyšší odolnost vůči vodě, ovšem je také dražší a méně prodyšný). Zátěr se může navíc postupem času odlupovat a odrolovat, v konečném důsledku o něj můžete časem přijít úplně.
  • Membrána – jedná se o jakousi fólii, speciální materiál, který se podobně jako zátěr laminuje na spodní vrstvu svrchního materiálu, avšak na rozdíl od zátěru je mnohem více odolná vůči vodě, má mnohem delší životnost a většinou lepší prodyšnost, je však výrazně dražší.

 

Zjednodušeně řečeno: jsou materiály, které mají lepší prodyšnost, a jsou materiály, které mají lepší voděodolnost. Na základě aktivity volíme tu správnou membránu. Existují také membrány, které mají obě hodnoty stejné nebo velmi podobné, tj. již zmíněných například 15 000/15 000 (v milimetrech) nebo 15/15 (v metrech), které se uvádějí často u bund.


Důležité je tak zvolit takový oděv, který nám k naší aktivitě bude dostačovat. Většina běžných zákazníků si vystačí s 10 000 mm vodního sloupce a 10 000 g/m2 na 24 hodin prodyšnosti. V případě mnohem náročnější aktivity je třeba zvolit oděv výrazně prodyšnější, do horších podmínek pak materiál voděodolnější (nad 20 - 25 tisíc, případě Gore-Tex, který jde ještě výše co se týká voděodolnosti).

obr.: pánské membránové kalhoty High Point Teton 3.0 Pants

 

5. Odolnost proti větru

Pro některé aktivity může být zvlášť důležitá tzv. větruodolnost, tj. odolnost vůči větru, de facto schopnost materiálu ochránit tělo před profouknutím. K tomuto parametru je potřeba přihlížet zejména všude tam, kde se pohybujeme vysokou rychlostí, případně všude tam, kde předpokládáme větší míru větru (vysokohorská turistika).


Materiály uzpůsobené těmto podmínkám bývají často označovány termíny jako wind block, wind stop, wind stopper ad. Pokud tedy ve specifikaci zboží narazíte na některý z těchto názvů, můžete mít jistotu, že se jedná o oděv větruodolný.


Větruodolné kalhoty mají v zadní části prodyšné panely, které zabraňují prochladnutí těla a zároveň přehřívání těla. V přední části pak bude například určitý zateplený, neprofoukavý materiál. Výrobci vhodnými kombinacemi pracují s materiály tak, aby dosáhli optimálního výsledku pro tu danou aktivitu.

obr.: dámské větru-odolné legíny Craft ADV Essence Wind

 

6. Velikost a délka

Turistické kalhoty jsou k dostání v různých délkách, a sice klasické dlouhé turistické kalhoty, ¾ turistické kalhoty a kraťasy. Mnozí zákazníci jistě ocení tzv. prodloužené, nebo naopak zkrácené délky kalhot. „Velcí“ výrobci bohužel na výrobu těchto specificky dlouhých kalhot nemají kapacity, pokud tedy hledáte kratší, nebo naopak delší kalhoty, než je standard, budete muset pátrat v sortimentu „malých“ výrobců.


Praktickým prvkem jsou odepínatelné části nohavic, díky nimž můžete jedny kalhoty používat v kratší i dlouhé verzi. Můžete tak zapomenout na vyhrnování nohavic směrem nahoru při vyšších teplotách – stačí odepnout jeden díl a kratší kalhoty jsou na světě.

Užitečné rady na závěr

Jako bonus ještě několik slov, které se hodí připomenout. 

  • Dodržujte pravidla správné údržby, řiďte se pokyny na etiketě z vnitřní strany kalhot. Nedodržením pravidel můžete způsobit nevratné poškození textilu. Prací prostředky nejenže odstraňují nečistoty, ale také obnovují funkčnost oblečení (navracejí prodyšnost, voděodolnost či termoizolační vlastnosti). K praní outdoorového oblečení používejte výhradně prací prostředky určené pro outdoorové oblečení. Vyhněte se jakýmkoliv rozjasňovačům, změkčovačům, avivážím ad. – mohou oděv nenávratně poškodit.
  • Vyhněte se bavlněnému spodnímu prádlu, zejména v zimních náročných podmínkách. Nasákne pot, navlhne, odvede od těla všechno teplo a neumí rychle schnout. Tohle prostě nechcete.
  • Vrstvěte správně oblečení, zejména v náročných podmínkách. Je to cesta k ideálnímu pohodlí (pod kalhotami vám nebude zima, nebudete cítit nepříjemný chlad).

obr.: pánské kalhoty Ortovox Bacun Pants M, pánské kalhoty Loap Lekan a pánské kalhoty Ortovox Westalpen Softshell Pants M

 

obr.: dámské kalhoty Ortovox Piz Selva Light Pants W a dámské kalhoty Ortovox Brenta Pants W

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Zdroje: unsplash.com, archiv autora

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dámské legíny Kilpi Lamirae

1 899  (50.03 %) 949 

Porovnat

1 299  (64.67 %) 459 

Porovnat

Dětské kalhoty Reima Lento

1 590  (39.06 %) od 969 

Porovnat

2 799  (17.86 %) od 2 299 

Porovnat

Dámské legíny MOOA Lesa

850  (53.06 %) 399 

Porovnat

3 899  (37.96 %) 2 419 

Porovnat

Dámské 3/4 legíny Kilpi Solas-W

1 499  (50.03 %) 749 

Porovnat

Pánské kalhoty E9 F-Ape 9

2 790  (38.75 %) od 1 709 

Porovnat