Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak na údržbu kožených bot

Kožené boty vydrží věky, jen jsou na rozdíl od textilních náročnější na údržbu. Impregnace? Vosk? Kartáček? Máme pro vás pár tipů a triků jak na to.


Obsah

Úvod 

Správná údržba bot vám zajistí mnohem delší životnost obuvi a šetří nejen přírodu, protože vyrobenou botu budete používat nejdelší možný čas, ale ušetří vám také peníze. Pojďme se podívat, jak na to!

 

Usně a jejich ošetřování

Nejlepším materiálem pro výrobu turistické obuvi je kvalitní kůže hovězího dobytka chovaného volně v horských oblastech. Surová kůže po odchlupení a odstranění tukové vrstvy má tloušťku 6–8 mm a pro další zpracování se štěpí na vrstvy předepsané tloušťky.

Nejkvalitnější je vnější (vrchní) vrstva, ze které vzniká po vyčinění tzv. lícová useň. Pokud je její povrch upraven broušením pro získání sametově matného vzhledu, nazývá se nubuk.

Z vnitřní vrstvy vzniká tzv. štípenková useň, kterou známe pod názvy semiš, velur apod. V současnosti existují metody jak tlakovým žehlením semiš zhutnit a tím zkvalitnit.

Obuvnické usně, které jsou používány pro výrobu kvalitní turistické obuvi, jsou během procesu činění napouštěny speciálními přípravky zaručujícími vodoodpudivost usně po celou dobu životnosti obuvi. Tomuto procesu se říká hydrofobizace. Přesto je nutné, aby uživatel obuv pravidelně a správně udržoval, neboť jen tak lze zajistit její plnou funkčnost a dlouhou životnost.

 

Pravidelná údržba je pro životnost obuvi nezbytná

Ošetřování obuvi plní několik funkcí. Jednou z nich je odstranění nečistot a uchování původního vzhledu obuvi co nejdéle. Druhou je zachování vodoodpudivosti povrchu usně, což je velmi důležité pro prodyšnost bot s GORE-texovou membránou. Třetí, také velmi důležitou funkcí, je zajištění dlouhé životnosti obuvi. Udržení vláčnost usně je z tohoto hlediska jednou z priorit, neboť ztvrdlá useň může poškodit švy a při ohybu i praskat.

V současnosti se užívají pro obuv s GORE-texovou membránou výhradně přípravky na bázi fluorokarbonů, které nemohou ulpět na membráně a proto nesnižují její prodyšnost (na rozdíl od dříve používaných přípravků na bázi silikonových sloučenin). Na turistickou a horolezeckou obuv nesmí být použity běžné krémy na obuv obsahující tuky. Ty nadměrně změkčují useň, která je pak náchylná k mechanickému poškození a také nedrží tvar. Navíc tuky narušují hydrofobní úpravu.

Přípravky na bázi vosků většinou výrazně mění původní vzhled obuvi. Obuv po každé jejich aplikaci je tmavší a lesklejší. Z hlediska funkčnosti jsou však vhodné a ve srovnání s čistě fluorokarbonovými přípravky působí delší dobu.

Mezi nejkvalitnější přípravky k údržbě turistické obuvi patří například přípravky Hanwag.

Nečistoty snižují prodyšnost obuvi a brání efektivnímu nanesení impregnace. Nečistoty z obuvi odstraňujeme jemným kartáčem a následně vyždímaným hadříkem namočeným v čisté vodě bez detergentů. Nikdy obuv nadměrně nemáčíme, zbytečně bychom tím prodlužovali sušení. 

Impregnace kožené obuvi je důležitý proces, při kterém vytváříme ochrannou bariéru, která zabraňuje vlhkosti, skvrnám a poškozením koženého materiálu.

Po očištění a následné impregnaci obuv sušíme při pokojové nebo mírně zvýšené teplotě, nikdy obuv nesušíme v blízkosti silných tepelných zdrojů (oheň, ústřední topení, kamna, za sklem na přímém slunci). Prudce usušená useň či useň vystavená vysokým teplotám tvrdne a praská.

 

 

Několik tipů na závěr

Oživení matného vzhledu nubuku lze provést speciálním gumovým kartáčem, na semiš užívejte jemný mosazný kartáč.

Kožené podšívky turistické obuvi jsou vyráběny z velmi tenké rukavičkářské lícové usně o tloušťce 1,2– 1,5 mm. Obuv s koženou podšívkou je optimální pro ty uživatele, kteří jsou schopni vždy před dalším použitím obuv zcela usušit. Kožená podšívka má jednoduchou údržbu. Případné zašpinění odstraníme vlhkým hadříkem bez detergentů a několikrát za rok podšívku zjemníme běžným kosmetickým krémem na ruce.

Pro těžké podmínky, zejména vícedenní nasazení ve vlhkém a mokrém prostředí, je vhodnější obuv s membránovou podšívkou. Membránová podšívka nevyžaduje žádnou speciální údržbu, je třeba si však uvědomit, že membránovou podšívku nelze efektivně čistit. Jakákoli aplikace většího množství kapaliny zevnitř způsobí zatlačení nečistot do membrány a tím její ucpání. Podšívku lze otřít vlhkým vyždímaným hadříkem bez čistících přípravků. Proto musíme dbát na to, abychom membránu co nejvíce udrželi v čistotě. Jen tak uchováme její prodyšnost.

Pro správnou funkci musí být membrána co nejblíže u nohy (membrána je součástí podšívky a proti poškození je vždy kryta tenkou pevnou prodyšnou tkaninou). Použití silně tepelně izolujících ponožek je z fyzikálního hlediska pro funkci membrány nevhodné a to zejména při nízkých vnějších teplotách. Rovněž nevhodné jsou ponožky na povrchu hrubé, vyvolávající nadměrné tření mezi ponožkou a krycí vrstvou membrány. Ty nejprve krycí vrstvu membrány zchlupatí, později prodřou a následně může dojít i k poškození vlastní membrány.

   

 

Jak vybrat boty na turistiku

Aneb jak vybrat trekové boty. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žábkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Užitečné odkazy

 

Autor: tým 4camping 

Zdroje: archiv 4camping

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

1 699  (42.97 %) 969 

Porovnat

Dětské sandály Loap Simma Jr

749  (56.07 %) 329 

Porovnat

1 599  (41.9 %) 929 

Porovnat

3 990  (43.88 %) 2 239 

Porovnat

Dámské běžecké boty Merrell Moab Speed

3 299  (48.8 %) 1 689 

Porovnat

1 899  (43.18 %) 1 079 

Porovnat

1 999  (43.52 %) 1 129 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Sonic 5 Balance

3 590  (25.1 %) 2 689 

Porovnat