Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

ISPO Mnichov 2020

Ani letos jsme na veletrhu ISPO nechyběli a vybírali jsme pro vás novinky od špičkových outdoorových značek z celého světa.


Obsah

Na letošním veletrhu ISPO, konaném 26. – 29. 1. 2020 v Mnichově bylo letos opět představeno obrovské množství novinek z outdoorové branže. Chvilku nám proto trvalo všechno si srovnat v hlavně a zpracování článku zabralo více času. Přestože atraktivita veletrhů ve všech odvětvích meziročně klesá, ISPO si udržuje stále vysoký standard návštěvnosti: I letos byla zimní verze největšího sportovního a outdoorového veletrhu slušně zaplněná výrobci i návštěvníky. Letošní jubilejní padesátý ročník představil na ploše kolem 180 000 m² to nejlepší od cca 2 800 firem z 50 zemí světa. A Češi? Ty nešlo rozhodně díky pěti desítkám vystavovatelů a tisícům obchodníků a outdoorových nadšenců přehlédnout. Mezi prvními jsme samozřejmě zavítali mezi české a slovenské výrobce, díky kterým patří naše republika právem k evropským outdoorovým velmocem.

Direct Alpine

Česká outdoorová supernova měla na stánku řadu zajímavých novinek. Nás zaujala například lehounká bunda Yungay. Její svršek je vyroben z materiálu Pertex Quantum, který jí dodává výjimečnou odolnost vůči větru, zároveň je jemný a dostatečně odolný vůči oděru. Vnitřní výplň tvoří osvědčené duté vlákno Climashield, které z ní činí nekompromisního bojovníka proti chladu. Díky lehkosti a sbalitelnosti jí snadno dáte do batohu, a když se na treku, nebo skialpech ochladí, rádi po ní sáhnete. Dalšími tahouny Direct Alpine pro zimní sezónu 2020/2021 budou podle nás i nová verze bundy Talung, univerzální kalhoty Sonic, nebo zateplovačka Uniq s technologií Thinkdown. 

Warmpeace

Další stálice na tuzemském outdoorovém nebi, nemá v katalogu stovky produktů. Ale o to více se soustředí na jejich design a funkčnost. Nás na jejich stánku zaujala hlavně rozšířená nabídka rukavic. Od jednoduchých flísových modelů, po řádně zateplené palčáky, až po odolný model kombinovaný se syntetickou kůží. Ten posledně jmenovaný typ si dokážeme představit na lyžích i při zdolávání horských výzev s cepínem v ruce. Kromě toho jsme si osahali i inovovanou péřovku Alaskan, řadu primaloftových bund a dalších doplňků.

Kilpi

Český výrobce se severským srdcem je stále oblíbenější i mezi našimi zákazníky. Měli toho k prozkoumání opravdu mnoho a těžko říct, co nás z jejich nové kolekce zaujalo nejvíce. Kromě nové kolekce lyžařského a snowboardového oblečení nás bavila kombinace moderních membránových materiálů a dalších technologií. Namátkou můžeme jmenovat třeba dámskou zimní bundu Kilpi ANIELA vyrobenou z materiálu SIBERIUM 10000 2L STRECHKromě voděodolné 10 000 mm membrány má totiž i možnost vyhřívání. Do jedné z předních kapes jednoduše připojíte přes USB konektor powerbanku a dva vyhřívací panely na prsou a jeden větší na zádech se postarají o to, že vám na horách nebude zima. 

Sir Joseph

Tradiční česká značka založená legendou himálajského horolezectví Joskou Rakoncajem dokáže vždy příjemně překvapit. A že si rozumí hlavně s peřím všichni víme. Na loňském ročníku nás pobavila hlavně dvoudílnými péřovými plavkami, které byly ostatně k vidění i letos. Nová modelová řada Pokhara se zase pochlubila membránovou tkaninou SofTex Nius XT, která by měla lépe odolávat vodě, oděru i pronikání peří. Příjemně překvapila ultralehká větrovka Minimis 70, která je s hmotností 70 g snem každého minimalisty. 

Northfinder

Zahanbit se nenechali ani naši slovenští sousedé. Za pozornost stála třeba jejich skitouringová kolekce. Hybridní bunda Solisko kombinující v sobě lehké větruvzdorné panely z Pertex Quantum a díly z teplého a prodyšného Polartec Alpha Direct®. Její střih i použité materiály oceníte nejenom na skialpech, ale klidně i na běžkách.

Video - ISPO Munich 2020 winter

A co je nového u některých zahraničních outdoorových značek?

FJÄLLRÄVEN

Švédské lišáky netřeba dlouze představovat. Kvalita jejich výrobků a střízlivý skandinávský design má i u nás stále více příznivců. Prohlédli jsme si třeba oblíbenou řadu batohů, pouzder a tašek Kånken. A protože udržitelné materiály nejsou těmto sympatickým vikingům cizí, představili zde novou řadu Re-Wool. Ta je vyrobená hlavně z recyklované vlny a z ECO verze odolné tkaniny G-1000, což je směs recyklovaného polyesteru a organické bavlny.

Regatta

Britští outdooroví specialisté pravidelně připlouvají z Manchesteru přes kanál s novými výrobky. I oni letos prezentovali stále oblíbenější vyhřívané oblečení. Naše drahé polovičky zaujal inovovaný dámský membránový kabátek Voltera II. Decentní streetový vzhled, voděodolnost a USB vyhřívání prostřednictvím powerbanky z něj dělají dalšího kandidáta na oblíbený kousek v naší nabídce.

Dare2b

Další z anglických značek, která se specializuje hlavně na lyžařské a SNB oblečení. U nás na 4camping.cz jste si od nich oblíbili hlavně dámské lyžařské bundy s typickým kožíškem na kapuci, nebo lehké pánské hybridní modely. Tady nás ale čekalo další dámské zastavení. Nová modelová řada LUX Swarowski má totiž na každém výrobku aplikovány křišťály právě od tohoto světoznámého výrobce. Takže ideální příležitost se doslova blýsknout na svazích Aspenu, Špindlu nebo Klínovce!

TSL

Francouzský výrobce TSL patří mezi naše nejprodávanější sněžnice. V jejich expozici jsme se zdrželi zkoumáním nových sněžnic ze série Highlander. Tahle řada je opravdu velice variabilní. Můžete s ní bezpečně stoupat firnovým svahem i brodit se hlubokým prašanem. Komfortní je ale hlavně systém vázání, který je možno krásně přizpůsobit každé botě a drží nohu pevně i v opravdu divokém terénu.

Deuter

Prémiová německá značka měla expozici nadupanou jako vždy. Letošním veletrhem se ale nesla myšlenka udržitelného rozvoje a ekologických výrobků, a proto ani Deuter nezůstal pozadu. Batohy série Urban Outdoor nazvané UP Stockholm, UP Sydney a další jsou vyrobeny ze 100% recyklovaných PET lahví a na výrobu jednoho se jich spotřebuje údajně 35 až 40 ks. Zaujala nás i zcela nová série batohů Freerider Lite. Ta doznala podstatných změn a příjemně nás překvapila. Oproti klasické verzi tyto modely výrazně zhubly. Tedy, ne co do objemu, ale materiálově. Přesto výrazně lehčí Ripstop tkanina zůstává stále velmi pevná a ani o ostatní vychytávky těchto batohů nejste ochuzeni. Freerider Lite má určitě dobře našlápnuto stát se bestsellerem mezi milovníky zasněžených horských svahů.

Black Diamond

Tato zámořská značka je tahounem v oboru, což potvrdila i letos v Mnichově. Kromě vymakané softshellky Dawn Patrol Hybrid Shell, která získala jednu z hlavních cen, bylo u jejich stánku stále na co koukat. A zatímco řada návštěvníků obdivovala jejich horolezecký hardware, my jsme zkoumali i novou kolekci nízké trekové obuvi Approach Shoe Line. Vyzkoušeli jsme i šikovné nesmeky, které na první pohled zaujmou snadným uchycením na botu, a díky nepřehlédnutelným hrotům budou skvěle držet i na pořádně ledových plotnách.

Užitečné odkazy

Autor: Petr Jakubes

Zdroje: archiv autora

Výstava stanů je tady!

Novinky

Od 31. 5. do 25. 8. 2024 probíhá na Výstavišti v Praze Letňanech v pořadí již 27. Výstava stanů.

Doprava zdarma!!!

Novinky

Od 30. 4.-13. 5. 2024 máte dopravu na DPD výdejní místa ZCELA ZDARMA!

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Vybíráme pro vás

Dámské tílko MOOA Beth

790  (41.9 %) 459 

Porovnat

Dámské šaty Warg M-Boo 190 W

1 699  (41.2 %) 999 

Porovnat

599  (26.71 %) od 439 

Porovnat

949  (42.15 %) 549 

Porovnat

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

3 199  (38.14 %) 1 979 

Porovnat

449  (28.95 %) 319 

Porovnat

Pánské triko Kilpi Giano

1 299  (51.58 %) 629 

Porovnat