Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Historie tradiční české značky MEVA

„Akciová společnost pro průmysl zbožím kovovým“ vznikla dne 21. října 1898 v Praze. Nově vzniklá akciová společnosti odkoupila již existující firmu Josefa Kunzera na „Plechové a lakované zboží“, se sídlem v Praze-Smíchov.

Hned v prvních letech 1898–1919 se firma velice rozvíjela. Byly zakoupeny závody v Čechách, v Sasku, v Rakousku Krems a v Maďarsku. Ve všech závodech pracovalo dohromady 2500 zaměstnanců. V sortimentu firmy byly lampy na petrolej i plyn, pouliční plynové lampy, nádobí, lihové vařiče, koupací vany, podnosy a mísy z alpaky, formičky na pečivo, formy na dorty a bábovky, různé nádoby na vodu, petrolejové vařiče, žehličky, kávové mlýnky, valchy apod. V období I. světové války byla výroba zaměřena na válečnou výrobu a to na střelivo, granáty, šrapnely, ostnatý drát a jiné.

V letech 1919–1934 prožívala společnost obtížné období, způsobené rozpadem Rakouska-Uherska, vytvořením nových státních útvarů, změna měn a finanční neujasněnost a v neposlední řadě velká hospodářská krize vedla akciovou společnost k postupnému rozpadu a k likvidaci. Postupně se jednotlivé závody rozprodávaly. Hlavní závod působící v Praze-Smíchově byl prodán firmě Křižik-Chaudior. Posledním závodem, který měl být likvidován, byl v Roudnici nad Labem. Likvidací byl pověřen prokurista Volf, který dospěl k názoru, že závod lze udržet, převezl některé stroje z pražského závodu a výrobu v Roudnici postupně rozšířil.

V období II. světové války byla výroba soustředěna na výrobu sudů, nádoby na odpad, vany a široký sortiment zboží do domácnosti. Výrobní sortiment byl rozšiřován o výrobky určené pro válečné účely, např. oteplovací láhve, ponorné čističe a také chladiče pro tanky.

Po II. světové válce prošel závod celou řadou změn. Byla rozšířena výroba sudů a nádob na odpad, zvýšila se výroba petrolejových lamp. Do výroby byly zařazeny nové výrobky, např. kovové přepravky na láhve, výrobky na propan butan jako vařiče, svítilny, vzduchové dýchací přístroje, kontejnery na odpadky v objemu 1,1 m3 a mnoho dalších. Obchodní jméno MEVA se poprvé objevuje ve výpisu z obchodního rejstříku 3. 1. 1918 – MEWA akciová společnost pro průmysl zbožím kovovým. Dne 20.5.1921 dochází ke změně na MEVA a v té době vzniká i psaná podoba obchodního jména. Tuto značku si společnost udržela přes všechny změny až dosud.

Nová historie společnosti se začala odvíjet od 17. listopadu 1989. Podnik byl zařazen do I. vlny kupónové privatizace. Na základě rozhodnutí vlády vznikla dne 5.5.1992 MEVA akciová společnost Roudnice nad Labem.

topidla MEVA   l   vařiče MEVA
Celý sortiment značky MEVA najdete v našem eshopu ZDE.

 

 

170 let vlněného oblečení Devold

O značkách

Devold slaví narozeniny. Znáte tuto značku?

Představení vlastních značek: Zulu, Warg, MOOA

O značkách

Ve 4camping přenášíme své odborné zkušenosti do privátní výroby.

Kolekce stanů Outwell Deluxe Air Collection

O značkách

Deluxe Air Collection je nová kolekce od značky Outwell, kterou ocení malé i velké rodiny. Kolekce zaujme prostorem, nafukovací konstrukcí a praktickými vychytávkami, které zpříjemní pobyt v kempu.

Vybíráme pro vás

495 

Porovnat

1 199  (16.68 %) 999 

Porovnat

159  (37.74 %) 99 

Porovnat

999 

Porovnat

1 499  (13.34 %) 1 299 

Porovnat

1 120  (44.73 %) 619 

Porovnat

799  (37.55 %) 499 

Porovnat

2 920  (26.4 %) 2 149 

Porovnat