Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Merino vlna

Merino vlna pochází z vyšlechtěného druhu ovcí, které se v 18. století chovaly v horských oblastech Španělska. Dělají se z ní high tech ponožky, čepice i funkční prádlo.

 


Obsah

 

V našem sortimentu najdete světoznámého výrobce Devold, špičkové oblečení Ortovox, luxusní novozélandskou značku Mons Royale, dostupnější Lasting či Sensor i legendu mezi merino oblečením Icebreaker. Nově cenově velmi příjemnou značku Zulu, velmi zajímavě konstrukčně pojatou Brynje of Norway. A s mnoha dalšími, včetně legendy Craft.

Mezi jednotlivými značkami se liší střih, zpracování i určení. My se ale podíváme na merino jako vstupní materiál, kde v principu rozdíly nejsou.

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testování outdoorového vybavení se věnuji již od roku 2014. Uživatelské recenze jsem sepisoval pro česká i zahraniční média včetně známých outdoorových magazínů a spolupracoval jsem s několika výrobci na vývoji nožů, obuvi či bushcraft řady oblečení. Od práce za počítačem utíkám do přírody a hledám limity svoje i testovaného vybavení při náročných vícedenních trecích, ideálně spojených s horolezením.

 

 

Co je merino a kde se bere?

Merino je vlna specifického druhu ovcí. Tyto "super-ovce" se jmenují Merino a žijí ve vyšších nadmořských výškách s vhodným mrazivým podnebím, kde jim roste kvalitní srst. Ta se jim pravidelně stříhá. Pak následuje “výroba” merina, která ač se to nezdá, je vcelku složitou záležitostí. Značky jako Devold a Icebreaker mají vlastní farmy na Novém Zélandu či v Austrálii, kde se snaží o co nejdokonalejší péči o ovce.

TIP: Víte, že existují také stylové merino čepice s bambulí?

Merino je ve své podstatě 100% obnovitelný přírodní materiál a nutno podotknout, že ovce, jež jsou zdrojem vlny, nijak nestrádají, ba naopak - farmáři si je hýčkají pomalu jako svoje děti a jsou na své "ovečky" náležitě hrdí. Když přijedete do novozélandského Otagu, přivítají vás velké cedule “You are entering the home of merino” a místní nemluví o ničem jiném, než o jejich ovcích a co vše pro ně znamenají.

 

 

Jak vybrat oblečení na běh

Správné oblečení na běh je zárukou mnoha spokojených kilometrů. S jeho výběrem vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Oholit a pást

Oholená vlna se musí vyčistit a roztřídit podle hrubosti. Počítá se průměr vlákna - pokud uvidíte někde číslo 16 a méně mikronů, je to velmi jemná vlna vhodná i na první vrstvu nebo ponožky. Taková vás nebude kousat jako svetr od babičky ;)

12 mikronová vlna je ještě jemnější, takže je vhodná i pro kojenecké oblečení. Tu používá například Icebreaker ve svém Bodyfit200 úpletu. Hrubší druhy vlny se potom používají na svetry a 2., případně i 3. vrstvy, kde už nejde o pohodlí, ale o izolaci a odolnost.

Hrubší "svetrová vlna" má tloušťku 40 mikronů i více, a na rozdíl od jemnějšího merina pokožku škrábáním rozrušuje a zadrhává se o chlupy, takže pokud nemáte "kousání" rádi, pozor na správný výběr.

Vlna se potom barví a splétá do finální látky různými technologiemi. Čím delší jsou vlákna vlny a čím pokročilejší je proces splétání, tím méně se bude vlna z úpletu odírat a oblečení tak déle vydrží. Tradičně se vlna doporučuje do zimy, ale existuje už i úplet s vláknem Tencel, který chladí - hledejte ho pod názvem Cool-Lite.

 

Pět pravidel úspěchu

Ve zkratce nás bude zajímat, v čem merino vlna vyniká a k čemu se hodí. Tento výjimečný materiál je přímo dělaný do chladnějšího počasí a pro mírnější aktivity. Turistika je skvělým příkladem, ale já merino používám celoročně a miluji jeho univerzálnost. Toho je docíleno díky těmto unikátním vlastnostem:

  • prodyšnost - v merinu bude trvat déle, než se budete cítit zpocení
  • regulace vlhkosti - merino umí absorbovat vlhkost až do 35 % své vlastní hmotnosti, aniž byste měli pocit, že vás studí
  • termoregulace - reguluje teplo lépe než syntetické materiály
  • antibakteriální vlastnosti - díky (přírodnímu) lanolinu nedochází k tak rychlému množení bakterií
  • nehořlavost - vysoká odolnost vůči ohni, netaví se a je samozhášecí, což oceníte u táborového ohně

 

Názorný příklad

Celé kouzlo se dá popsat následovně. Vyrazíte na výlet, obléknete si merino. Pokud je zima, vlákna mezi sebou drží vzduch a hřejí vás.

Ujdete prvních pár kilometrů a začnete stoupat. Vaše pokožka se sice i v merinu začne potit, ale dojde k tomu o třetinu později než v polyesteru. Zároveň bude déle trvat, než zaregistrujete, že už jste zpocení, protože merino zvládá vsakovat pot do vláken a kapilárně ho pomalu odvádět od vašeho těla.

Při odvodu této vlhkosti vás merino ještě trochu ochladí, to je fyzikální jev. Jakmile budete v cíli a začnete chladnout, merino mnohem déle udrží váš tepelný komfort.

Přenocujete a druhý den budete pokračovat. Bakterie potu jsou eliminovány lanolinem obsaženým v ovčí vlně a nemnoží se tak rychle kvůli nevhodné struktuře povrchu - oblečení z merina se tak doporučuje prát až po třetí aktivitě, já ale zvládal i týdenní treky v tomtéž tričku bez výrazného zápachu, který u polyesteru leckdy postřehnete po první aktivitě. Nemluvě o tom, jak se u funkčních materiálů chemická antibakteriální úprava s praním uvolňuje a mizí.

A až si rozděláte oheň, ze kterého možná jedna jiskřička odskočí, oceníte fakt, že vám uhlík do merina nepropálí obrovskou díru. Merino má vysokou teplotu vzplanutí a rychle zuhelnatí na povrchu vlákna, takže má tendenci k samozhášení.

 

Kdy je lepší bavlna a kdy polyester?

Jak jsem psal výše, merino je skvělé na méně náročné aktivity s delším trváním. Pokud hledáte tričko na běhání v létě, umělina zvládne lépe odvést pot od těla k odpaření, bude mnohem rychleji usychat. U merina byste postřehli, že takto vysoce aerobní aktivitu jednoduše neutáhne. Na jedno běhání je umělina fajn, ale nebudete v takovém triku chtít týden šlapat po horách právě proto, že nepracuje s vlhkostí přirozeně (neabsorbuje ji do sebe kvůli vysokému povrchovému napětí). Vývoj jde ale dopředu a z merina už seženete i oblečení speciálně vyvinuté na aerobní aktivity, takže máte na výběr.

Bavlnu zase zvolíte kvůli komfortu do města. Taková trička jsou nejpohodlnější - pokud se nepotíte, budete jako “v bavlnce”. Jakmile se zahřejete, bavlna excelentně vsakuje vlhkost, jen ne úplně vhodným způsobem. Mokrá bavlna skrz vodu odvádí veškeré teplo od vašeho těla. A pokud k tomu foukne, je proces velmi rychlý. I proto se nejedna kronika naplnila případy fatálního podchlazení, kvůli kterým se v outdoorových kruzích vžilo rčení: “bavlna zabíjí”. Mokré merino na rozdíl od bavlny stále dobře izoluje.

 

 

Za merino tričko tisíc nebo dva?

Ceny merino oblečení jsou v porovnání s umělými materiály vyšší, ale můžete narazit i na dvě podobná trička z merino vlny, jen jedno bude 2x dražší. Proč? Vyšší cena se bude pojit s vyšší kvalitou provedení - lépe padnoucí střih, ploché švy, ale i s kvalitou použité vlny - stálobarevnost, delší vlákna zajišťující delší životnost, jemnost. 

Cena se bude také lišit u oblečení v různé gramáži. Můžete najít letní řadu s gramáží do 140g/m2, univerzální první vrstvu mezi 150-200/m2 a zimní oblečení s gramáží 200-260g/m2. Logika je naprosto prostá: víc materiálu = vyšší cena.

Ať tak či onak, za svoje peníze u nás dostanete vždy to nejlepší, jsme ověřeným obchodem.

Určitě je to investice, ale třeba triko od Icebreakeru mi dělá radost už přes dva intenzivní roky. Jasně, nenosím ho na parádu, ale nelituji jediné koruny.

 

Péče o výrobek z merino vlny

Oděv z merino vlny, stejně jako jakékoliv jiné funkční oblečení, je třeba udržovat dle doporučení výrobce, aby nedošlo ke snížení jeho funkčnosti nebo dokonce k jeho poškození. Nejlépe uděláte, když se budete řídit pokyny k údržbě na visačce či štítku. Přesto si dovolím pár rad a doporučení:

Praní v pračce - Pokud je výrobek možné prát v pračce, používejte výhradně program na vlnu, který je k oděvu mnohem šetrnější a nabízí přiměřenou teplotu i snížený počet otáček při odstředění. Vhodné je také použít speciální přípravek na vlnu nebo jemné funkční prádlo. Nebojte se ho prát dohromady s jiným sportovním oblečením, jen pozor na suché zipy, ostré hrany. Praním v teplejší vodě (víc než 30°C) a s dlouhým mletím v pračce se může výrobek znehodnotit, úplet zplstnatit a srazit se. Takto znehodnocený výrobek nelze reklamovat.

Praní v ruce - Jestliže je třeba prát oblečení v ruce, použijte vlažnou lázeň o teplotě do 30°C. Používejte pouze jemné prací prostředky určené na vlnu a to jak pro praní v ruce, tak i v pračce. Nikdy nepoužívejte aviváž! Poté jemně vyždímejte, aby nedošlo k přetrhání a vytahání vláken.

Máchání - Při máchání v ruce postupně snižujte teplotu lázně, aby nedošlo k vysrážení nebo deformaci oděvu.

Sušení - Pro sušení merino vlny nikdy nepoužívejte sušičku! Prádlo sušte vždy ve vodorovné poloze, nejlépe na ručníku. Nesušte výrobek na topném tělese. Pokud topení přesáhne teplotu 30°C (a to je zcela běžné), voda obsažená v úpletu se zahřeje taktéž nad 30°C a výrobek se srazí stejným způsobem jako při nevhodném praní

Praní na treku - Na treku stačí oblečení vymáchat ve studené vodě, ne moc silně vyždímat (aby se vlákna nepotrhala) a nechat volně rozložené na batohu či stanu uschnout.

 

Buďme jako ovce

Příroda ovce obdařila opravdu geniální schopností přežít v různých podmínkách. V létě je ovčí kožich krátký a vzdušný, s klesající teplotou houstne a dorůstá mu další vrstva. My lidé bychom v tomto ohledu měli být více jako ovce a na léto volit lehčí merino oblečení s nižší gramáží, v zimě sáhnout po dodatečném svetru. Tak to ostatně dělali všichni trampové a polárníci před nástupem funkčního oblečení z ropných derivátů. A přírodní, obnovitelný materiál, jakým merino vlna bezesporu je, uleví i našemu svědomí. Tak se nenechte oholit a hledejte oblečení z kvalitní merino vlny!

Nejhledanější merino značky na internetu

 

Užitečné odkazy:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora, 4camping.czunsplash.com, pixabay.com

Vybíráme pro vás

Dámské funkční kalhotky Progress E KLHZ 28TB

(8.6 %) 319 

Porovnat

1 199  (10.01 %) 1 079 

Porovnat

Dámská tanga MOOA Ati

290  (55.52 %) 129 

Porovnat

490  (10.41 %) 439 

Porovnat

Dámské funkční triko Zulu Merino 160 Long

1 599  (50.03 %) 799 

Porovnat

1 699  (41.2 %) 999 

Porovnat

819  (9.77 %) 739 

Porovnat

Sportovní podprsenka Ocún Misty Bra

890  (24.83 %) od 669 

Porovnat