Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Seznam věcí, co si vzít na lyžák

Chystáte se vy nebo vaše dítě na lyžák? Netušíte, co všechno sbalit, aby nic nechybělo? Právě pro vás jsme vytvořili seznam všeho potřebného, co nesmí chybět. A přihodili jsme pár rad, na co si rozhodně dát pozor.


Základem je bezpečnost dítěte. Proto by neměla chybět helma ani lyžařské brýle
Zdroj: Hannah

Obsah

 

Podrobný seznam, co si sbalit na lyžák

Osvědčilo se nám při balení postupovat systematicky po jednotlivých skupinách. Pokud totiž budete chystat výbavu na lyžák na přeskáčku, snadno se může stát, že něco zapomenete. Proto jsme i náš seznam rozdělili do několika částí.


Pamatujte na pravidlo vrstvení. Vrstvy by mělo tvořit teplé funkční prádlo, funkční triko, mikina a na závěr kalhoty a bunda
Zdroj: Hannah

 

Základní výbava na lyžování

Na začátku si zjistěte, jestli je lyžařský kurz zaměřený jen na sjezdové lyžování, nebo se budou věnovat i běžkám. Nezapomeňte ani na bezpečnostní prvky a také tašky a vaky, do kterých výbavu zabalíte.

 

Oblečení na lyžování

I tady je potřeba balit věci s ohledem na to, jaký typ lyžování bude na kurzu vyučován. Pro sjezd je totiž potřeba jiné oblečení než pro běžkování. Na sjezdové lyžování potřebujete oblečení, které dítě udrží v teple, i když třeba pojede na vleku nebo si vystojí frontu na lanovku. Lehčí běžkařské oblečení by bylo pro sjezd málo, dítko by celou dobu mrzlo.

Naopak u běžkování se dítě více zahřeje. Je tedy potřeba dát důraz na volnost pohybu a materiály, které dobře odvádí pot a zároveň chrání proti rozmarům počasí. Bunda ani kalhoty nemusí být tak teplé jako pro sjezd. Ve sjezdovém oblečení by se při běžkování zkrátka upeklo. Vzhledem k tomu, že lyžařské oblečení je objemné, doporučujeme volit kvalitní funkční kousky. Dítě tak nebude potřebovat druhou sadu na sjezd (či běžky) na vystřídání.

TIP – Rukavice sbalte dvoje, ale rozdílné

Na sjezdovku se budou hodit palčáky nebo teploučké péřové rukavice. Membránu dítě ocení hlavně při koulovačkách, kdy zůstane v suchu a prsty nebudou mrznout. Na běžky mu sbalte tenčí rukavice se zvýšenou odolností proti větru.

 

Oblečení na chatu

Po celém dni v lyžařském oblečení to chce něco hodně pohodlného, v čem si tělo odpočine. Dopředu se informujte, zda nebude na lyžáku maškarní. Jednoduchá maska se vždy vleze do tašky. S počty oblečení to přehánět nemusíte. Prádlo a ponožky by to chtělo čisté na každý den, ale v tričku klidně dva dny vydrží. Tepláky a legíny stačí dvoje na týden. Pyžamo bude potřebovat jedno na celý pobyt.

TIP – Výbornou vychytávkou na horskou chatu jsou péřové papuče. Jsou lehoučké, skladné a hlavně hřejivé. Po celém dni na lyžích jsou doslova balzámem pro unavené nohy.

 

Hygienické potřeby

Na svahu i na běžkách se děti většinou docela zpotí. Je sice možné, že se budou hygieně vyhýbat, ale trenéři či učitelé je do sprch zaženou. Dobrou motivací je zabalit s sebou na mytí mýdlové lístky, jsou lehoučké a je to vychytávka, se kterou mezi kamarády zaboduje. Super je i nový ručník s krásným motivem. Jen pozor, motiv volte úměrně věku. Nechcete, aby se vaše dítě stalo terčem posměchu.


Zima na horách je hlavně zábava. Proto raději zabalte rukavice navíc. 

 

Oblečení na procházku nebo na bazén

Na lyžáku se lyžování často prokládá dalšími aktivitami. Děti mohou vyrazit na delší procházku, jít se ven koulovat nebo využít hotelový bazén. Při balení je dobré myslet i na tyto aktivity.

Vychytávky, které dítě na lyžáku využije

Základní výbavu máme nachystanou, ale tím balení rozhodně nekončí. Máme pro vás několik tipů na nezbytnosti, které byste určitě měli přibalit.

TIP: Pečlivě zvažte, zda dítěti dovolíte vzít si na lyžák mobil. Zvlášť u menších dětí může večerní volání domů rozdmýchat nepříjemnou vlnu stýskání. Situaci trochu zjednoduší, pokud je to zakázané ze strany organizátora. V opačném případě je to na vás.

Pády k lyžování patří. Kvalitní chránič páteře pomůže zabránit vážným zraněním. 

 

Doklady, co si sbalit na lyžák

Od organizátora lyžařského zájezdu většinou dostanete seznam nezbytných dokladů a potvrzení. Zde máte obvykle vyžadované doklady, abyste se mohli přichystat dopředu.

  • Cestovní pas (pokud je lyžák v zahraničí)
  • Posudek o zdravotní způsobilosti (vystaví dětský lékař, platí dva roky, lze využít posudek z letního tábora)
  • Potvrzení o bezinfekčnosti (podepisují rodiče těsně před odjezdem)
  • Kopie kartičky zdravotní pojišťovny
  • Potvrzení o seřízení lyží (vystaví v servisu lyží či půjčovně)

 

Tipy navíc aneb co se může hodit

Následující typy už nepatří do nutné výbavy, ale mohou hodně pomoci, aby si dítě lyžák užilo.

 

A do čeho věci sbalit?

Záleží pouze na vás a na věku a síle dítěte. Organizátoři totiž často vyžadují, aby si dítě odneslo tašku (kufr) s věcmi na ubytování samo. Není se co divit, když tam najednou dorazí výprava čtyřiceti dítek.

 

7 tipů, na co si dát při přípravě na lyžák pozor

Pamatujte, že první lyžák je velká cesta do neznáma. Jsou děti, které se těší, že budou chvíli bez dozoru rodičů, ale také děti, které mohou trpět obavami. Navíc lyžování je krásný sport, ale může být také nebezpečný.

  1. Vše před odjezdem zkontrolujte. Sedí délka lyží a holí? Všechno funguje? Boty na lyže netlačí?

  2. Vázání dejte do servisu seřídit. Bude bezpečnější a zároveň dostanete potvrzení, které budete potřebovat.

  3. Mluvte s dítětem o tom, co ho na lyžáku čeká. Malým pomozte rozptýlit obavy, velkým promluvte do duše o tom, že na lyžáku platí školní řád.

  4. Bude na lyžích stát poprvé? Nechte ho doma seznámit se s výbavou. Ať se v projde v lyžařských botách, vyzkouší si vázání na lyžích. Máte-li možnost, vezměte ho před lyžákem na svah.

  5. Večerní stýskání pomůže zahnat přibalený talisman nebo plyšák.

  6. Všechno podepište. Oblečení se dá podepsat třeba značkou na štítek, na lyže a hůlky dejte malou samolepku s iniciálami dítěte. Super pomocníkem může být i unikátní samolepka.

  7. Balte s dítětem. Mělo by vědět, co má s sebou sbalené a kde to má. Na lyžáku nebude maminka, která mu pomůže věci najít.

V závěru nezapomeňte zkontrolovat úrazové a cestovní pojištění dítěte a popřát mu ty nejlepší zážitky. Protože na takové akce se vzpomíná celý život.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dětská lyžařská přilba Scott Camble 2

1 370  (48.98 %) 699 

Porovnat

Dětská lyžařská přilba Scott Apic Jr Plus

2 390  (49.83 %) 1 199 

Porovnat

299  (26.76 %) 219 

Porovnat

Dětská lyžařská přilba Scott Keeper 2

2 290  (38.44 %) od 1 410 

Porovnat

2 649  (33.22 %) od 1 769 

Porovnat

Dětská lyžařská přilba Uvex Heyya

1 759  (38.66 %) od 1 079 

Porovnat

1 599  (33.77 %) 1 059 

Porovnat

Lyžařská přilba Scott Chase 2

3 590  (38.33 %) od 2 214 

Porovnat