Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak namazat běžky? Vše, co potřebujete vědět

Jízda na běžkách je od pohledu krásná. Aby lyže pohodlně jely a sport byl příjemný i pro lyžaře, měl by myslet nejen na techniku pohybu, ale i na správné mazání lyží. Proto se dnes podrobně podíváme, jak namazat běžky.


Obsah

 

Úvod

Nepropadejte panice, pokud nevíte, jak namazat běžky. Nebudeme vám namlouvat, že to není věda. Profesionální sportovci mají jen na servis a mazání lyží tým pomocníků. Projdeme si postup, jak namazat běžky, který zvládne i začátečník. Nezapomeneme ani doporučit vhodné vosky. A pro ty, kteří prostě vosk nechtějí nikdy řešit, nastíníme i další možnosti a typy běžek, které vosk nepotřebují.

 

Seznamte se s lyžemi

Než se pustíte do samotného výběru vosků, podívejte se, jak jsou běžky konstruované. Spodní část lyží tvoří skluznice. Tu si můžeme rozdělit na tři části.

  • U špičky a vzadu je skluzná část, která slouží ke skluzu.
  • V prostřední části skluznice je mazací komora, která je důležitá při odrazu. Setkáte se také s označením odrazová zóna, stoupací komora.

Část zvaná stoupací komora je důležitá pro mazání, proto se na ni podíváme ještě blíže. Je dlouhá zhruba 65-75 centimetrů. Končí zhruba u paty vázání a začíná jednu délku lyžařské boty před vázáním. Do této středové části se aplikují stoupací vosky (u nás na webu si je snadno vyfiltrujete). Středovou část při lyžování klasickou technikou vlastní vahou zatížíme a díky vosku se běžka zarazí, neodjíždí a pomůže nám s odrazem vpřed.

Tip
Délku a umístění mazací komory si nechte změřit v odborném servisu, nebo v obchodě, kde běžky kupujete. Jen profíci ji určí nejpřesněji podle hmotnosti lyžaře a tvrdosti lyže. Stejně tak vám řeknou, jak namazat běžky.

Tip 
Délku mazací komory si můžete orientačně určit i doma. Budete potřebovat jednoho pomocníka a lihové fixy. Lyžař se postaví na obě běžky, nohy rovnoběžně, nepřenáší váhu ani na jednu, ani na druhou stranu. Druhá osoba pod středem podsouvá papír. Místo, kde jde papírek volně protáhnout, se nazývá mazací komora. Toto místo vyznačí lihovou fixou na boku běžky. Takto označená mazací komora má cca 65-75 centimetrů. 


Před samotným mazáním lyží je důležitá příprava.

 

Jak namazat běžky - příprava

Trochu předpokládáme, že jste lyže po návratu z poslední vyjížďky neošetřili a místo toho rovnou padli únavou. Veškerý servis tak máte před sebou. Běžky je potřeba před samotným voskováním řádně vyčistit.

Odmastěte je, zdrsněte. Jak?

  • Nejprve lyže očistěte kartáčem, škrabkou a zbavte je předešlého vosku. Ideální je bronzový nebo měděný kartáč. Pohyb se provádí od špičky ke středu a dále od středu ke konci lyže. Vhodný je také syntetický korek se smirkem.
  • Očištění může výrazně usnadnit tzv. smývací roztok. Na odrazovou zónu smývač a na skluznou část smývač s fluorem. Skluznici pak ještě otřete speciální čistící utěrkou na běžky.

Nyní máte běžky čisté a můžete se pustit do hlavní úpravy.

Pokud máte v plánu klasické běžkování, ohraničte si stoupací mezeru. Nalepte podle potřeby z obou stran na kraje papírovou lepící pásku.

Co ovlivní způsob mazání?

  • lyžařský styl (klasika, nebo bruslení),
  • venkovní teplota,
  • typ sněhu,
  • pokročilost lyžaře.

 

Jak namazat běžky - voskování skluzné části a běžek na bruslení

Cílem je maximální skluz lyže. Ve chvíli, kdy začne skluznice bělat, je to známka vysychání. Nejvyšší čas věnovat jí potřebnou péči a ošetřit ji parafínem nebo skluznými vosky, které si u nás v eshopu snadno vyfiltrujete.

Zatímco skate neboli bruslení vyžaduje voskování celé lyže skluzným voskem, na klasiku se skluzný vosk dává jen na skluznou část lyže (zjednodušeně řekneme, že dopředu a dozadu).

Upínací zařízení na servis lyží
Pokud to s běžkami myslíte vážně, je ideální zajistit i vhodné nářadí a stůl. 

Lyže si dejte na voskovací stůl a upevněte svěrkami. Dále si připravte žehličku a parafín. Ačkoliv je žehlička běžnou výbavou každé domácnosti, pořiďte si raději speciální žehličku na vosky. Stará žehlička na prádlo vám může posloužit stejně, ale bývá alchymie trefit správnou teplotu na žehlení vosku.

Naneste parafín nebo vosk na skluznici a rovnoměrným pohybem ho zažehlete. Nechejte ho 10 minut vychladnout. Zažehlení můžete znovu opakovat, aby se parafín lépe vsákl do lyže. Poté ho odstraňte ze skluznice - nejprve ze žlábku a pak ze skluznice jako takové. Na kartáč při čištění už tolik netlačte. Lyže očistěte a naposledy vykartáčujte jemným nylonovým kartáčem.

Tip
Pokud se nechcete trápit s žehličkou, pořiďte si tekuté skluzné vosky - tzv. liquidy. Po cca 15 minutách, kdy nastříkaný vosk na skluzné části zaschne, ho vykartáčujte nylonovým kartáčem, nebo korkem.

 

Jak voskovat stoupací mezeru

Voskování stoupací mezery je nutnost pro běžkaře, kteří plánují klasiku a nemají ve stoupací části jinou formu protiskluzu (např. nanogrip, šupiny, mohérové pásky). Klasická technika představuje běh soupaž a střídavý běh. Obě lyže jsou rovnoběžně po celou dobu skluzu i odrazu. K voskování stoupací mezery se používají stoupací vosky. Stoupací vosk funguje v kopci jako záchranná brzda, která zajistí, že lyže neodjíždí dozadu a vy se můžete pořádně odrazit.

Pevné vosky

Stoupací vosky se aplikují jen na stoupací komoru. Po plné přípravě lyží si vyberte správný vosk. Při aplikaci tuhého vosku ho dejte na celou délku mazací komory a zažehlete ho speciální žehličkou. Pak ho musíte nechat cca 10 minut zaschnout. Nyní si ideálně vezměte korek a vše řádně zarovnejte. Vrstva vosku by měla být natolik hladká jako by byla neviditelná. Mazání klidně zopakujte několikrát za sebou. Ideální bývá tak 5x. Máte-li hotovo, vyčistěte středový žlábek. Nyní už můžete vyrazit do stopy.

Tekuté vosky

Stoupací vosky jsou dostupné i v tekuté podobě. Jde o tzv. klistry. Možná se zdá, že bez žehličky bude voskování jednodušší, ale opak je pravdou. Nejde ani o univerzální řešení. Tekuté vosky jsou lepivější. Vhodné jsou na přemrzlý, hrubý a špinavý sníh.

Jak namazat běžky tekutým voskem? Tekutý vosk na odraznou plochu musíte nejprve rozehřát. Ideální je horká voda nebo fén. Zkapalněný vosk se aplikuje na stoupací komoru a pak se roztírá - rukou, ideálně ale roztírací škrabkou. Vzniklá vrstva by měla být rovnoměrná. Vosk se rád lepí na oblečení, nebo na běžkařský vak. Z lyží byste ho měli odstranit ihned po sportování, nebo si na vosk nalepte ubrousky, abyste neměli vše ulepené.

Dva bruslící běžkaři.
Stoupací vosk se používá na klasické lyžování. Na bruslení je po celé délce lyže skluzný vosk. 

 

Jaký vosk na běžky

Pokud máte v plánu strávit celý den na běžkách, doporučujeme ve stoupací části začít s podkladovými base vosky. Jsou v tuhé i tekuté podobě. Použijte je samozřejmě jen pokud nemáte ve stoupací části speciální úpravu (např. šupiny, nanovrstvu, mohérové pásky), která s odrazem pomáhá. Base vosk je první vrstva mezi skluznicí a samotným voskem podle typu počasí.

Výběr vosku je závislý na počasí, teplotě a typu sněhu.

  • Žlutě označený vosk si spojte se sluncem. Je vhodný na slunečné podmínky a teploty nad nulou.
  • Červený vosk je běžkařský základ a svým způsobem musí pokrýt těžko odhadnutelnou kvalitu sněhu při teplotách okolo 0.
  • Fialový vosk je na mírně mínusové teploty, lyžaři místo něj používají spíše vosk modrý.
  • Modrý vosk bývá používaný typicky v teplotách kolem minus 5 stupňů.
  • Zelený vosk je na mrazivé počasí pod minus 10 stupňů.

Z výše uvedeného je vidět, že pro začínající běžkaře a jejich snadnější orientaci v problematice je plně dostačující červený a modrý vosk. Hned po návratu z trati je vhodné odstranit vosk z lyží škrabkou nebo odstraňovačem. Lyžím pomůžete, když skluzné části po vyčištění ještě ošetříte parafínem nebo skluzným voskem a necháte je na lyžích klidně až do další jízdy. Než vyrazíte na trať, vosk opět odstraňte a ošetřete skluznice voskem podle aktuálního počasí.


Preferujete klasickou jízdu ve stopě nebo dřinu v podobě bruslení na čerstvě urolbovaném manšestru?

 

Řešení problémů

Špatnou aplikaci vosku poznáte tak, že lyže budou prokluzovat a řádně se neodrazíte. Pokud mazací komoru neodhadnete správně a namažete příliš dlouhou část, běžka ve skluzu nepojede. Pokud byste ji odhadli příliš krátkou, nevyužijete celý potenciál odrazu.

Kde je problém a jak namazat běžky, když se vám při jízdě stane, že se běžky zasekávají? Nejspíš jste zvolili příliš měkký vosk a nebo máte na lyžích příliš tlustou vrstvu. Ideální je vosk na místě stáhnout a namazat tvrdším do nižších teplot. Po namazání chvíli počkejte, vosk musí ztuhnout. Pokud se zasekává znovu i za jízdy, zkuste ho zajet. Mělo by stačit pár set metrů. Pokud máte stále problém, bude to chtít převoskovat.

Problém zasekávání se může objevit i tehdy, když je odrazová vrstva sjetá nebo prostě příliš tenká. Budete muset přimazat.

Jak namazat běžky, když vám lyže při odrazu podkluzují? Nejspíš jste zvolili příliš tvrdý vosk. Krystalky sněhu se nemají jak zapíchnout, bude to chtít měkčí vosk, tedy ten do vyšších teplot.

 

Lyže, u kterých vás nebude trápit, jak voskovat

Voskování lyží připadá nejednomu začátečníkovi jako alchymie. Tolik různých vosků. A místo toho, aby rovnou vyrazili na zasněžené kopce, řeší venkovní teplotu, typ sněhu. Naštěstí i pro tyto případy existují alternativy. Jsou to běžky skin a běžky se šupinami v oblasti stoupací komory. V části mazací komory je zkrátka speciální úprava, která při odrazu zabrání prokluzování.

Běžky Rossignol
Pokud se nechcete trápit nad tím, jak voskovat, hledejte běžky se speciální úpravou středové části. 

 

Běžky se šupinami někdy označujeme také jako běžky s lisovaným protismykem. Mají vylisované výstupky, které z dálky připomínají šupiny. Při nákupu se dívejte po označení běžek no wax, grip, multigrip. Šupiny se už nevoskují a vy můžete rovnou vyrazit do stopy. Na druhou stranu šupiny lyže při sjezdu lehce brzdí. Na běžky se používají už jen skluzné vosky pro udržení zdraví skluznice.

Běžky skin mají v části stoupací komory něco jako kůži nebo zvířecí srst, ale ne doslova. Používají se v ní mohérové pásky a mohérové protismyky. Smyslem je, aby lyže po směru jely hladce a proti směru se mohérové chloupky vzpříčí a běžkař se může odrazit. Něco jako když hladíte zvíře po srsti a proti srsti.

Ve výběru můžete narazit také na běžky s označením nanogrip. Po celé délce skluznice mají nanovrstvu. Proto u těchto běžek zapomeňte na jakékoliv mazání. Ani skluzné části, ani stoupací mezery. Jejich použití je naprosto univerzální. Lyže fungují v mínusových teplotách, ale i v plusových.

Abyste i vy fungovali bez problému, podívejte se, jak se obléct na běžky. Potřebujete být připraveni na rychlé zpocení, ale i na ledový vítr. Oblečení, které budete mít na sobě, musí zvládnout oboje. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: pixabay.com, archiv 4camping.cz

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

250  (36.4 %) 159 

Porovnat

340  (35.59 %) 219 

Porovnat

340  (38.53 %) 209 

Porovnat

340  (38.53 %) 209 

Porovnat