Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak naplánovat trasu na kole

Plánování trasy je nezbytnou součástí každého cyklovýletu. Že to není žádná věda, o tom vás v dnešním článku přesvědčí Adam Borovský, cyklista a člen týmu 4camping!


Obsah

 

Úvod

Znáte to, chcete vyrazit na celodenní výlet na kole, ale nevíte, jak si správně naplánovat trasu. Bojíte se, že se budete muset opakovaně vracet a komplikovaně hledat sjízdnou cestu. Ne každý terén je pro cyklistiku vhodný, takže pokud chcete dorazit bez problémů do cíle, je ideální si trasu předem naplánovat. Adam Borovský je součástí marketingového týmu 4camping a zapálený cyklista, který na kole procestoval nejeden kraj. Ať už vyrážíte na odpolední vyjížďku do přírody nebo jezdíte dálkovou cyklistiku, dnešních pár tipů na plánování tras se vám nejspíš bude hodit.

 

Nástroj na plánování

Ideálním nástrojem na plánování tras na kole jsou Mapy.cz, konkrétně jejich turistická verze. Mapy jsou zdarma a poslouží vám dobře při plánování tras nejen u nás, ale i po celé Evropě. Uživatelsky jsou velmi jednoduché. Pokud si vytvoříte trasu na počítači, můžete ji snadno přenést do mobilní aplikace. Trasu můžete dokonce vyexportovat třeba do oblíbené navigace Garmin. 

   

 

Jak připravit kolo před sezónou

Jaro už klepe na dveře, a proto je nejvyšší čas oprášit kolo a pořádně ho před první vyjížďkou zkontrolovat. Rady, jak na to, pro vás mají kluci z LIBERTA TOUR.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jak plánovat trasu na kole 

Při plánování trasy musíte určitě zohlednit, na jakém kole pojedete a do jakého terénu se chcete nebo můžete vydat. Pokud si ujasníte těchto pár věcí, potom už stačí nastavit turistickou mapu, vybrat cyklistické či turistické plánování a zapíchnout do mapy startovací bod a cíl výletu. Software vám navrhne několik možných tras a na vás už je pouze kontrola a případné přepichování mezibodů, tedy finální modelace trasy. 

V případě, že máte kolo silniční, budete muset vybírat trasu pouze po silnici. Někdy může být problém silnici v mapách rozeznat, doporučuji tedy otevřít jejich legendu. S gracelem nebo trekovým kolem potom můžete zajet i cesty značené tenkou čárkou. Já se běžně vydávám i na trasy turistické. Čárkované trasy doporučuji jen zkušenějším jezdcům s "celopérem", abyste se někde nakonec nemuseli vracet zpět. 

Pozor si dejte na malý detail. Všechny čárkované trasy nejsou stejné. Cesty označené krátkými čárami se rozhodně vyhýbejte. Často se jedná o skalní cesty pro pěší, na kterých plynule neprojedete ani s endurem. Když už byste sebrali odvahu, mohou vám být překážkou kameny, o které se vám budou zasekávat pedály.

 

 

Traily 

V Mapách.cz najdete dokonce i stále populárnější traily. Značení je stejné jako u sjezdovek, tedy modře jsou značené tratě nejlehčí, černé jsou naopak velmi náročné. Pokud při plánování narazím v okolí mé trasy na trail, rád ho navštívím jako zpestření cesty. Modře označených tras se nemusí bát ani začátečníci, jsou bez lanovky a zdarma. Na tratích platí vždy jednosměrnost, všímejte si tedy směrových šipek pro bezpečí nejen vás, ale i dalších jezdců. 

 

Výškový profil 

Pravděpodobně vás při modelaci trasy bude zajímat i výškový profil. I v tomto směru jsou Mapy.cz ideálním nástrojem. Jedním kliknutím si můžete toto kritérium zobrazit. Pokud chcete cestu jen po rovince, všímejte si vodních toků a jejich trasu kopírujte. 

 

Počasí na trase 

Mapy.cz mají ještě jednu velmi šikovnou vychytávku. Na přání zobrazí i počasí na trase, což se hodí zejména při přejezdu hor. Můžete si zobrazit nejen teplotní změny, ale i déšť a povětrnostní podmínky, což se hodí zejména při přípravách a balení rezervního oblečení na výlet.

 

Mobil nebo Garmin

V případě mobilu jsem testoval několik držáků, které se připevňují na řídítka. Bohužel i dražší produkty mi telefon většinou odřely a baterie na celodenním výletě nevydržela. Na kratší výlety jsou ale držáky ideální volbou. Fixed Bikee 2 mohu z vlastní zkušenosti doporučit. Telefon drží i při větších nárazech, zároveň jsem nikdy nenašel ani jeden škrábanec. 

Tak ať je pro vás plánování cyklovýletů už jen radost a šťastnou cestu na kole!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Adam Borovský

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

599  (10.02 %) 539 

Porovnat

Dětská cyklistická helma Uvex Kid 3

1 399  (16.44 %) od 1 169 

Porovnat

(8.03 %) 229 

Porovnat

Dětská cyklistická helma Bell Sidetrack II Youth

1 399  (41.46 %) 819 

Porovnat

Návleky na boty Silvini Taro

1 299  (10.01 %) 1 169 

Porovnat

Dětská cyklistická helma Hamax Skydive

929  (47.26 %) od 490 

Porovnat

Cyklistická helma Uvex Active

2 399  (13.76 %) od 2 069 

Porovnat

399  (40.1 %) 239 

Porovnat