Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak podpořit imunitní systém

Imunita je vlastně "štít", který chrání naše zdraví. Rady, jak ho neoslabovat, ale naopak posílit, vám přinášíme v následujícím článku.


Obsah

O imunitní systém se vyplatí pečovat po celý rok. Chrání nás před nemocemi a pokud už onemocníte, pak vám správně fungující imunitní systém pomůže k hladšímu a rychlejšímu průběhu nemoci. Jak o něj správně pečovat? Je to jednoduché. Dobře spěte, dobře jezte a pijte, dostatečně odpočívejte a hýbejte se.

 

Spánek

Ve spánku umožníte tělu zpracovat podněty z předchozího dne, připravit se na ten další a odpočinout si. Spánek není ztrátou času, naopak je jednou z klíčových oblastí zdravého životního stylu. Obecně se doporučuje jako ideální délka spánku 8 hodin denně. Je to ale velmi individuální, někomu stačí méně, někdo naopak potřebuje více. Zdaleka ale kvalita spánku nezávisí jen na jeho délce. Mezi 22. a 2. hodinou ráno je kvalita spánku nejvyšší, proto se vyplatí naučit se usínat již před 22. hodinou. Zároveň je důležitá příprava na spánek - nezapomeňte si vyvětrat místnost, alespoň hodinu před usínáním nekoukejte do monitoru a cca dvě hodiny před spaním už nejezte a pomalu omezujte pití.

Spát a relaxovat nemusíte jen v posteli. Vyzkoušejte hamaky, houpací sítě nebo třeba pohodlná nafukovací křesla z naší nabídky.

 

Stres

Zatímco krátkodobý stres je žádoucí, aktivizuje nás a zároveň chrání před nebezpečím, ten dlouhodobý nám život naopak velmi komplikuje. Mezi stresové faktory, jimž jsme nejčastěji každodenně vystaveni, patří nároky v zaměstnání, mezilidské vztahy, životní události (nemoc v rodině, úmrtí blízkého člověka, ztráta zaměstnání, ale i ty pozitivní, jako je svatba nebo narození dítěte), plnění mnoha sociálních rolí, nedostatek času, nabitý program, spěch. Důležité je na jedné straně se tolik nevystavovat stresovým faktorům, na druhé straně pak naučit se stres zvládat různými technikami – jóga, relaxace, sport nebo si denně najít čas na sebe a své koníčky.

Stres vám pomůže odbourat i naše široká nabídka pomůcek na cvičení - vybírejte z činek, švihadel, cvičících podložek a mnoha dalších.

 

Kouření, alkohol, toxické látky

Pokud se denně ve velkém množství vystavujete působení kouření (aktivně i pasivně) nebo alkoholu, pak svůj imunitní systém zbytečně vyčerpáváte. Kouření mimo jiné poškozuje sliznici dýchacího ústrojí a usnadňuje tak vstup mikroorganismů do těla. Proto jsou kuřáci více náchylní na infekční onemocnění.

 

Aktivní pohyb, nejlépe na čerstvém vzduchu

Pravidelným pohybem posilujete obranyschopnost a snižujete působení stresu. Ideální jsou sporty provozované v přírodě na čerstvém vzduchu. I pohyb má však svojí hranici, kdy už přestává být posilující a naopak tělo oslabuje. Začínejte se sportem pomalu a zátěž navyšujte postupně. Myslete na to, že mimořádné sportovní výkony pak tělo spíše oslabují a v několika dnech, které po takovém výkonu následují, můžete být náchylnější k infekcím. V takovém období hodně pijte, dobře jezte, déle spěte a odpočívejte.

   

 

Jak vybrat oblečení na běh

Správné oblečení na běh je zárukou mnoha spokojených kilometrů. S jeho výběrem vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Pitný režim

Správný pitný režim nám umožňuje kromě jiného odstraňovat odpadní látky z těla. Nejlépe uděláte, pokud budete pít čistou vodu, příp. zařadíte i bylinkové a zelené čaje. Za normálních podmínek se doporučuje vypít nejméně 0,5 litru na každých započatých 15 kg hmotnosti. Opět je ale toto doporučení velmi individuální a nejlepší bude, pokud se budete řídit barvou moči. Čím je tmavší, tím více musíte pít. V ideálním případě by měla být čirá.

Ať už budete kdekoliv, pitný režim si hravě zajistíte s některou z našich termosek nebo lahví.

 

Vyvážená strava s dostatkem vitamínů a minerálů

Omezte průmyslově zpracované potraviny a snažte se do svého jídelníčku v maximální možné míře zařadit čerstvé potraviny, které nemusely projít zpracováním. Snažte se o pestrý a barevný jídelníček, na jídlo si vždy udělejte dostatečný čas.

Dostatek živin si zajistíte, pokud budete každodenně konzumovat ovoce - zejména bobulové (borůvky, maliny, ostružiny, hroznové víno, jahody, brusinky, rybíz, …), brukvovitou zeleninu (zelí, kapusta, kedluben, květák, brokolice, …), tmavolistou zeleninu, kvašenou zeleninu, ostatní zeleninu, lněná i jiná semínka, ořechy, celozrnné obiloviny, luštěniny, bylinky a koření. Přestože většinu vitamínů jste schopni získat z pestré stravy, v zimním období je obecně doporučováno doplňovat vitamín D, který v létě získáváme ze sluníčka. Pro imunitu je dále důležitý vitamín C, E, zinek a hořčík.

Ne vždy si člověk může dopřát kvalitní a čerstvou stravu, zejména na cestách to může být problém. Kromě široké nabídky dehydrovaných jídel u nás nově můžete zakoupit i jedlý hmyz, který je označován jídlem budoucnosti a určitě stojí za vyzkoušení.

 

Doplňky stravy

Všechny potřebné živiny snadno získáte z pestré stravy. Obecně je doporučováno suplementovat vitamín D v zimním období, vegatariánům a veganům pak navíc celoročně vitamín B12. Pokud ale víte, že trpíte nedostatkem jakéhokoli minerálu nebo vitamínu, pak je vhodné uvažovat o jeho suplementaci. Kvalita doplňků stravy se hodně různí, proto není od věci se před jejich pořízením poradit s odborníkem, lékařem nebo výživovým poradcem. Rozhodně byste měli při nákupu sledovat množství účinné látky a její vstřebatelnost. Také můžeme doporučit dát přednost kapslím před tabletami, přičemž preferujte kapsli z rostlinných zdrojů před želatinou.

   

 

Regenerace po fyzické zátěži

Tak často opomíjená, a přesto tak důležitá. Na ní stojí výborné výsledky sportovců, ale má také vliv na jejich nezdary a neúspěchy. Zanedbáváme-li ji dlouhodobě, může vést k dlouhodobým či chronickým onemocněním. O čem je řeč? O regeneraci. Proč je tak důležitá? Jak správně regenerovat a co k tomu použít?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Rada na závěr

Imunitu se vyplatí posilovat celoročně a uvedené postupy začlenit do svého běžného životního stylu. Pak v případě zvýšeného rizika nákazy budete na vše lépe připraveni a nebudete svojí imunitu dále oslabovat zbytečným strachem z nákazy nebo stresem z náhlých změn ve stravování či myšlení.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: Greger Michael: Jak nezemřít; Noxi, 2015; Podklady ke kurzu ATAC – Poradce pro výživu a suplementaci, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

499  (20.04 %) 399 

Porovnat

Chladivý ručník Zulu Cool Towel

159  (37.74 %) 99 

Porovnat

279  (21.51 %) 219 

Porovnat

Dětská lyžařská přilba Scott Apic Jr Plus

2 390  (49.83 %) 1 199 

Porovnat

3 590  (33.45 %) od 2 389 

Porovnat

Dětská lyžařská přilba Scott Camble 2

1 370  (48.98 %) 699 

Porovnat

711  (11.53 %) 629 

Porovnat