Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak se obléknout na běh v zimě

Zvykli jste si na pravidelné běhání, přišla zima a vy se bojíte, že budete muset běh na pár měsíců vypustit? Tak tím se vůbec netrapte. Stačí si zapamatovat pár zásad a dobře se obléknout a možná nakonec zjistíte, že běhání v zimě milujete.


Obsah

Že milujete, jak jste hustí, když vybíháte do mrazu, že milujete tu úlevu, když se vám po chvíli udělá teplo, milujete zvuk křupání sněhu, rozsvícená okna domků, které míjíte, a milujete teplo domova a vůni čaje, kterým se naléváte po doběhnutí? Běh v zimě zbystřuje smysly, zpřítomňuje a díky pocitu diskomfortu si dokážete naplno vychutnat tu pohodu po návratu.

A jaká jsou ta pravidla, kterými je dobré se při běhu v zimě řídit? To se dozvíte na následujících řádcích.

 

Intenzita

Pokud s během v zimě začínáte, soustřeďte se na běh v nízké intenzitě. Postupně, jak si zvyknete a pro tělo nebudou výběhy do zimy takový šok, můžete i zrychlit nebo zařadit stupňované běhy. Až si budete připadat jako zkušení zimní běžci, pak určitě zvládnete i intervaly. Zpočátku je ale důležité, aby intenzita běhu byla rovnoměrná nebo stupňující se po celou dobu trvání tréninku. Při poklesu intenzity se totiž vystavujete riziku prochladnutí. Postupně se ale otužíte, krk a plíce přivyknou na studený vzduch a budete si moci dovolovat více a více.

 

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

Nákrčník

Jak jdou teploty pod nulu, nezapomínejte na nákrčník, při větších mrazech ho přetáhněte i přes pusu a dýchejte skrz něj. Opět je to zlaté pravidlo pro začínající zimní běžce, postupně bude tělo přivykat novým podnětům a třeba budete časem zvládat běhat i bez nákrčníku. Pro mě osobně byl ale ze začátku každý beznákrčníkový běh odměněn škrábáním v krku a kašlem.

 

Méně je více

Oblékněte se tak, jako by bylo o 10 stupňů více. Zvlášť ve větších mrazech umí být výběhy při dodržení tohoto pravidla v prvních minutách velmi kruté, ale musíte vydržet, za chvíli se zahřejete. Pokud se oblečete více, budou první minuty příjemné, ale zbytek tréninku se budete topit ve vlastní šťávě.

 

Oblečení

Informace berte s rezervou, popisuji, jak se v zimě oblékám já. Znovu opakuji, oblékání je velmi individuální. Že jste dobře oblečeni poznáte tak, že je vám při výběhu zima a po cca 5 minutách se cítíte příjemně. Jestli k tomu potřebujete dvě, tři nebo čtyři vrstvy, to si budete muset vyzkoušet sami.

   

 

Začínáme běhat aneb 10 km za 3 měsíce

Chcete začít s během, ale už po minutě lapáte po dechu? Poradíme vám, jak se vrhnout na běhání tak, abyste v bezpečí a s radostí zvládli během tří měsíců uběhnout 10 km.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Ponožky

Rozhodně vybírejte z ponožek sahajících nad kotníky. Pokud berete boty s membránou, stačí slabší ponožky, pokud boty bez membrány, pak volte z kvalitních teplejších ponožek, např. Warg Trek Merino.

 

Kalhoty / legíny / zateplené legíny

Sami si musíte vyzkoušet teplotu, kdy přejít z lehkých legín na zateplenější modely, je to velmi individuální. Skvělým řešením jsou i samostatné termo kalhoty. Pokud prší nebo mrholí, pak doporučuji sáhnout po nějaké voděodolné verzi, např. Swix Focus Wind.

 

Tričko/mikina/bunda

Jako spodní vrstvu volím vždy termo tričko s dlouhým rukávem (např. Under Armour Authentics Crew), které někdy doplním ještě tričkem s krátkým rukávem. Při teplotách od cca -5 °C níž pak přidávám lehkou mikinu pokud nesněží nebo jdu jen na kratší výběh. Pokud sněží a chystám se vyběhnout na delší dobu, pak místo mikiny beru lehkou membránovou bundu. Kombinaci tričko, mikinu a bundu beru, až když jsou opravdu hluboké mrazy blížící se -20 °C. Běžeckou bundu s membránou objevíte i v naší nabídce, např. High Point Active Lady Jacket, z mikin se hodí pro běh např. Regatta Montes.

 

   

 

Regenerace po fyzické zátěži

Tak často opomíjená, a přesto tak důležitá. Na ní stojí výborné výsledky sportovců, ale má také vliv na jejich nezdary a neúspěchy. Zanedbáváme-li ji dlouhodobě, může vést k dlouhodobým či chronickým onemocněním. O čem je řeč? O regeneraci. Proč je tak důležitá? Jak správně regenerovat a co k tomu použít?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Rukavice

Při běžné zimě postačí lehké nezateplené běžecké, při velkých mrazech už je lepší obléknout běžkařské. Při teplotách do -5 °C si rukavice většinou neberu vůbec, jen přes ruce zpočátku, než se zahřeju, přetáhnu rukávy. Ze zateplených rukavic mám do mrazivých podmínek z nabídky 4camping.cz odzkoušené rukavice Etape Everest WS+.

 

Čepice/čelenka

I ve velké zimě postačí slabší materiály. Čím větší zima, tím spíš sahejte po čepici než čelence.

 

Nákrčník

Je na vás, který materiál zvolíte, krk vám ochrání všechny. Já osobně jsem opět spíše pro slabší materiály. 

 

 

 

Běhání a hubnutí

Plavková sezóna se blíží a spoustu z nás trápí nějaký ten (kilo)gram navíc... Ale nezoufejme, změnit to můžeme třeba i díky běhání.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Boty

Nepotřebujete žádné speciální boty pro zimní běhání. Jen si dejte pozor, aby podrážka odpovídala povrchu, na který se vydáváte. Pozor na nástrahy v podobě kombinace náledí a brzkého stmívání.

Já osobně patřím do menší skupiny běžců, která v zimě preferuje boty s Gore-Tex membránou, čím delší běh, tím víc je ocením. A to hlavně v hlubokých mrazech nebo naopak v teplotách kolem nuly, kdy je sníh mokrý nebo jsou všude nástrahy v podobě studených kaluží. V tu chvíli mi jsou příjemnější zapocené nohy než ledové koupele. Někdo toto řeší membránovými nebo neoprenovými ponožkami, spousta běžců to neřeší nijak a mokro v botách jim nevadí.

V bohaté nabídce běžeckých bot 4camping.cz najdete několik modelů s Gtx membránou, např. Hoka One One Challenger Atr 6 Gtx.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Skládací láhev Dynafit Flask 350ml

450  (20.22 %) 359 

Porovnat

Dámské 3/4 legíny Dare 2b Born To Shine 3/4

2 099  (64.79 %) 739 

Porovnat

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

Dámské tílko MOOA Beth

790  (41.9 %) 459 

Porovnat

1 299  (64.67 %) 459 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Alpine

4 000  (31.53 %) od 2 739 

Porovnat

2 119  (24.54 %) 1 599 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Ultra 50 Gtx

4 600  (33.72 %) od 3 049 

Porovnat