Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak se zbavit zápachu z bot

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

 

Obsah

Náš článek vás nasměruje, jak se zbavit dlouhodobého i krátkodobého zápachu bot. Zkrátka a jednoduše jak na „smradlavé“ boty. Nejlepší je samozřejmě problémům předcházet.

 

Jak na zápach z bot po delší zahálce

Se zápachem z bot budete pravděpodobně bojovat, i když je používáte jen určitou část roku. Pokud odložíte nevysušené a špinavé zimní boty na několik měsíců do botníku, na začátku nové sezóny jim budete muset věnovat trochu péče. Ve vlhkém prostředí se daří bakteriím a vás při otevření krabice pravděpodobně čeká nepříjemný zápach bot.

Bylo by zbytečné házet boty do popelnice jen kvůli zápachu. Máte totiž k dispozici celkem širokou škálu efektivních možností:

  • Rychlé, účinné a snadné řešení vás čeká venku. Sluneční paprsky, resp. UV světlo slunečního záření ničí bakterie. Vytáhněte vložky a nechejte je provětrat na čerstvém vzduchu. Pár hodin je takto nechte.
Tip: Nevystavujte přímým slunečním paprskům kožené a semišové látky. Chvíli na slunci zvládnou, ale celodenní pobyt na slunci by mohl poškodit barvy. Raději si ještě přečtěte, jak správně pečovat o kožené boty.

 

  • Sílu přírody můžete využít i v zimě. Mráz zabíjí bakterie podobně jako slunce. Pokud to na mráz venku nevypadá, dejte boty do sáčku a vložte je na 12 hodin do mrazáku. Po této době bude po bakteriích veta.
Tip: Do mrazáku dávejte jen zcela suché boty. Jinak by vám v nich zmrzly malinké kapičky vody a prakticky by se neusušily.

 

  • Pokud by zápach z bot nezmizel ani po pobytu v mrazáku nebo na slunci, využijte deodorizér. Moderní deodorizéry nepřináší jen příjemnou vůni. Např. výrobky SmellWell zajišťují prevenci před rozmnožováním bakterií v botě. Absorbují vlhkost a přitom vydrží plně funkční až 6 měsíců. Pokud je nemáte právě v botě, smell well se hodí i do domácnosti.


Popis: Vyzkoušejte novinku ze Švédska od značky Smellwell.

 

  • Ze všech možných řešení, jak se zbavit zápachu z bot a vnitřní vlhkosti, zapomeňte na sušení fénem nebo dokonce vkládání obuvi do trouby. Boty byste v takovém případě vystavili příliš vysokým teplotám, které materiálům zdaleka nesvědčí. Sáhněte raději po speciálních vysoušečích obuvi.

  • Mezi domácí pomocníky, kteří vám pomohou na cestě jak odstranit zápach z bot, patří také citronová šťáva, která pohlcuje zápach. Stačí šťáva z půlky citronu. Smíchejte ji s 1 dl lihu (nebo vodky). Alkohol totiž zabíjí bakterie. Rozprašovačem na rostliny obuv postříkejte.

  • Antibakteriální je také sůl. Krystaly soli nasypejte do bot a nechejte odpočívat. Sůl nasává vlhkost, aromatická sůl pak dodává vůni.

  • Milovníci domácích mazlíčků vám s radostí doporučí také výstelku do kočičích záchodků. Pohlcuje pachy a nasává vlhkost.
Varování: Ačkoliv jde o praxí prověřené tipy, buďte při jejich použití obezřetní. Použijte je nejprve na menší a skrytou část boty. U některých materiálů může dojít ke změně barvy nebo struktury.

   

 

Jak vybrat boty na turistiku

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jak se zbavit jednorázového zápachu bot

Ačkoliv na zápach netrpíte, stane se, že se vám z bot zničehonic po vyzutí line nepříjemný zápach. Existuje rychlé řešení. Pro tyto případy se hodí různé spreje, deodoranty na boty a nebo přímo na nohy. Dejte si pozor, co na nohy dáváte. Kromě zápachu pak můžete řešit navíc alergii na některou ze složek.

Tip: Deodoranty obuv provoní. Spreje s antibakteriálními účinky zničí příčinu zápachu. Dezinfekce do bot by zkrátka měla být součástí vaší výbavy doma i na cestách.

Je možné, že budete muset vyzkoušet několik různých sprejů. Fungují na různých principech. Obsahují různé látky, některé koloidní stříbro, jiné alkohol, a tak působí jen na určitý typ bakterií.

Pokud nemáte žádný sprej doma při ruce, najděte pomocníka v domácích zásobách. Vložte do bot několik navlhčených sáčků černého čaje nebo citrusovou kůru. Můžete vyzkoušet také směs octa, vody a čaje nebo éterického oleje. Ocet přirozeně dezinfikuje a pohlcuje pachy. Boty pak ještě nechte volně provětrat.

Možná vás napadá ještě rychlá akce v podobě pračky. Rozmyslete si to dobře. Pravděpodobně obuv praním i při nízkých otáčkách více či méně zdeformujete. V teplé vodě může dojít k uvolnění lepidla a odlepení podrážky. Kovové části mohou být po použití pracích prostředků zrezivělé.

Oprat byste naopak měli vložky v botách. Pokud jsou ale jakkoliv poškozené, sešlapané, nebo prasklé, raději je vyměňte za nové, stojí pár korun. V takových místech se totiž bakterie rády drží.


Popisek: Pračka a boty obvykle nejsou ideální partneři. 

 

Příčiny zápachu z bot

Nohama se přirozeně vypařuje tekutina z těla. Při sportu se pak potíme více a v uzavřeném prostoru bot se vlhkost drží. Zatímco propocená trička po běhání dáváme oprat nebo prosušit, boty jsou uzavřené a vlhkost spíše drží. Nohy jsou ale specifické vysokým počtem potních žláz.

Pot sám o sobě nemá žádnou specifickou vůni. Je tvořen až z 99 % vodou. Problém představují bakterie, které se množí při reakci potu a kůže.


Popis: Problém si do bot můžete nabrat i sami. Šlápnete do kaluže, voda vám proteče dovnitř včetně průvodců zápachu.

 

Tip: Nejlépe se vyvarujete promočení obuvi výběrem materiálu Gore-Tex a vhodnou impregnací.

Vlhká obuv má zpětně vliv na kůži. Množí se zde bakterie, které způsobují exémy a plísně nohou. Z pokožky se pak ve větší míře odlupují šupinky suché kůže, nebo je pokožka zarudlá a svědí.

Na odstranění vlhkosti vyzkoušejte také některé z dalších domácích zásob:

  • nasypejte do bot jedlou sodu,
  • dětský zásyp,
  • kypřící prášek,
  • vložte do nich zmuchlaný novinový papír.

S pocením nohou můžete bojovat celoživotně díky genetice. Nadměrné pocení nohou častěji potkává chtě nechtě muže. Za nadměrné pocení se označuje vyšší produkce potu i ve chvílích klidu, kdy se nesportuje a není horko. Odhaduje se, že problémem s odborným názvem hyperhidróza (nadměrné pocení nohou) trpí až 3 % populace. Typické je také v pubertě. Jsou však i jiná období nebo zdravotní problémy, které se s nadměrným pocením pojí:

  • menopauza,
  • cukrovka,
  • obezita,
  • abstinence,
  • stres.

Pokud se u vás tento problém objeví náhle, konzultujte ho s lékařem.

 

Jak předcházet zápachu bot

Nejjednodušší řešení, jak předcházet zápachu bot, je jejich časté větrání.

  • Obecně platí, že méně se noha potí v botách ze síťoviny, prodyšných materiálech a pletených textiliích. Pozor si dejte na syntetiku. V případě umělých materiálů to chce opravdu zkoušet. U nás si proto můžete vyfiltrovat boty podle materiálového složení, na treky zkuste např. boty z kůže.
  • Základem prevence je samozřejmě důsledná hygiena nohou. Dobrým pomocníkem jsou i vlhčené ubrousky.
  • Nezapomeňte čistit a řádně umývat i místa mezi prsty. Nohy si natřete antibakteriálním krémem.
  • Případný zápach okamžitě odstraňte.
  • Pořiďte si antibakteriální ponožky a antibakteriální vložky do bot. Jejich složení znesnadňuje množení bakterií. Přírodní materiály jsou základ. Nejvhodnější jsou bambusové ponožky a na zimu ponožky z merino vlny. Zahřejí vás a pokud se v nich přece jen zapotíte, merino vlna pachy nedrží.
  • Pravidelně kontrolujte stav svých bot a vložek do bot. V průběhu dne boty měňte, netravte v nich celý den. V práci se přezouvejte do bačkor. Pokud vám bývá v kanceláři častěji zima, zkuste péřové papuče.
Tip: Vybírejte boty podle plánované aktivity. Mrkněte, jak vybrat vhodné boty na turistiku i na běh v terénu.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Kručková

Zdroje: archiv autora, archiv 4camping

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

199  (50.25 %) od 99 

Porovnat

189  (47.62 %) 99 

Porovnat

599  (50.08 %) od 299 

Porovnat

199  (25.13 %) 149 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat

599  (45.08 %) 329 

Porovnat

210  (38.57 %) 129 

Porovnat