Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak si vybrat ideální boty na chůzi

Určitě máte v botníku pár sportovních bot. Takových těch univerzálních, co se v nich dá dobře popoběhnout, jsou fajn na procházku, ale asi tušíte, že pro delší chůzi nemusí být nejvhodnější. Zvlášť pokud chcete chodit pravidelně na dlouhé trasy. Na co všechno se zaměřit při výběru?


Obsah

 

Úvod

Proč je důležité investovat do obuvi na chůzi? Zavřete oči a představte si, jak došlapujete při běhu. A teď znovu a pro změnu si představte, jak vaše chodidlo došlapuje při chůzi. Vnímali jste ten rozdíl? Jestli ne, tak si najděte klidné místo a zkuste si to. Stačí se projít třeba doma v obýváku.


Popisek: Milujete dlouhé výpravy přírodou bez lidí? Chce to dobré boty, kvalitní outdoorové oblečení a pohodlný turistický batoh

 

Došlap při chůzi a běhu

Při klasickém kroku, ať už je pomalý či velmi rychlý, se se zemí jako první potká vaše pata. Na druhé straně pokud běžíte, dotkne se chodidlo země někde v přední polovině. Proto je důležité, zvlášť pro dlouhé trasy, volit správnou obuv, která poskytne patřičnou oporu a stabilitu. Boty by měly být tlumící v patní části, mít torzní fixaci uprostřed a být pružné ve špičce.

 

7 zlatých pravidel pro dobré boty na chůzi

Nikdo z nás netouží po otlacích, odřeninách a zbytečné bolesti nohou z nevhodné obuvi. Navíc nezapomínejme, že v našem těle je všechno propojeno se vším, takže špatně zvolená obuv může znamenat nadměrnou zátěž pohybového aparátu a s tím spojené riziko velké bolesti zad a kloubů.

1. Pohodlí je nadevše. 

Obuv na chůzi bychom vždy měli volit tak, aby nám byla pohodlná, už když ji zkoušíme. Nespoléhejte se, že se tzv. rozchodí. Boty by měly dobře sedět na patě, poskytovat dostatek prostoru pro prsty a ve střední části chodidla by měly těsně přiléhat.

TIP: Do bot na turistiku jsou ideální outdoorové ponožky. Podpoří správnou cirkulaci vzduchu, dobré odvádění vlhkosti a zajistí maximální komfort. 

2. Ohebnost dává větší volnost. 

Špička boty by měla být poddajná a umožňovat hladký pohyb v terénu i na rovnějším povrchu.

3. Bez dobré stability to nepůjde. 

Jakmile boty obujete, měli byste cítit stabilní oporu po celé délce i šířce chodidla. Tento pocit by měl přetrvávat i při prvních krocích. Patní část by měla být tužší s dostatečným odpružením.

4. Zvažte, v jakém terénu se nejvíc pohybujete. 

Možná vás to překvapí, ale chůze v přírodě je pro chodidla a opěrný systém těla daleko méně namáhavá, než dlouhý pochod po asfaltové cestě nebo betonových chodnících. Soustřeďte se na povrch, po kterém plánujete trasu.

Popisek: Vypadá to na pěknou procházku v zeleni. Klouby ale budou celou dobu kompenzovat zpětné rázy tvrdého povrchu, po kterém si vykračujete.

5. Respektujte jedinečnost vašich nohou. 

Máte vybočené palce, valgózní kotníky, vysoký nárt, širokáchodidla nebo kožní problémy? Všechno je důležité a na nic nesmíte zapomenout.

TIP: Pohodlí zvýšeného tlumení nárazů, nohy bez puchýřů i oporu pro různou výšku klenby zajistí sportovní vložky do bot

6. Počasí je proměnlivé, ale v dobrých botách na tom nezáleží. 

Plánujete dlouhé výpravy v horkém počasí během léta nebo se dokonce přesouváte někam na jih? Pak určitě sáhnete po lehké vzdušné obuvi. Zcela odlišný materiál s funkční membránou se pak bude hodit do vlhkého a chladného počasí. Za deště mohou mnohé povrchy hodně klouzat, proto je dobré zaměřit se i na podrážku.

TIP: Odolnost obuvi vůči výkyvům počasí prodlouží dobrá péče. Doporučujeme pravidelně obuv čistit speciálními prostředky, dobře vysoušet a používat pravidelně kvalitní impregnaci.

7. Správná velikost obuvi může být klíčová. 

Určitě si umíte vybrat boty patřičné velikosti, ale nezapomeňte, že při dlouhé chůzi začnou nohy natékat a obuv, která se ráno zdála pohodlná, se může změnit v mučicí nástroj. Doporučujeme proto kupovat boty raději o půl čísla až číslo větší, dbát na dostatečný prostor pro prsty a přes nárt a zkoušet je raději v odpoledních hodinách na hrubší ponožku.

Tip: Doporučujeme pořízení alespoň dvou párů bot na turistiku. Podle skandinávské studie totiž střídání bot snižuje riziko zranění způsobené chůzí o více než třetinu.

Víte, že...?

  • délka vašich chodidel nemusí být na obou nohou stejná? Rozdíl může být až půl centimetru.
  • chodidla jsou večer výrazně větší? Po celém dni mají větší objem a jsou tedy delší i širší. I proto doporučujeme zkoušet obuv spíše v odpoledních hodinách.
  • při chůzi se zátěží na zádech je chodidlo o něco delší? Navíc se prsty na nohou při každém kroku posouvají do špičky boty. Doporučujeme proto kupovat obuv, která je alespoň o centimetr delší než chodidlo.
  • správné obouvání prodlužuje životnost obuvi? Při obouvání uzavřené boty doporučujeme používat nazouvací lžíci. Zabráníte tak zlomení části kolem paty, které způsobuje podráždění achillovy šlachy a puchýře.

 

Jiné boty na asfalt a jiné do hor?

Na tvrdém povrchu potřebuje chodidlo daleko více odpružení, než při chůzi po cestičkách mezi poli. Pokud plánujete dlouhou výpravu v náročnějším terénu, bude dobré zvážit nákup obuvi s vyšším komínem, tedy tzv. kotníkovou obuv. Vyšší boty chrání kotníky před podvrtnutím nebo vniknutím nečistot.

Pro výpravy do hor na těžko, s plným batohem, na několik dnů doporučujeme pořádné pohorky. Nohám poskytují zvýšenou oporu a ochranu i v hodně náročném terénu. Často jsou vybaveny vysokou obsázkou, která zabraňuje okopávání bot při procházení suťovisek.

TIP: Jste milovníkem zimní turistiky nebo rádi zdoláváte náročnější terén s ledem a blátem? Pak se vám budou hodit nesmeky, které nasadíte na vaši obvyklou obuv.

 

Zdravé chození na boso

Nejste si jisti, zda je barefoot obuv vhodná i pro dlouhé výpravy do terénu? Ano, je. Nicméně je zde jedno velké ALE. S bosou chůzí začínejte zvolna, a pokud vaše nohy ještě nemají zkušenost s barefoot obuví, není vhodné ji volit na dlouhou výpravu do hor. Raději si zvykejte pomalu a začněte kratšími trasami po okolí.


Popisek: I když chůze naboso v kulisách zapadajícího slunce vypadá romanticky, doporučujeme poskytnout chodidlům ochranu kvalitních barefoot bot.

 

Na druhé straně pro zkušené má barefoot obuv mnoho předností. Chodilo získává mnoho podnětů v různorodém terénu a je nuceno pracovat více než v klasické obuvi. Časem se to projeví na lepší práci i stabilitě celých dolních končetin.

 

Boty pro Nordic Walking 

Nordic Walking u nás stále nabývá na popularitě. Jaké boty si vybrat na chůzi s hůlkami? Dobrou volbou jsou lehké sportovní boty s dostatečně ohebnou podrážkou. Do chladného počasí a náročnějšího terénu můžeme zvolit nízké trekové boty. A pokud milujete chůzi naboso, nebojte se sáhnout po oblíbených barefoot outdoorových botách.


Popisek: Bude to severská chůze nebo spíše využijete trekingové hole?

 

Boty na chůzi v různém počasí i terénu

Škála vhodné obuvi je obrovská. Připravili jsme proto přehled základního rozdělení bot podle terénu, počasí, ročního období i osobních preferencí.

 

 

Skinners

 

Lehké ponožkoboty, které snadno sbalíte do kapsy, ale chodidlům poskytnou skutečně jen základní ochranu. Doporučujeme pouze pro zkušené bosochodce. Ostatním pouze na kratší procházky do nenáročného terénu.

 

Barefoot

 

V barefoot obuvi můžete vyrazit do města i do terénu. Pokud s bosou chůzí začínáte, je vhodná jen na krátké výpravy do méně náročného terénu.

 

Sandály

 

Sportovní sandály mohou být vybaveny přilnavou podrážkou i odpruženou mezipodešví, takže poskytnou oporu, ale také dobrou absorpci nárazů. V letních měsících je můžete směle zvolit i na dlouhou chůzi. Do náročnějšího terénu, kde hrozí poranění prstů, doporučujeme volit sandály se špičkou.

Lehká obuv na chůzi 

Zvláště v letních měsících oceníte na lehčím treku boty z prodyšných materiálů. Na druhou stranu se ale hodí, pokud mají membránu, která udrží vaše nohy v suchu i ve vydatnějším dešti.

Obuv pro městskou turistiku

Chcete vyrazit po památkách a architektonických skvostech? Na celodenním výletě za krásami urbanistiky oceníte hlavně pohodlí a příjemný design, ve kterém do městského prostředí dobře zapadnete.

Boty na chůzi po zpevněných cestách

Asfalt a beton jsou při dlouhé chůzi doslova výzvou pro naše klouby. Zpětný náraz dává zabrat kolenům při každém kroku. Plánujete-li dlouhé cesty po silnicích, vybírejte obuv se solidním odpružením.

Treková obuv na dlouhé výpravy

Boty na několikadenní túry v terénu či přechody hor musí poskytnout dostatečnou oporu, tlumit nárazy a chránit chodidlo před úrazem i nepřízní počasí. Nižší treková obuv je skvělá pro rychlejší dynamickou chůzi v terénu bez větších nástrah. Kotníkovou trekovou obuv zvolte na trek, který je v náročném terénu a kde tak potřebujete větší stabilitu.

Pevné pohorky a speciální boty na ferraty

Pro vysokohorskou turistiku s těžkým batohem na zádech jsou vhodné celokožené pohorky. Poskytují dostatečnou oporu celému tělu i stabilitu na hodně náročných, nezpevněných cestách. Speciální boty na ferraty mají vysokou torzní tuhost a podrážku přizpůsobenou pro skalnatý povrch.

Zimní boty na chůzi

Ani zima nás nezastaví. Jen je chůzi v zimě potřeba přizpůsobit oblečení i obutí. Boty nás musí udržet v bezpečí i na zledovatělých cestách a poskytnout dostatek tepla. Doporučujeme kombinovat je s kvalitními ponožkami z merino vlny.

 

Kdy je čas vyměnit boty za nové?

Podle Atlantic Spine Clinic je potřeba měnit obuv na chůzi po třech až pěti měsících, pokud chodíte alespoň 45 minut denně třikrát až čtyřikrát v týdnu. Po této době totiž ztratí schopnost poskytovat dostatečnou oporu a absorbovat nárazy při chůzi.


Víte, že...?

  • Dobře zvolená obuv na chůzi pomáhá snižovat bolest nohou u některých onemocnění? Podle studie zveřejněné v Clinical Biomechanics, Bristol „boty s dobrými vlastnostmi snižují tlak na patu a boční tlak v přední části chodidla a zvyšují tlak ve střední části chodidla. Boty s dobrými vlastnostmi mohou podporovat efektivnější způsob chůze od paty ke špičce u lidí s dnou.” Trpíte-li nějakými neduhy, je zvýšená pozornost při výběru obuvi na chůzi klíčová.

 

Ať už zvolíte jakoukoliv obuv, přejeme vám hodně nachozených kilometrů a skvělých zážitků. A pamatujte, dobře vybrané boty chrání vaše nohy před puchýři, odřenou achilovkou a bolavými kotníky.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: pixabay.comunsplash.com, archiv 4camping, ncbi.nlm.nih.gov, atlanticspineclinic.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

1 890  (14.87 %) 1 609 

Porovnat

Dámské sandály Teva Terra Fi Lite

2 399  (46.69 %) od 1 279 

Porovnat

1 299  (48.5 %) od 669 

Porovnat

1 599  (46.9 %) od 849 

Porovnat

Dětské sandály Hi-Tec Maleni Jr

1 099  (46.41 %) 589 

Porovnat

Dámské sandály Teva Verra

1 999  (41.52 %) od 1 169 

Porovnat