Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat běžecké boty do terénu

Jak si vybrat běžeckou obuv do lehkého i těžkého terénu? Které boty vám budou sedět na lesních cestách, ale i na horských trasách dnes na základě svých zkušeností sepsal Marcel Fronko.


Obsah

Rozdíl mezi běžeckou botou na asfalt a do terénu je hlavně v podrážce a také v pevnosti a odolnosti materiálů. Na asfaltu běhávám v botech Ultraboost od Adidas, které jsou velmi lehké, prodyšné, rychlé a nestabilní. To na rovném asfaltu nevadí. Jakou však zvolit obuv, když chceme běhat v nerovném, často mokrém až bahnitém terénu? Odpovědí je trailová běžecká obuv. 

 

Běžecká obuv na zpevněné lesní a štěrkové cesty

Do lehkého terénu, což představuje zpevněné lesní a štěrkové cesty, často s mokrým podkladem doporučuji vyzkoušené boty od značky Mizuno. Jejich trailové boty ze série Daichi jsou ideální na běh v lese a na štěrkových cestách za městem. Díky vzoru na podrážce boty skvěle drží a nekloužou ani v prudkých, kopcovitých terénech. Oproti Ultraboost jsou výrazně robustnější a pevnější, což se ale jen minimálně projevuje na jejich váze a komfortu při nošení. V modelu Daichi jsem párkrát běžel i na asfaltu a byl jsem velmi mile překvapen pohodlím na tvrdém povrchu a to i po dvouhodinovém běhu. 

   

 

Jak vybrat oblečení na běh

Správné oblečení na běh je zárukou mnoha spokojených kilometrů. S jeho výběrem vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Do lehčích terénu doporučuji i lehkou a rychlou trailovou botu od francouzské firmy HOKA, konkrétně se jedná o model Hoke One One Torrent 3. Skvěle absorbuje nárazy a přenáší maximum energie do odrazu. Jedná se o oblíbený model mezi profesionálními běžci. 

Posledním tipem je běžecká bota od populární značky Inov-8, konkrétně model Parkclaw 260 M, který poskytuje dobrý grip v terénu a komfort, který oceníte hlavně na dlouhých trasách. Doporučuji všem, kteří potřebují širší botu v oblasti prstů a klenby. 

 

S membránou, nebo bez? 

Mnoho trailových bot nabízí membránu GORE-TEX. V zimě a dešti vaše noha zůstane zcela v suchu a teple. Pokud je však déšť silnější a sníh hlubší, nepomůže vám ani membrána. Voda se do bot dostane přes okraj boty v okolí kotníku. V teplejších podmínkách je tato vlastnost naopak nežádoucí. Chodidla se víc potí a jejich náchylnost k vzniku puchýřů je mnohonásobně vyšší. Pokud přece jen potřebujete běžeckou zimní botu s membránou, doporučuji vám model Lycan GTX od italské značky La Sportiva. Mezipodešev s EVA pěnou skvěle tlumí nárazy. podrážka se dá doplnit o hřeby, které vám zabezpečí stabilitu na sněhu i ledu. 

Zajímavé modely bot má také značka Salomon. Mezi velmi povedený model patří například Salomon Speedcross 6 GTX, který je určen do techničtějšího horského terénu. Hluboký více směrný vzor contagrip zajišťuje vysokou přilnavost a záběr v kluzkém a bahnitém terénu. O nepromokavosti se taktéž postará GORE-TEX membrána. 

 

Marcel Fronko

Pochází z malé vesnice pod Kriváňem ve Vysokých Tatrách. Od dětství byl vedený k turistice, horám a přírodě, ale trvalo několik let než si hory opravdu zamiloval. Jeho láska k nim ovšem roste rok od roku víc a víc, což dokazuje i výstup na 6tisícovku v Bolívii - Huayna Potosí.

Z velkého množství zemí, které navštívil, nejraději vzpomíná na Guatemalu, Kanadu, Chile, Kostariku, Peru, Vietnam, Norsko nebo Barmu.

Svou tříměsíční cestu z peruánské Limy až do města Punta Arenas na jihu Chile popisuje v knize s názvem 90 DNÍ JUŽNE.

Během svých cest využívá stopování i kempování a má rád kvalitní, lehké, funkční vybavení, na které se může vždy spolehnout.


Více najdete na webu elmundo.sk.

 

Boty do těžkého horského terénu

Poslední kategorií jsou boty, které už hraničí s botou turistickou. Tento typ bot je určen do kamenitého horského terénu. Vyznačuje se hlubokým vzorem podrážky, odolným materiálem a pevnější konstrukcí zabezpečující stabilitu v těžkém terénu. Ideální volbou je Salomon Xa Pro 3D V9 Gtx. Technologie 3D Advanded Chassis pomáhá optimalizovat směr pohybu, využití energie a také poskytuje jistý, stabilní a zároveň citlivý nášlap. 

 

Zlatá střední cesta 

Pokud chcete běhat po asfaltových cestách, ale i lehčích trailových terénech a nechcete investovat do několika párů bot, kompromisy samozřejmě existují, ale vždy to bude na úkor pohodlí, rychlosti a stability. Obecně platí, že je lehčí běhat v trailových botách na asfaltu než naopak. Na základě vlastní zkušenosti doporučuji kolekci MIZUNO WAVE DAICHI. Jsou lehké, rychlé, mají mírně hluboký vzor, který nepřekáží na asfaltu a dobře podrží v terénu. Kromě toho skvěle reaguje na nárazy díky vlnové technologii z kombinace dvou materiálů v oblasti paty a přídavného EVA zpevnění pod přední částí podrážky.

 

Na co si dát pozor při výběru 

  • Vždy vyzkoušejte všechny modely a obě boty.
  • Číslování může být různé, dejte na svůj dobrý pocit z bot při zkoušení.
  • Pokud bota dobře sedí, zkuste i trochu menší a trošku větší.
  • Proběhněte se po prodejně.
  • Boty by měly sedět přesně, ale neměly by být příliš těsné. Žádný prst by se neměl dotýkat vnitřní strany špičky, ani při naklonění směrem dolů.
  • Pokud používáte ortopedickou vložku, vždy ji berte na zkoušení s sebou.
  • Bota by neměla být úzká, ani příliš široká.
  • S tzv. dropem by vám měl pomoci prodejce.

   

 

Začínáme běhat aneb 10 km za 3 měsíce

Chcete začít s během, ale už po minutě lapáte po dechu? Poradíme vám, jak se vrhnout na běhání tak, abyste v bezpečí a s radostí zvládli během tří měsíců uběhnout 10 km.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Co je to drop?

Drop je rozdíl výšky mezi-podrážky měřené na patě a špičce boty. Udává se v milimetrech. Teoreticky čím je nižší drop, tím nám bota umožňuje lepší a přirozenější došlap přes špičku/střed chodidla. 

Rozdělení bot:
  0-4 mm nízký drop - dopad na střed chodidla
 5-9 mm stále umožňuje došlap přes špičku/střed chodidla
10-12 mm vysoký drop je určený pro došlap přes patu

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

3 790  (47.26 %) 1 999 

Porovnat

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

2 499  (24.81 %) 1 879 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Ultra 50 Gtx

4 600  (33.72 %) od 3 049 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Spectur M

3 390  (25.1 %) 2 539 

Porovnat

3 899  (24.88 %) 2 929 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Alpine

4 000  (31.53 %) od 2 739 

Porovnat

3 990  (35.11 %) 2 589 

Porovnat