Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat dětský spacák

Dozrál konečně čas, kdy jsou vaše děti dost velké a můžete je vzít ven do přírody? Někam, kam se rádi vracíte, a rádi byste tam s nimi zůstali třeba i přes noc.

 

Obsah

A ať už to bude jejich první noc pod širákem, tábor nebo prázdniny v kempu u jezera, bude to chtít dobrý spací pytel. Bohužel, spacáků je celá řada a pro každého se nehodí totéž, a tak se raději pojďme na výběr mrknout krok za krokem.

Dětský nebo dospělácký, aneb jak je to s tou délkou

Postup při výběru spacáku pro dítě se příliš neliší od výběru spacáku pro dospělého člověka. Jen je na začátku třeba zvážit, zda nebude lepší koupit tzv. dětský spacák, tedy spacák v kratší délce – ten se od klasického spacáku kromě designu může lišit třeba použitím na omak příjemnějších materiálů podšívky.

Dětské spacáky se většinou vyrábí pro přibližnou výšku osoby do 150 cm. Kratší délka pytle znamená nižší hmotnost i menší objem po sbalení, dítě si je tak spíše schopno spacák samo odnést na místo nocoviště. Především je tím ale v pytli eliminován zbytečný volný prostor. Abychom totiž spali pěkně v teple, musíme si tento vnitřní prostor sami vyhřát a čím méně ho je, tím méně energie do toho vydáme. Pokud máte dítko tak malé, že i dětský spacák je pro něj příliš dlouhý, určitě se poohlédněte po "rostoucím spacáku", který budete moci použít ve dvou velikostech. Zkrácení je dosaženo buď zapnutím spodní části pytle do kapsy, což zároveň zatepluje oblast nohou (Boll Patrol), nebo přímo jejím odepnutím (Husky Kids Magic). Takto odepnutou část můžete do spacáku ještě šoupnout jako vložku na nohy.

Moc dobře se ale nevyspíte, ani když ze spacáku vyrostete. Neřešme teď, že se cítíme jako sardinka v konzervě, malý spacák vás může opět připravit i o to, o co jde především – o teplo. Tentokrát totiž stlačujete stěny a s nimi i izolační náplň, ta už teplo nezadrží. Týká se to především oblasti nohou, jež jsou na chlad citlivější. Pro větší děti, kterým je dětský spacák tak akorát, se proto více hodí vybrat "dospělácký" pytel ve verzi pro postavu do 175 cm, kterou nabízí výrobci jako třeba Pinguin či Boll.

Dekový spacák nebo mumie?

Tady by se dalo psát o tom, jak mumie (opět díky eliminaci zbytečných vnitřních prostor v podobě studených rohů) vychází z hlediska tepla oproti "dekáčům" lépe. Pravda je ale taková, že pokud s sebou vaše dítko šije jak deset čertů, je možné, že ho do ní nakonec prostě nedostanete – v takovém případě není od věci to nejprve vyzkoušet, třeba na Výstavě stanů. Pokud se tak stane a vy budete muset mumii zavrhnout, nezoufejte. Z dekových spacáků sice teplo uniká o něco snáze, ale zase jsou mnohem pohodlnější a navíc je lze díky obdélníkovému tvaru rozložit na deku. To je dělá skvělým společníkem na léto. Vyberte třeba včeličkový spacák Coleman Glow In The Dark, uvidíte, že svítící potisk prckovi rozzáří oči. Pokud byste raději něco o fous teplejšího, Husky Kids Galy vás určitě zaujme flanelem, kterým je zevnitř potažen.

Teplotní komfort

Jakou ale vybrat teplotu? Na spacácích bývají uvedeny tři: komfort, limit a extrém, klasifikace dle normy EN13537 probíhá v laboratořích za podmínek, které venku pravděpodobně nenastanou. Teploty jsou proto pouze orientační. V případě spacáku pro dítě se řiďte komfortem, přihlédněte ovšem k tomu, zda je dítko zmrzlina nebo jestli nehřeje za každé situace jako malá kamínka. U dětských spacáků se také můžete setkat přímo s doporučeným rozsahem teplot použití (Vango), případně s označením dle sezónnosti (např. Outwell). 1sezónní spacák bude fajn na léto, 2sezónní od konce jara do začátku podzimu atd. Více informací najdete v článku Spacáky – izolační materiály a teplotní určení, který se tématu věnuje podrobněji.

Pár slov na závěr

Podtrženo, sečteno, univerzální spacák neexistuje a cestujete-li celoročně, pořiďte prckovi raději teplejší. Nebojte se, že mu bude ve spacáku příliš teplo, vždy mu můžete rozepnout zip. Hlavně se při volbě komfortní teploty řiďte hlavou a vašimi zkušenostmi, nezapomeňte, že pocit tepla je velmi subjektivní a že člověk, který je třeba hladový a unavený, prostě moc dobře netopí.

Také mějte na paměti, že samotný spacák příjemnou noc nezaručí. Tím, že na něm ležíte, vlastní vahou slehnete izolační náplň, a tak vám teplo nerušeně utíká zemí. Tomu účelně zabrání karimatka, jejíž výběr také rozhodně nepodceňujte. U klasické pěnovky nehrozí zničení, pro větší pohodlí můžete mrknout po samonafukovačkách. Vzorované a v délce 168 cm vyrábí karimatky třeba Outwell. Kromě karimatky pak pomůže i čapka na hlavu, lehké termoprádlo, volnější ponožky a šálek horkého čaje. A hlavně radost z pobytu venku, o tu jde totiž nejvíc.

Užitečné odkazy

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (16.21 %) 1 499 

Porovnat

Dětský spacák Vango Atlas Junior

1 090  (27.61 %) 789 

Porovnat

Dětský spacák Vango Kanto Junior

1 390  (29.57 %) od 979 

Porovnat

1 690  (20 %) 1 352 

Porovnat

Dětský spacák Boll Stellar

2 799  (11.08 %) 2 489 

Porovnat

1 020  (26.57 %) 749 

Porovnat

3 100  (21 %) 2 449 

Porovnat

1 950  (39.03 %) 1 189 

Porovnat