Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat čelovku?

Nevíte, jak vybrat tu správnou čelovku? Potřebujete se zorientovat v lumenech, dosvitu a dalších parametrech čelovek? Poradíme jak na to.


Obsah

Čelovka stejně dobře poslouží při výstupu na osmitisícovku, při jízdě na kole, běhu, při večerním návratu z hospody i tehdy, když půjdete večer na chalupě ven pro dřevo nebo na festivalu na toiku.

Vybrat čelovku ale není žádná legrace. Člověk se velmi snadno zamotá ve všech těch lumenech, metrech dosvitu a hodinách výdrže. Kolik diod potřebujete? K čemu je červené světlo? Je nutné mít indikátor nabití baterie? Je lepší pásek nebo lanko? Abychom vám výběr usnadnili, přichystali jsme pro vás článek s několika tipy, jak správně čelovku vybrat.

Základní patero

Na začátku každého správného výběru, nehledě na typ produktu, je důležité si položit 5 základních otázek, které vám pomohou vyprofilovat vhodný výrobek:

  1. pro koho dané vybavení sháníte
  2. v jakých podmínkách ho budete nejčastěji používat
  3. jak často ho budete používat
  4. co od vybavení očekáváte
  5. kolik chcete do nákupu investovat

Jestliže znáte odpověď na všechny zmíněné otázky, můžete přejít k samotnému výběru.

 

Dělení čelovek

Čelovky sice můžeme dělit podle několika kritérií, ale v zásadě nám postačí základní rozlišení podle jednotlivých parametrů.

Základní parametry čelovek:

  • světelný tok
  • maximální dosvit
  • maximální výdrž
  • druh napájení
  • odolnost
  • hmotnost

 

 

Test: Čelovka Petzl Actik Core

Vybrala jsem z 4camping nabídky čelovek právě model Petzl Actik Core. Lákaly mě sice u jiného typu barevné módy, ale nakonec jsem potlačila dětinské přání moci svítit mnoha barvami, zvítězil rozum (vždyť barevné svícení na nic reálně nepotřebuji).

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Světelný tok

Světelný tok (nebo také světelný výkon) vám říká, jak moc bude zdroj svítit. Jednotkou je 1 lumen (lm).

Pro lepší představu o tom, v jakých hodnotách se pohybuje, uveďme příklad světelného toku u běžných wolframových žárovek.

  • 40 W žárovka má světelný výkon 400 lm
  • 60 W žárovka je na výkonu 700 lm
  • 100 W žárovka má světelný výkon 1300 lm

Reálný výsledek, tedy kvalitu osvětlení ovlivňuje i možnost světelný tok regulovat. Regulace probíhá automaticky uvnitř přístroje za pomoci mikročipu a jejím výsledkem je stálý světelný tok po celou délku životnosti baterie.

Zvláště levnějším "no name" čelovkám z obchoďáků taková funkce chybí a i když výrobce uvádí stejný výkon jako u renomovaných značek, již po pár minutách používání se projeví - s tím, jak se snižuje kapacita baterie - postupné snížení světelného toku a s tím i snižující se viditelnost.

Výkonnější čelovky využijí spíše náročnější uživatelé a jejich vyšší výkon bývá zpravidla vykoupen vyšší cenou.

Dělení podle výkonu:

  • méně než 100 lm – vhodné domů, když vypnou proud, na chatu, do sklepa, na procházku se psem a všude tam, kde potřebujete být viděni
  • 100-400 lm – už pro náročnější aktivity jako jsou noční běh, cyklistika, běžkování, skialpy, kempování a další outdorové aktivity.
  • více jak 400 lm – do nejnáročnějších podmínek, na extrémní sporty a pro profesionální nasazení

 

Dosvit

Jednoduše řečeno jde o informaci o tom, jak daleko si na zvolený režim s danou čelovou svítilnou posvítíte.

Na běžné aktivity jako pobyt na chatě, svícení okolo domu, venčení, večerní procházka parkem, vám bohatě postačí dosvit 50 metrů.

Pro náročnější aktivity - cyklistika, běh, běžkaření atd., volte čelovku s vyšším dosvitem.

Většinou je možné dosvit díky více režimům svícení v průběhu aktivity upravovat.

Čím větší dosvit chcete, tím výkonnější čelovku potřebujete, tím vyšší světelný tok bude muset mít a tím pádem bohužel také často nižší dobu svícení.

 

Maximální výdrž

Naprosto stěžejní parametr. Bez energie vám čelovka svítit nebude. Údaj říká, jak dlouho vydrží čelovka svítit ve zvoleném režimu, než dojde k poklesu světelného toku pod určitou mez.

Bohužel jsou mezi údaji výrobců obrovské rozdíly.

U levných "no name" produktů často uvádějí hodnoty, které říkají, jak dlouho to trvá, než čelovka úplně zhasne, ale nezohledňují vůbec fakt, že už daleko dříve je viditelnost z důvodu sníženého výkonu čelovky (vybitá baterie) tak nízká, že je přístroj fakticky nepoužitelný. 

Renomovaní výrobci čelovek (např. Petzl, Ledlenser, Beal)  většinou uvádějí hodnoty reflektující skutečnou užitnou dobu čelovky, tedy čas, po který bude její světlo tak silné, že vám ještě poskytne dostatečný přehled o okolním terénu.

 

 

Test: Čelovka Ledlenser SEO 5

Jak dopadla v našem testu čelovka Led Lenser SEO 5, která se pravidelně umísťuje na předních místech v hodnocení renomovaných outdoorových periodik? Pojďme se na to společně podívat.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Druh napájení

Typ zvoleného napájení je závislý především na míře a způsobu užívání.

Nejčastější druhy napájení:

  • knoflíkové baterie
  • mikrotužkové baterie AAA
  • tužkové baterie AA
  • lithiové baterie (CR123A)
  • Li-ion akumulátory (18650)

Tzv. knoflíkové baterie se používají jen u méně výkonných čelovek, případně u těch s menšími rozměry. Takové čelovky většinou využijete jen na základní přisvícení ať už doma, nebo na výletě.

Tužkové a mikrotužkové baterie jsou nejvíce rozšířenou variantou napájení. Jsou levné a dobře dostupné. Dají se také snadno vyměnit. Čelovky s AA a AAA bateriemi jsou lehké, vhodné na běžné použití, turistiku, cestování i běh.

Li-ion akumulátory a lithiové baterie se používají především u výkonnějších čelovek. Tyto akumulátory téměř netrpí "samovybíjením", mají dlouhou životnost, ale jsou hůře sehnatelné, musíte mít speciální nabíječku a jsou méně odolné k účinkům mrazu. Hodí se na dlouhé běhy, cyklistiku, expedice, prostě všude tam, kde je nezbytná maximální životnost a výkon.

Čím dál více čelovek nejvyšší kategorie má integrované micro USB dobíjení. To velmi ulehčuje obsluhu. Po ukončení aktivity dáte čelovku nabít, stejně jako to děláte s mobilem a za pár hodin máte nabito a můžete opět vyrazit. Při vícedenních výpravách lze navíc využít i dobíjení z powerbanky.

Některé ultravýkonné, převážně jeskyňářské, čelovky mají oddělitelné pouzdro na baterii. To je umístěno na zátylku a je s čelovkou spojeno kabelem.

Dobrá rada na závěr: Vždy s sebou noste náhradní zdroj a to i když máte nabíjecí akumulátor. Vyhnete se tak možným problémům.

Hmotnost

Váha čelovky je jedním z nezanedbatelných parametrů. Pokud jdete na krátký výlet nebo večer ze zábavy, o pár gramů vyšší zátěž vás trápit nemusí, ale na náročnější túře nebo při cestování letadlem je každý gram znát. Proto se před koupí zamyslete nad důvodem koupě a následným způsobem používání, tomu pak výběr přizpůsobte.

 

Odolnost čelovky

Čelovka by měla něco vydržet. proto nás u čelovek bude zajímat odolnost proti vodě, proti vniknutí prachu a jiných cizích těles.

Odolnost čelovky proti vniknutí cizích těles (prachu) a vody se označuje tzv. stupněm krytí (Ingress Protection) - IP.

Čelovky určitě volte se stupněm IPx4 (chráněno proti stříkající vodě) a vyšší. Čím náročnější podmínky používání, tím vyšší IP.

 

Stupeň krytí IP

Udává se v tzv. IP kódu, který je tvořen znaky "IP" následovanými dvěma číslicemi.

IP kód je definován v normě IEC 529, převzaté jako EN 60529 a dále jako ČSN EN 60529, Stupeň ochrany krytem. Jde o mezinárodně uznávaný parametr.

První číslice udává ochranu před nebezpečným dotykem a před vniknutím cizích předmětů. Druhá číslice označuje stupeň krytí před vniknutím vody.

Tabulka hodnot stupně krytí:

 

Stupeň:

 

Ochrana před nebezpečným dotykem:

 

Ochrana před vniknutím cizích těles:

IP 0x bez ochrany bez ochrany
IP 1x dlaní (větší jak 5x5 cm) velkých
IP 2x prstem (větší jak 1,2x1,2 cm) malých
IP 3x nástrojem (více jak 0,25 cm) drobných
IP 4x drátem (více jak 0,1 cm) velmi drobných
IP 5x jakoukoli pomůckou prachu částečně
IP 6x jakoukoli pomůckou prachu úplně

 

 

Stupeň:

 

Ochrana před vniknutím vody:

IP x0 bez ochrany
IP x1 chráněno proti kapající vodě 1+0,5 mm za minutu
IP x2 chráněno proti kapající vodě 3+0,5 mm za minutu
IP x3 chráněno proti vodní tříšti, voda stříká na přístroj v úhlu 60° vertikálně, v množství 10 litrů za minutu
IP x4 chráněno proti stříkající vodě (oproti x3 stříká voda ve všech úhlech)
IP x5 chráněno proti tryskající vodě, voda míří tryskou ve všech úhlech při průtoku 12,5 l za minutu při tlaku 30 kN/m² po dobu nejméně 3 minuty
IP x6 chráněno proti intenzivně tryskající vodě, voda míří tryskou ve všech úhlech při průtoku 100 l za minutu při tlaku 100 kN/m² po dobu nejméně 3 minuty
IP x7 chráněno proti ponoření do vody - ponoření na 30 minut do hloubky 1 m
IP x8 chráněno proti potopení do vody (za podmínek, které určí výrobce zařízení)
IP x9 chráněno proti tlakové vodě (WAP)

Ovládání čelovky

Ovládání čelovky by mělo být co nejjednodušší. Důležitá je hlavně jednoduchost při přepínání jednotlivých režimů svícení a snadnost výměny baterií.

Vše si pořádně vyzkoušejte. Dobře si nastavte popruhy, ať vám čelovka nepadá z hlavy a ať vás netlačí.

Doporučujeme všem, kteří o koupi nové čelovky uvažují, aby věnovali maximální pozornost každému detailu a nebáli se zeptat prodejce, nejlépe pak produkt před zakoupením vyzkoušeli přímo na prodejně nebo třeba v létě na Výstavě stanů - největší akci svého druhu ve střední Evropě.

 

 

Test: Čelovka Fenix HM51R Ruby V2.0

Čelovky jsou důležitou součástí výbavy při téměř všech outdoorových aktivitách. V této recenzi se podíváme na klíčové vlastnosti jedné z velmi oblíbených značek čelovek a naše testerka zhodnotí, zda stojí za investici. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Regulace šířky světelného kužele

Šíře světelného kužele přímo určuje, jak moc velký prostor jste kolem sebe schopni osvítit. Tedy, jak moc se světlo z čelovky rozptyluje do okolí. Čím užší budete mít kužel světla, tím dál dosvítíte, ale světlo bude mnohem ostřejší a zvláště u více výkonných čelovek může být až nepříjemné.

Naopak široký kužel vám sice poskytne větší přehled nejen o terénu před vámi, ale i prostoru kolem vás. Někdy je však takto rozptýlené světlo nedostatečné včasnou reakci na změnu terénu při běhu.

 

Červené světlo

Některé přístroje jsou vybaveny kromě standardních led diod i červeným světlem. Jeho výhodou je to, že neoslňuje a nepůsobí ostré světelné odrazy od lesklých a hladkých ploch (led, sníh, sklo, voda). Uvítáte ho, pokud běháte s více lidmi a nechcete je při posvícení do jejich obličeje oslepit.

Červené světlo na čelovce může také dobře posloužit v v mlze. Pokud chcete vaši viditelnost v mlze zvýšit ještě více, změňte uchycení čelovky. Sejměte ji z hlavy a připněte ji na pás, či hrudní přezku. Světlo tolik nenasvítí jemné kapičky před vašima očima a vy uvidíte o poznání lépe a dál.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: tým 4camping.cz

Zdroje: unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

240  (25.42 %) 179 

Porovnat

1 330  (36.92 %) od 839 

Porovnat

1 599  (32.52 %) od 1 079 

Porovnat

2 119  (24.54 %) 1 599 

Porovnat

1 830  (37.21 %) 1 149 

Porovnat

329  (36.47 %) 209 

Porovnat

179  (11.17 %) 159 

Porovnat

2 850  (33.72 %) 1 889 

Porovnat