Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat stan na kolo

Jste vášnivý cykloturista a spokojíte se s přenocováním v cyklostanu? Ať už jste dobrodružnější povahy nebo prostě jen chcete ušetřit za dražší ubytování v chatkách či o poznání komfortnějších penzionech, určitě se vám bude hodit pár tipů a rad při výběru správného cyklistického stanu, který vás při vašich cestách nezradí.


Obsah

 

Příprava je základ

Každý, kdo rád jezdí na kole, pravděpodobně již někdy přemýšlel nad tím, jaké to je zdolat některou z vyhlášených dálkových cyklotras. Neustále se rozvíjející síť těchto „cyklodálnic“ a celková popularizace dálkové cykloturistiky nutkání vyrazit tímto způsobem za dobrodružstvím ještě rapidně navyšuje. Takové putování však vyžaduje pečlivou přípravu a plánování, aby místo parádních zážitků nenastalo hořké zklamání. Kvalitní výbava je jedním ze základních kamenů úspěchu. A pokud s sebou přibalíte cyklo stan, musíte brát v potaz, že každé kilo navíc je při mnohdy nekonečném šlapání rozhodně znát.

 

Čím se řídit při výběru

Pojďme se podívat, jaké parametry by měl stan na kolo splňovat, abyste se v něm pohodlně vyspali a přes den na cestách o něm ideálně vůbec nevěděli. A jak tedy vybrat správný stan pro vaše cesty?

Nejprve si položte několik otázek:

  • Kam a na jak dlouho chci vyrazit?
  • Cestuji sám? Stačí mi stan pro jednu osobu?
  • Kam přes noc uložím svoji bagáž?
  • Není vhodnější zvolit stan pro dvě osoby či s prostornější předsíňkou, na bagáž nebo rovnou k uschování kola?
  • Kolik peněz hodlám do nového stanu investovat?

Výrobci outdoorového vybavení současné trendy jistě bedlivě sledují a přizpůsobují svojí nabídku konkrétním činnostem v přírodě. Nejinak tomu je i u stanů určených především cykloturistům. Asi není sporu o tom, že nejdůležitějšími parametry jsou jejich velikost ve sbaleném i rozbaleném stavu a jejich hmotnost. Není od věci porozhlédnout se v kategorii ultralehkých stanů, nekompromisní je v tomto ohledu např. stan MS Hubba Hubba NX. Finančně méně náročnější volbou pak může být osvědčený stan Warg Litio 3. Pokud si na svém bicyklu troufnete vyrazit do extrémních podmínek, zaměřte se na kategorii expedičních stanů.

 

Zaměřte se na materiály

  • Kvůli častému stavění je vhodné volit odolnější materiály, např. s ripstop úpravou tropika nebo konstrukci tvořenou duralovými pruty. Možná si trochu připlatíte, ale v dlouhodobějším horizontu by se vám stan měl odvděčit svojí větší spolehlivostí.
  • Od věci není kompresní obal, třeba i s vnější nepromokavou úpravou.
  • V nepříznivém počasí je často rozhodujícím faktorem rychlost vybalení a následné postavení stanu.
  • Před deštěm by nás měl ochránit dostatečný vodní sloupec (3000 mm a více) a kvalitně podlepené švy.
  • Zaměřte se rovněž na to, aby stan alespoň trochu „dýchal“, tudíž disponoval větracími otvory pro lepší cirkulaci vzduchu.

 

Alternativy

Zajímavou variantou jsou bivakovací, tzv. Žďárského vaky, lidově zvané žďáráky. Jsou to v podstatě ochranné vaky na vaše spacáky uzpůsobené pro noclehy pod širákem do určité míry plnící funkci stanů. Nenáročným cykloturistům dobře poslouží jednoduché plachty či přístřešky, které však lze doporučit jen do stabilnějšího počasí.

 

Závěrem pár doporučení

    • Vybírejte pečlivě.
    • Zvolit ideální stan nemusí být otázkou několika hodin ani dnů.
    • Vyhraďte si na výběr spíše několik týdnů, ve volných chvílích pročítejte recenze a diskuze na outdoorových portálech, informujte se u podobně sportovně založených jedinců a odpovězte si na výše uvedené otázky.
    • Vybírat pouze očima se mnohdy nemusí vyplatit, proto vřele doporučuji navštívit Výstavu stanů v pražských Letňanech, kde máte jedinečnou šanci si na jednom místě osobně vyzkoušet desítky vystavených stanů a dalšího vybavení do přírody.
    • Pokud se stále nemůžete rozhodnout, nebojte se oslovit někoho z odborně proškoleného personálu, určitě vám ochotně pomůže vybrat ten nejlepší stan právě pro vás.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: tým 4camping.cz

Zdroje: usplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

15 079  (21.49 %) 11 839 

Porovnat

16 699  (16.89 %) 13 879 

Porovnat

14 699  (16.87 %) 12 219 

Porovnat

7 990  (16.78 %) 6 649 

Porovnat

6 790  (20.78 %) 5 379 

Porovnat

16 899  (20 %) 13 519 

Porovnat

Ultralehký stan Coleman Cobra 2

3 999 

Porovnat

20 890  (10.01 %) 18 799 

Porovnat