Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vyprat batoh a jak se o něj starat

Batoh je super pomocník. Při výletech vám usnadní práci, u jiných je kvalitní batoh dokonce nezbytnost. Pokud jste si dali práci a pečlivě ho vybírali, nejspíš očekáváte, že vám bude perfektně sloužil ještě mnoho let. Víme, jak na to.


Obsah

 

Úvod

Pokud batoh po příchodu z výletu domů bez zájmu ledabyle hodíte do kouta, nejspíš si ho brzy zničíte. O batoh se musíte průběžně starat. Nejde přitom o složitý proces. Stačí dodržovat několik pravidel a jednou za pár měsíců batoh vyprat a věnovat mu svůj čas.

 

Jak vyčistit batoh

Batoh s vámi zažívá mnohá dobrodružství. Má za sebou kdejaký výšlap s pořádnou zátěží i prodírání hustým lesem. Často ho pokládáme na zem. Pěchujeme do něj voňavé až aromatické svačiny. Občas skončí pod vrstvou oblečení rozmašírovaný banán a slazené pití vylité v batohu. Nehody se stávají. V takových situacích nastupuje jediné řešení. Praní.

Existuje jedno základní pravidlo, kterého se při péči o batoh držte. V žádném případě batoh nedávejte do pračky. Zapomeňte na ni. Je jasné, že ani sušička není to pravé ořechové pro váš batoh. Totéž se dozvíte i na štítku od výrobce. Respektujte to. Místo toho využijte vanu nebo umyvadlo. Při praní v ruce se dokonale dostanete do všech záhybů batohu, praní je přitom šetrnější.

 

Správný postup praní batohu: 

  1. Před každým mytím zkontrolujte kapsy, přihrádky i tajné skrýše. Všechno vyndejte včetně pláštěnky na batoh.

  2. Povolte popruhy.

  3. Odnímatelné části odstraňte. Týká se to popruhů, přezek, zámků na batohy, hydrovaků a dalších doplňků k batohům. U některých typů batohů jde odepnout i bederní pás. Zkuste to. Vyjměte zádové výztuhy, pokud je to možné.

  4. Batoh protřepejte a vysypejte z něj co nejvíce prachu, kamínků, drobků od jídla, zapomenutých obalů, zkrátka všeho smetí. Možná vás překvapí, kolik najdete jehličí a zapadlých kapesníčků.

  5. Napusťte si vodu o teplotě do 30°C, dejte do ní jemné mýdlo a batoh do vody ponořte na cca 30 minut.

  6. Vezměte si do ruky navlhčenou houbičku nebo hadřík a batoh zlehka omývejte. Sáhněte po nebarevném provedení, aby batoh nezůstal navíc flekatý. Houbičku samozřejmě používejte tou jemnější stranou. Nezapomeňte na žádnou kapsu ani záhyb. Pokud je to potřeba, použijte obyčejné mýdlo.

  7. Budete se divit, ale k čištění batohu využijete i kartáček na zuby. Vyčistěte jím zipy a přezky. Pokud se o zipy nepostaráte, může se vám stát, že se začnou se zbytky písku a prachu zadrhávat. Pokud chcete údržbu dotáhnout na nejvyšší úroveň, použijte mazací prostředky na zipy. Dobře funguje parafínový vosk.
Tip: K mytí nepoužívejte klasické prací prostředky. Prací prášky vám na batohu poškodí voděodolný zátěr. Samotné praní v pračce hrozí zhroucením batohu a celkovou deformaci.

Popis: Při správné péči vám batoh vydrží skutečně roky. 

 

Pokud jste s výsledkem spokojeni, zbavte batoh mýdla. Opláchněte ho pod studenou čistou vodou. Klidně i několikrát za sebou.

Neždímejte ho, jen z něj vodu vytlačte. Nakonec nechejte batoh řádně proschnout na dobře větraném místě. Sušičku vynechejte, stejně tak i přímé sluneční záření. Při sušení rozepněte všechny zipy. Samotné sušení po takové koupeli může být i na několik dní. Počítejte s tím.

 

Pračka a batoh

Obecně platí, že na outdoorové turistické a sportovní batohy nedoporučujeme praní v pračce. Když už se do praní v pračce z jakéhokoliv důvodu pustíte, zvolte nejjemnější cyklus na 30°C s maximálně 400 otáčkami. Před praním samozřejmě batoh vyklepejte, vyndejte všechny poklady a sundejte odnímatelné části.

Pokud batoh chcete dát do pračky, sežeňte si prací sáček. Zabráníte zapletení přezek do okrajů bubnu pračky. Pračku nechte nejprve projet navolno, abyste se zbavili zbytků prášku, který po každém praní zůstává. Na praní si pořiďte speciální prací prostředek na batohy nebo outdoor věci.

 

Neodstranitelné skvrny

V ideálním světě máte údržbu batohu na několik dalších výletů a třeba i měsíců hotovou. Nastávají ale situace, kdy v batohu zůstalo něco opravdu nevoňavého nebo mastného. Pokud nepomohlo ani základní praní a stále zůstávají skvrny nebo nepříjemný zápach, jsou na řadě další kroky. Často fungují babské rady a tedy jedlá soda. Před použitím jakékoliv z těchto metod si ji nejprve vyzkoušejte na skrytém místě batohu.

Místo, které budete čistit, vypodložte, aby se skvrna nebo skvrna nešířila dál na čistá místa. Místo nejprve namočte, sodou místo poprašte, promněte a nechte chvíli působit. Funguje i bílý ocet. Dále se také prodávají speciální čističe textilií.

Ještě ráznější řešení zahrnuje kombinaci jedlé sody a citronové šťávy. U ní už jsou nechtěné skvrny pravděpodobnější, proto tuto kombinaci používejte výhradně na místa, která nebudou vidět.

Zdroj: https://pixabay.com/cs/photos/pr%C3%A1delna-um%C3%BDt-%C4%8Di%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD-oble%C4%8Den%C3%AD-4017610/
Popis: Nebojte se zapojit do čištění babské rady. Nejdříve si jejich účinek vyzkoušejte na méně nápadné části svého batohu. 

 

Běžná údržba

Údržba po výletě není a nemá být velká věda. Jde o pár kroků, které nejspíš děláte. Tato údržba je prakticky stejná pro ostatní outdoorové oblečení, bundy, obuv.


Popisek: Při dešti a přeháňkách použijte pláštěnky na batoh. Po návratu domů batoh nechte proschnout. 

 

Po procházce ve vlhku, mlze i jemném dešti batoh nechte nejprve proschnout. Neschovávejte ho hned po návratu do skříně. Některé části by mohly zplesnivět. Na oko tuto plíseň třeba neuvidíte, ale může způsobit malá narušení vláken, která se projeví až po čase. Plísní je pak vždy obtížné se zbavit. Na textiliích navíc zanechávají skvrny.

Tip: Nebojte se na batoh použít impregnaci. Vřele ji doporučujeme. Nejprve batoh řádně očistěte, omyjte a pak ještě lehce vlhký impregnujte. Ochráníte ho před vlhkostí a nečistotou.

Dodržujte nosnost. Přetěžování batohu je nejen nepohodlné na záda a nošení. Zkracuje se životnost popruhů, které pak mohou v nevhodnou chvíli prasknout. Trpí zipy, které mohou dodatečně povolit. Dávejte do něj jen tolik, kolik vy sami i batoh unesete. Zapomeňte na pěchování batohu stylem „to se tam ještě vejde“. Je jasné, že na výlety a tůru potřebujete být vybaveni. Mrkněte proto raději na náš návod, jak správně zabalit batoh.


Popisek: Batohy nepřetěžujte a respektujte nosnost uvedenou výrobcem. 

 

Vyhněte se také ostrým předmětům. Dovnitř batohu rozhodně nepatří. Zaděláváte si na díry v batohu. Pro skialpining, lezení a další sporty s ostrými nástroji jsou speciální batohy, na které se z boku tyto nástroje přidělávají. Podívejte se do naší nabídky, najdete tam i tyto speciální batohy.

Pokud jsme vás znejistěli, jak má vypadat správný batoh, přečtěte si našeho průvodce. S výběrem batohu vám rádi pomůžeme. S našimi výrobky a správnou péčí budete mít parťáka na mnoho let.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

6 599  (14.85 %) od 5 619 

Porovnat

1 399  (50.04 %) 699 

Porovnat

3 999  (26.26 %) od 2 949 

Porovnat

1 199  (50.04 %) 599 

Porovnat

2 499  (15.21 %) od 2 119 

Porovnat

Dětský batoh Boll Bunny 6

915  (17.05 %) od 759 

Porovnat

5 799  (50.53 %) 2 869 

Porovnat