Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jednoduché houbové recepty

Také patříte mezi ty, kteří na výletě koukají pod každý strom a nikdy si s sebou nezapomenou přibalit nožík a pytlík na nalezené houby? Jak s houbami po návratu domů nakládáte? Děláte smaženici nebo dáváte přednost řízkům z kloboučků?Máme pro vás pár tipů na houbové recepty, které rádi děláme a které byste rozhodně také měli vyzkoušet.

 

 

Výletníkův houbový guláš

 

doba přípravy: 30-40 minut počet porcí: 4
suroviny: 2 cibule - najemno nakrájené
200 g papriky červené a žluté - na kostičky
400 g hub - pokrájených na nudličky
100 g uzeného špeku - najemno nakrájený
140 g rajského protlaku
3 stroužky česneku - rozmačkané v lisu
hladká mouka (na zahuštění) - dle potřeby
3 lžičky cukru krupice
sůl, pepř - dle chuti
0,5 l vývaru z masa
postup: Špek s cibulí orestujte dozlatova, zaprašte trochou hladké mouky, přidejte a krátce orestujte protlak. Pak přidejte houby, nakrájenou papriku, česnek, cukr a zalijte 2/3 připraveného vývaru. Vařte 20 minut, dosolte a dopepřete dle chutě. Pokud je guláš moc hustý, přilejte ještě vývar. Pokud je málo hustý, přidejte mouku a nechte krátce povařit. Podávejte s pečivem nebo s těstovinami a čerstvou cibulkou.

-------------

Smažené kloboučky růžovek

 

doba přípravy: 10 minut počet porcí: 4
suroviny: 10 kloboučků růžovky - v celku, očištěné
sůl a kmín mletý - dle chuti
1/3 másla
postup: Celé kloboučky růžovky osolíme, posypeme drceným kmínem a z obou stran dozlatova opečeme na rozpuštěném másle. Servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem.

-------------

Kulajda pro lenochy

 

doba přípravy: 30 minut počet porcí: 4-6
suroviny: 3 hrsti hub - na kostičky
3 velké brambory - na kostičky
1 cibule - vcelku
sůl, kmín celý a ocet - dle chutě
0,2 l mléka
1 smetana na vaření
2 lžíce hladké mouky
3 hrsti kopru - najemno nasekaný
1 vejce - natvrdo, na kostičky
postup: Nakrájené brambory dejte vařit spolu s celou cibulí, solí a kmínem. Jakmile začne voda vřít, přidejte mléko, houby a nechte 10 minut povařit. Poté přidejte smetanu rozmíchanou s moukou a vařte dalších 10 minut. Teď je čas přidat kopr, ocet a uvařené vajíčko, nechte ještě 2-3 minutky vařit, vyjměte cibuli (není nutné) a můžete servírovat.

-------------

Tradiční česká smaženice

 

doba přípravy: 20 minut počet porcí: 4
suroviny: 400 g hub - na kostičky
1 cibule - najemno nakrájená
2 lžíce másla nebo sádla
sůl, kmín drcený - dle chuti
5 vajec - rozšlehaných
postup: Na másle nebo sádle osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte houby, sůl, kmín a nechte houby trochu rozvařit ve vlastní šťávě. Vmíchejte rozšlehaná vejce a nechte za stálého míchání všechno spojit v "nevzhlednou kejdu". Možná to není nekrásnější jídlo, co jste jedli, ale jeho chuť vás tutově dostane. Podávejte s čerstvým chlebem namazaným máslem.

-------------

Houbové řízky paní nadlesní

 

doba přípravy: 20 minut počet porcí: 4-6
suroviny: 10 kloboučků hub
olej na smažení
1 špetka soli
2 lžíce hladké mouky
2 vejce
6 lžic strouhanky
postup: Houby očistěte a nakrájejte (není nutné) na plátky nejméně 3 cm široké a 1 cm tlusté. Potom je osolte a až mírně zvlhnou, obalte je v mouce, vejci a strouhance, jako u běžných řízků. Smažte je v rozehřátém oleji dozlatova. Pozor, díky množství v houbách vázané vody bude během smažení docházet k prskání, buďte na to připraveni a nesmažte ve svém nejlepším obleku. Jídlo podáváme nejlépe s vařeným bramborem zasypaným najemno nakrájenou pažitkou a s plátkem másla.

Zdroje:

myko.cz, ms1.ostium.cz, toprecepty.cz, video-recepty.com, mimibazar.cz, apetitonline.cz, recepty.cz

Seznam věcí na tábor

Poradna

Lámete si hlavu se tím, co všechno zabalit vašemu dítku na tábor? Pak právě pro vás jsme připravili kompletní seznam vybavení na tábor. Navíc si je hned můžete hodit do košíku a vyzvednout na nejbližší prodejně!

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Vybíráme pro vás

1 099  (25.48 %) 819 

Porovnat

1 180  (26.36 %) 869 

Porovnat

559  (10.73 %) 499 

Porovnat

Outdoorové nádobí Warg Antila

599  (26.71 %) 439 

Porovnat

Outdoorové nádobí Zulu Pyxis 2l

759  (47.43 %) 399 

Porovnat

Chladící taška Outwell Albatross L

1 890  (42.91 %) 1 079 

Porovnat