Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat věci na lezení pro začátečníky

Co si pořídit, když se chcete pustit do lezení?


Obsah

Sportovní lezení je u nás stále populárnější a s trochou nadsázky by se dal parafrázovat jeden fandovský pokřik do podoby: „Kdo neleze, není Čech!” Možná se vám to bude zdát nadnesené, ale není to daleko od pravdy.

Co si však pořídit, pokud byste se také do lezení chtěli pustit? Zkusme se podívat na to, co by vám v základu nemělo chybět...

 

Úplný základ

Ať už začínáte s jakýmkoli sportem, bude vás investice do základních sportovních pomůcek, oblečení a vybavení něco stát. A lezení není výjimkou. Určitě nepatří k těm nejdražším sportům, ale rozhodně nepočítejte ani s tím, že si vystačíte s pár stovkami, zvláště, pokud byste se měli lezení věnovat naplno a hlavně ho provozovat bezpečně.

   

 

Jak vybrat lezecký úvazek

Začínáte s lezením a těžko se orientujete v široké nabídce? V dnešním článku vám poradíme, jak správně vybrat lezecký úvazek.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

1. Oblečení

Jestli něco lezci od svého oblečení očekávají, tak je to především neomezená volnost pohybu. Druhou vlastností, kterou má každý lezec na svém oblečení rád, je jeho mechanická odolnost. A třetí (ne)podstatnou vlastností lezeckého oblečení je jeho vzhled, který bývá dosti charakteristický a křičí do světa "já jsem lezec".

Lezcům a lezkyním na umělkách stačí většinou jen tílko, tričko, případně top a nějaké tříčtvrťáky či šortky. Těm, kteří preferují venkovní lezení, však v chladnějších dnech už jen tričko nepostačí. Zvláště, vezmeme-li v potaz fakt, že nejlépe se dle ostřílených lezců leze v teplotách kolem 10 °C. A pak přichází na řadu nějaká tenká funkční mikina z mikrofleecu. A nezapomeňte si pro strýčka příhodu přibalit do batůžku raději i nepromokavou bundu.

 

2. Boty

Botám na lezení se říká lezečky. A jsou tím nejdůležitějším, co by každý lezec měl mít. Správný výběr velikosti, kopyta nebo třeba i stahovacího systému je klíčový pro to, aby se vám lezlo snadněji a aby vám to šlo lépe.

Lezečky, na rozdíl od běžných turistických bot, nesmí být větší než vaše noha. Naopak, při prvním nazutí vám správně zvolená lezečka bude spíše než obuv připomínat španělskou botu. Nenechte se však zastrašit. Doporučujeme vám pro začátek nechat si poradit prodejcem nebo někým ve vašem okolí, kdo má s lezečkami své zkušenosti. Nejlépe bude, když si vyberete z bot označených výrobcem nebo prodejcem jako začátečnické.

 

3. Technické vybavení

Ve volbě vybavení bude nesmírně záležet především na druhu lezecké aktivity, které se chcete věnovat. Na podzim a v zimě jsou nejvyhledávanějšími lezeckými "disciplínami" lezení bouldering na umělých stěnách. Dále můžete lézt také venku, i když se snižujícími se teplotami a zvyšující se pravděpodobností srážek se budou tyto varianty stávat méně a méně dostupnými.

 

Bouldering 

Pokud plánujete začít boulderingem, stačí vám kromě oblečení a lezeček jen pytlík s magnéziem, na ven přibalte ještě bouldermatku a jste vysmátí. Jen nezapomeňte, že magnézium můžete venku používat pouze tam, kde je to povoleno.

 

Stěna

Jestliže se chcete vrhnout na stěnu, měli byste se, kromě již zmíněného pytlíku s "mágem", vybavit ještě dynamickým lanem, jednoduchým úvazkem s přezkou v pase a nastavitelnými nohavičkami a nezapomeňte na karabinu s jistítkem. Venkovní lezení si bude žádat navrch rovněž přilbu, která ochrání proti pádu kamení nebo při pádu, expresky k jištění během postupu, sešité smyčky a volné karabiny s pojistkou zámku pro zbudování štandu.

 

Batoh na vybavení

No a nakonec je třeba do něčeho všechny ty "hračky" sbalit. Buď můžete sáhnout po lezeckém batohu s objemem většinou mezi 30-50 litry nebo po speciálních taškách na lano. Volba je na vás.

 

Kompletní nabídka lezeckého vybavení

V nabídce našeho e-shopu najdete lezecké vybavení renomovaných značek Petzl, Ocún, Singing Rock, Camp, BealClimbing Technology, Ortovox a mnoha dalších. 

   

 

Děčínská ferrata – ideální místo na sobotní trénink

Ty jsi ještě nikdy nebyl na ferratě? Tak to pro tebe mám jeden super tip.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Užitečné odkazy

 

Zdroje: unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

3 368  (8.94 %) 3 067 

Porovnat

1 242  (3.46 %) 1 199 

Porovnat

Batoh na lano Beal Combi (2023)

869 

Porovnat

2 090  (8.18 %) 1 919 

Porovnat

2 799  (28.94 %) 1 989 

Porovnat

1 299  (3.08 %) 1 259 

Porovnat

1 099  (10.92 %) 979 

Porovnat

1 249  (13.61 %) 1 079 

Porovnat