Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Máte mokro ve stanu? Řekneme vám proč.

Kondenzace je přirozený fyzikální jev, kterému se nevyhnete ani při kempování. Jak eliminovat množství kondenzace i vody prosakující přes švy? Dozvíte se v našem článku.


Obsah

 

Úvod

Známe to naprosto všichni. Ať už jsme majitelé rekreačních, nebo ultralehkých expedičních stanů. Ranní kapičky kondenzované vody potrápí i po noci pod tarpem. Máme pro vás pár tipů, jak eliminovat množství kondezace i vody prosakující přes švy.

Protože přesně tyto dva problémy jsou nejčastější příčinou mokrého vybavení ve stanu po ránu. Kondenzace stanů je naprosto přirozený jev, a pokud budete znát jeho princip, snadno množství kondenzované páry ovlivníte. Voda se do stanu může dostavit ale i jinak. Úzkým místem většiny stanů i tarpů jsou švy, místa kolem poutek, suchých zipů nebo gumiček. Poradíme, jak tato místa dobře utěsnit.

 

Kondenzace stanů je otravná, ale normální

Kondenzace je naprosto přirozený fyzikální jev. V podstatě jde o to, že ve vzduchu je určitá míra vzdušné vlhkosti a ta se při setkání s chladnější plochou srazí do drobných kapiček. A ty pak mohou pomalu odkapávat na spacáky i ostatní vybavení ve stanu.

Teplotu, kdy se pára začíná srážet určuje tzv. rosný bod. Čím více je páry ve vzduchu, tím vyšší je i teplota rosného bodu. Tedy teplota, kterou pára potřebuje k tomu, aby se vysrážela v kapky vody. Jinak řečeno. Je ve vzduchu ve stanu hodně vlhkosti a venku je chladná noc? Pak se pára na stěnách stanu prostě srazí. Zásadní je, kolik té vzdušné vlhkosti ve stanu bude.


TIP: Pokud máte rádi přesná čísla, můžete vyzkoušet aplikaci na výpočet rosného bodu.

 

Kde se voda ve vzduchu bere

V podstatě je několik věcí, které ovlivňují kolik páry bude v noci rozptýleno ve stanu. Za určité množství může příroda, za jiné naše volba místa k přenocování a naše chování. Část vlhkosti do vzduchu vypustíme i my sami. Jak? Jen tím, že dýcháme.

  • Přirozená vzdušná vlhkost, která závisí na počasí, ale také na tom, kde stan postavíme.

  • Mokré či vlhké věci ve stanu. 

  • Příprava jídla ve stanu. 

  • Dech nocležníků. 

Ranní rosa na trávě je romantická, kapička na tropiku už o poznání méně.

 

Co mohu udělat, abych se ráno neprobudil v mokrém spacáku?

Zkušení cestovatelé pro vás sepsali deset tipů, jak snížit míru kondenzace vody na stěnách vašeho stanu. Někdy jsou to jen drobnosti, které mohou mít překvapivě velký vliv.

  1. Pečlivý výběr stanu, který má dostatek možností větrat. Ideální je dosáhnout tzv. komínového efektu. Tedy mít možnost otevřít jednu část dole a naproti nahoře pak větrací otvor. Při výběru stanu vezměte v úvahu také, jaký typ materiálu zvolíte. Touha ochránit sebe i věci před deštěm velí volit stany s vyšším vodním sloupcem, případně sáhnout po materiálech, které jsou silikonizované. V těchto stanech zůstanete v suchu za deště. Musíte ale počítat, že tak jako nepouští vodu dovnitř, nepustí ani páru ven. Koncentrace vody ve vzduchu je v nich tedy větší a pravděpodobnost kondenzace kapiček na stanu stoupá.
    TIP: Využijte možnost prohlédnout si stany naživo. Ideální příležitostí je každoroční Výstava stanů v Letňanech.
  2. Zvažte, jak velký stan si pořídíte. Jeden člověk za noc vydýchá až litr vody. Pokud vás bude víc, můžete v malém stanu velice rychle zvýšit vzdušnou vlhkost. Je potřeba hledat optimální poměr mezi váhou stanu, velikostí a počtem lidí.
    TIP: Na delší pěší nebo cyklistické výpravy se mohou hodit ultralehké stany.
  3. Využívejte ventilaci stanu. Pokud se ve stanu skoro zabedníte, nebude vzduch proudit a kondenzace par bude větší.
    TIP: Tarp postavte na trekovou hůlku tak, aby mezi jeho spodními okraji a zemí vznikla mezera, kterou budete větrat.
  4. Důkladně vypněte stan. Využijte každé možnosti, aby tropiko nebo tarp byly důkladně napnuté.
    TIP: Pokud máte dvouplášťový stan, zajistěte, aby mezi vypnutým tropikem a vnitřní části byla na všech místech mezera.
  5. Nesušte mokré věci ve stanu. Čím více budete mít mokrých věcí ve stanu, tím větší bude vzdušná vlhkost uvnitř. Věci doporučujeme nechat venku, nebo je zabalit do nepromokavého vaku a sušit až přes den.

  6. Nevařte uvnitř stanu. Zní to sice lákavě, nemuset sedět venku a udělat si rychlou polévku hezky pod střechou, ale při vaření uniká do vzduchu spousta páry. A opět si tím zvýšíte množství vody, která pak přes noc zkondenzuje.

  7. Nestavte stan u vody. V blízkosti vodního zdroje, a je úplně jedno, jestli je to potůček nebo jezero, je ve vzduchu přirozeně vyšší vlhkost. Pro večerní romantiku se zapadajícím sluncem nad jezerní hladinou si těch pár kroků dojdete.

  8. Nestavte stan přímo pod stromy. Vyšší vzdušnou vlhkost přinese i ranní rosa. A vy to uvidíte na vnitřní straně stanu. Doporučujeme postavit stan kousek opodál.

  9. Stěna se rosí? Osušte ji. Doporučujeme přibalit si do batohu savou utěrku, kterou opatrně odsajete vysráženou vodu ze stěn. Snížíte tak množství vody, která bude ve stanu kolovat. Mokrou utěrku nezapomeňte zabalit do sáčku nebo dát ven ze stanu. Ráno tropiko (tarp) dobře vyklepejte a zkuste ho přes poledne rozbalit a usušit na slunci.

TIP – Je krásně? Neprší? Zkuste noc pod širákem. I když tady se může stát, že budete bojovat s ranní rosou. Prostě přítomnost vody ve vzduchu je normální. Ochranu před ranní vlhkostí nebo náhlou změnou počasí pak přinese bivakovací pytel.

 

Boj s kondenzací stanu v horším počasí 

S kondenzací stanu se setkáme i za krásného počasí. Ale situace se může mnohem více zkomplikovat, pokud nám počasí nepřeje, nebo spíme ve stanu v mrazu.

 

Kondenzace stanu v dešti

Za deště je přirozeně daleko vyšší vzdušná vlhkost. Pravděpodobnost kondenzace vody na stěnách stanu tedy výrazně roste. Co můžeme dělat?

  • Stan by měl být dostatečně vypnutý, a pokud máme jen jednoplášťovou verzi, můžeme kondenzované kapičky utírat dřív, než začnou padat na spacáky. U dvouplášťového stanu zajistěte, aby se tropiko nedotýkalo vnitřního stanu. Opět dbejte na dostatečné vypnutí.

  • Zajistěte dostatečné proudění vzduchu větracími otvory a při každé chvíli, kdy přestane pršet stan i vybavení usušte.

  • Nestavte stan v prohlubni. Při větším dešti hrozí, že voda steče dolů a ani vyšší podlážka vás nezachrání před probuzením v kaluži.

 

Nezbytná obezřetnost během mrazu

Během mrazivého počasí může kondenzace, která následně promáčí spacák, znamenat ohrožení zdraví. Proto je potřeba zajistit dostatečné proudění vzduchu, aby měla vlhkost kudy unikat.

Jak moc bude spacák po mrazivé noci zmáčený, můžete ovlivnit i výběrem podle materiálu. Péřový spacák je lehký, ale peří má tendenci nasávat vzdušnou vlhkost. Alternativou je duté vlákno, které je vůči vodě odolnější. Je však také objemnější a výrazně těžší. Zajímavým řešením je mikrovlákno, které je lehčí než duté vlákno a dobře obstojí i v náročných podmínkách.

TIP: Na výpravy do nejnáročnějších podmínek jsou vhodné expediční stany. Kombinují vysokou odolnost, propracovanou konstrukci a nízkou hmotnost. 

Pro spaní v mrazu je důležitý nejen stan, ale i zimní spacák i kvalitní karimatka

 

Déšť a prosakování vody do stanu přes švy

Nejen kondenzace par může za zmáčené vybavení ve stanu. Dalším úzkým místem, které vás na výpravách může potrápit, jsou švy tropika nebo tarpu.

Většina výrobců švy na stanu upravuje tak, aby voda neměla snadný prostup. Stehy bývají schované uvnitř švu. Švy pak mohou být podlepené speciální páskou nebo mohou mít zátěr, který má za úkol ucpat i ty nejmenší dírky.

Nicméně časem se páska může začít odlepovat a zátěr začít dosluhovat. Navíc pokud vyrážíte do náročných podmínek, je dobré si švy podlepit nebo zatřít vlastními silami. Existují k tomu speciální pásky a lepidla. Existují i návody, podle kterých si lepidlo na zátěr můžete vyrobit i sami. Prozkoumali jsme je.


Stan u vody si koleduje o orosené stěny po ránu. Nechte břehy vodákům a posuňte se na noc o 50 m dále.

 

Co si zjistit, než se pustíte do opravy?

Základem je vědět, z jakých materiálů je stan vyrobený a co bylo použito na impregnaci, zátěr nebo podlepení švů. Špatná kombinace materiálů a zátěru (pásky) totiž může narušit funkčnost stanu. Dále doporučujeme prohlédnout si, jaké švy na stanu jsou. Jednoduché švy, které spojují dvě části stanu, se obvykle dají snadno podlepit. Složitější švy je potřeba zatřít.

 

Na materiálu záleží

Zjednodušeně řečeno, pokud je na stanu či švech použita silikonová úprava, je potřeba použít lepidlo na bázi silikonu. To platí i pro silikon nylonové stany.

Jejich tropiko je z materiálu na bázi nylonu, kde je každé vlákno doslova obaleno v silikonu. Díky tomu je taková látka nenasákavá a hodí se i do velice náročných podmínek. Tyto švy nelze průmyslově podlepovat. Ideální utěsnění zajišťuje speciální jádrová příze, která malé množství vlhkosti nasaje, zvětší svůj objem a šev tak uzavře.

Nicméně i v těchto technicky velice pokročilých švech mohou být drobná místa, kudy voda po kapičkách proteče. Zde je pak vhodné použít zátěr na bázi silikonu.

Tam, kde byl použitý PU (polyuretanový) zátěr, je opět potřeba použít lepidlo na bázi polyuretanu. Další možností je spoj, který nemá zátěr, přelepit páskou.


Na Výstavě stanů a vybavení do přírody v Letňanech si stany prohlédnete, ale můžete se také poradit s odborníky. 

 

Kombinace materiálů u tropik, jejich pro a proti a možnost podlepení švů páskou

 

Použité materiály

 

 

 

Dodatečná úprava/oprava švu

Polyester + vnitřní polyuretanový zátěr (PU) bez další technické úpravy + podlepené švy z výroby

Nejčastější varianta pro tropika.

Švy je možné podlepit silikonovou páskou.

Nylon + vnitřní PU zátěr bez další technické úpravy + podlepené švy z výroby

Nejčastější varianta pro podlážky.

Švy je možné podlepit páskou.
Polyester + vnější silikonový zátěr + vnitřní PU zátěr bez další technické úpravy + podlepené švy z výroby

Častá varianta u tropika dražších stanů.

Švy je možné podlepit páskou. 
Nylon + vnější i vnitřní silikonový zátěr + Ripstop (případně i méně častá kombinace Polyester + vnější silikonový zátěr + vnitřní PU zátěr + RipStop) 

Technologicky nejvyspělejší varianta tropik. Dodatečná Ripstop (trhání zamezující) úprava u stanů vyšší cenové kategorie. Švy jsou šity speciální jádrovou přízi a ve výrobě se nepodlepují. 

Švy nelze podlepovat. Lze je však zatřít zátěrem na bázi silikonu. 

 

Použité materiály

PRO

PROTI

Polyester + vnitřní polyuretanový zátěr (PU) bez další technické úpravy + podlepené švy z výroby

Průměrná životnost, nízká cena, výborná prodyšnost.

Vyšší váha materiálu a vysoká nasákavost.


Nylon + vnitřní PU zátěr bez další technické úpravy + podlepené švy z výroby

Vysoká pevnost a mechanická odolnost.
Nízká váha i cena.

 

Polyester + vnější silikonový zátěr + vnitřní PU zátěr bez další technické úpravy + podlepené švy z výroby

Prodloužená životnost proti UV záření.
Nižší nasákavost.
Vysoká odolnost. 

Vyšší cena, ale produkt déle vydrží.
Vyšší váha a velice nízká prodyšnost.

Nylon + vnější i vnitřní silikonový zátěr + Ripstop (případně i méně častá kombinace Polyester + vnější silikonový zátěr + vnitřní PU zátěr + Ripstop)

Vysoká ochrana proti UV, nenasákavost a neprodyšnost.
Velice nízká váha stanu.
Vysoká odolnost je umocněna dodatečnou úpravou, která zamezuje trhání látky. 

Vysoká cena a nemožnost podlepovat švy.
Velice nízká prodyšnost. 

 

Recept na domácí lepidlo

Na internetu se dá najít několik návodů, jak si vyrobit vlastní lepidlo na bázi silikonu na zatření švů. Základem je sanitární silikon a lakový benzín (white spirit). V poměru 1:2 rozmíchejte v nádobce obě látky. Pozor, je nutné hodně rozmíchat a pravidelně promíchávat. Toto lepidlo, nebo chcete-li zátěr, velice dobře funguje. Je však možné ho použít pouze na stany s oboustrannou silikonizací.

 

Postup na efektní zatření švů

Pokud chcete švy dobře utěsnit, je dobré se držet pár základních pravidel. Pomohou vám zajistit zatečení zátěru do všech potřebných mezírek.

  1. Postavte tropiko nebo tarp na dobře větraném místě. Ideální je zahrada nebo terasa.

  2. Dobře vypněte všechny švy.

  3. Lepidlo do švů zatřete tak, aby zateklo do všech, i do těch nejmenších, mezer.

  4. Doporučujeme šev trošičku rozevřít a nechat zátěr zatéct dovnitř.

  5. Nechte vytvrdnout asi 12 hodin. Švy jsou i se zátěrem nadále pružné, ale získaly na odolnosti.

TIP: Zvlášť pečlivě zatírejte švy u poutek, zipů, gumiček a různých úchytů.

Pamatujte, že jakmile provedete na stanu vlastní úpravu, zatřete nebo podlepíte švy, nebudete moci stan snadno vyměnit. Proto než s úpravou začnete, důkladně si stan prohlédněte, zda vám opravdu po všech stránkách vyhovuje. Na zjevné vady se reklamace samozřejmě normálně vztahuje.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: pixabay.comunsplash.com, archiv 4camping

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

7 999  (50.01 %) 3 999 

Porovnat

10 900  (29.18 %) 7 719 

Porovnat

11 689  (37.73 %) 7 279 

Porovnat

2 190  (10.09 %) 1 969 

Porovnat

2 790  (28.35 %) 1 999 

Porovnat

13 370  (28.88 %) 9 509 

Porovnat

23 190  (35.36 %) 14 990 

Porovnat