Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Ovce vědí, jak se obléct do přírody. Do merina!

U nás v redakci jsme už dávno propadli lásce k funkčnímu oblečení z merino vlny, ale jak jste na tom vy?

 


Obsah

 

Úvod

Postupně se chov tohoto druhu ovcí rozšířil po celém světě. Dnes jsou největšími producenty merino vlny Austrálie a Nový Zéland.

Ovčí vlna obsahuje lanolin, který obaluje každý vlas vlny. Lanolin neboli vlnotuk je vodoodpudivý tuk snižující křehkost a lámavost vlasu, vykazuje antibakteriální vlastnosti, které oceníme při delším nošení merino oblečení, protože dramaticky snižuje množení bakterií ve vlně a tím i zapáchavost. Merino oblečení tedy lze pouze vyvětrat nebo vymáchat ve studené vodě a můžeme ho bez problémů nosit dále, delší dobu bez praní (osobně vyzkoušeno na ponožkách bez jakýchkoliv protestů kolegů v kanceláři jednou členkou 4campingu :).

 

Hlavní přednosti merino vlny:

  • jako přírodní duté vlákno výborně izoluje
  • je vodoodpudivá, kapky deště mají tendenci stékat po povrchu díky lanolinu
  • merino hřeje, i když je mokré
  • dokáže pojmout vlhkost rovnající se 30 % své vlastní váhy, aniž by studila
  • je antibakteriální a jemná, vhodná i pro citlivou pokožku
  • nezapáchá ani po delším nošení
  • hoří mnohem hůře než syntetické materiály, chrání lépe před popálením
  • jedná se o obnovitelný, plně přírodní produkt

 

Pět pravidel úspěchu

Ve zkratce nás bude zajímat, v čem merino vlna vyniká a k čemu se hodí. Tento materiál je zrozen do chladnějšího počasí a pro mírnější aktivity. Turistika je skvělým příkladem, ale já merino používám celoročně a miluji jeho univerzálnost. Toho je docíleno díky těmto unikátním vlastnostem:

  • prodyšnost - v merinu bude trvat déle, než se budete cítit zpocení
  • regulace vlhkosti - merino umí absorbovat vlhkost až do 35 % své vlastní hmotnosti, aniž byste měli pocit, že vás studí
  • termoregulace - reguluje teplo lépe než syntetické materiály
  • antibakteriální vlastnosti - díky (přírodnímu) lanolinu nedochází k tak rychlému množení bakterií
  • nehořlavost - vysoká odolnost vůči ohni, netaví se a je samozhášecí, což oceníte u táborového ohně

 

Nevýhody merino vlny:

  • prádlo s malou nebo žádnou příměsí syntetických vláken je náchylnější k protržení
  • nižší odolnost vůči tlaku a tření (například při nošení těžkého batohu) 
  • relativně dlouho schne

 

Péče o výrobek z merino vlny

Oděv z merino vlny, stejně jako jakékoliv jiné funkční oblečení, je třeba udržovat dle doporučení výrobce, aby nedošlo ke snížení jeho funkčnosti nebo dokonce k jeho poškození. Nejlépe uděláte, když se budete řídit pokyny k údržbě na visačce či štítku. Přesto si dovolím pár rad a doporučení:

Praní v pračce - Pokud je výrobek možné prát v pračce, používejte výhradně program na vlnu, který je k oděvu mnohem šetrnější a nabízí přiměřenou teplotu i snížený počet otáček při odstředění. Vhodné je také použít speciální přípravek na vlnu nebo jemné funkční prádlo. Nebojte se ho prát dohromady s jiným sportovním oblečením, jen pozor na suché zipy, ostré hrany. Praním v teplejší vodě (víc než 30°C) a s dlouhým mletím v pračce se může výrobek znehodnotit, úplet zplstnatit a srazit se. Takto znehodnocený výrobek nelze reklamovat.

Praní v ruce - Jestliže je třeba prát oblečení v ruce, použijte vlažnou lázeň o teplotě do 30°C. Používejte pouze jemné prací prostředky určené na vlnu a to jak pro praní v ruce, tak i v pračce. Nikdy nepoužívejte aviváž! Poté jemně vyždímejte, aby nedošlo k přetrhání a vytahání vláken.

Máchání - Při máchání v ruce postupně snižujte teplotu lázně, aby nedošlo k vysrážení nebo deformaci oděvu.

Sušení - Pro sušení merino vlny nikdy nepoužívejte sušičku! Prádlo sušte vždy ve vodorovné poloze, nejlépe na ručníku. Nesušte výrobek na topném tělese. Pokud topení přesáhne teplotu 30°C (a to je zcela běžné), voda obsažená v úpletu se zahřeje taktéž nad 30°C a výrobek se srazí stejným způsobem jako při nevhodném praní

Praní na treku - Na treku stačí oblečení vymáchat ve studené vodě, ne moc silně vyždímat (aby se vlákna nepotrhala) a nechat volně rozložené na batohu či stanu uschnout.

 

Tolik stručně o zázračném přírodním materiálu, kterým merino vlna bezpochyby je. Pokud byste rádi více informací, tak se určitě podívejte do naší Poradny. Najdete v ní článek, ve kterém Matyáš Vejskal rozebírá merino vlnu ze všech stran.

 

 

Užitečné odkazy:

 

Autor: Matyáš Vejskal, Vít Hruška

Zdroje: 4camping.czunsplash.com, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Pánské triko Kilpi Garove

999  (50.05 %) 499 

Porovnat

1 199  (10.01 %) 1 079 

Porovnat

819  (9.77 %) 739 

Porovnat

490  (10.41 %) 439 

Porovnat

1 699  (41.2 %) 999 

Porovnat

Dámské funkční triko Zulu Merino 160 Long

1 599  (50.03 %) 799 

Porovnat

Sportovní podprsenka Ocún Misty Bra

890  (24.83 %) od 669 

Porovnat

Dámské funkční kalhotky Progress E KLHZ 28TB

(8.6 %) 319 

Porovnat