Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Recyklované materiály v outdooru

Outdoorové aktivity mohou být v některých případech náročný na vybavení. Při výběru nového vybavení, ale můžeme postupovat odpovědněji. Pojďme se podívat na to, co jsou recyklované a udržitelné materiály. Jaké jsou jejich přínosy. A jak moc jsou vlastně výhodné.



Obsah

Ono by to vlastně ani moc nedávalo smysl. Trávit každou volnou chvíli v přírodě a zároveň na ni nemyslet. Proto recyklace, recyklované materiály a vůbec k přírodě šetrný způsob života k modernímu outdooru a výrobě outdoorového vybavení patří.

 

Recyklovaný vs. recyklovatelný materiál

A jako každá mince má i recyklace v outdooru dvě strany. Tou první je využití recyklovaných materiálů. Tedy využití odpadových materiálů a jejich přeměna na znovu využitelné materiály. Z nich pak vznikají nové prvky outdoorového vybavení od obuvi až po stany a spacáky.

Recyklovatelný materiál je zcela nový materiál, který je k výrobě použit poprvé. Nicméně jakmile výrobek doslouží svému účelu, je možné ho vytřídit a poslat tak k opětovnému zpracování. Typicky se takto recyklují plasty, oblečení, ale třeba i batohy.

   

 

Jak se chovat šetrně v přírodě

Připomeňte si 10 zásad, které by měl znát a ctít každý milovník přírody. V dnešním článku je pro vás sepsala Katka Balcarová. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Přístup reduce - reuse - recycle

Tři jednoduché zásady, které odpovídají na otázku, jak žít odpovědněji. Jde o to zamyslet se nad vlastním životem a potřebami, omezit zbytečnou spotřebu (reduce), co lze využít znovu (reuse) a věci, které už dosloužily svému účelu recyklovat (recykle).

 

Populární recyklované materiály v outdooru

Mezi nejpopulárnější recyklované materiály patří polyester (vyrobený z recyklovaných plastových lahví), nylon (recyklace rybářských sítí, průmyslových tkanin), plast (recyklace PET lahví, plastových obalů) a dřevo (znovu využití starého nábytku, palet, stavebního dřeva). Novinkou je využití recyklovaného peří při výrobě zimních spacáků a bund.

Polyester a nylon jsou typickými materiály pro výrobu stanů a spacáků. Recyklovaný plast najde uplatnění téměř všude, u kempingového nábytku, lahví na pití, vybavení na plážové sporty, ale třeba i na některých částech batohů či trekových holí.


Popisek: Recyklované materiály využívá při výrobě batohů značka Mammut.

 

Jak se chovat odpovědněji? Využívat přínosy recyklovaných materiálů

Využití recyklovaných materiálů je šetrnější přístup k výrobě produktů. Úspory a pozitivní dopady se odráží v mnoha oblastech.

  1. Ochrana omezených přírodních zdrojů
    Bohatství přírody není nekonečné. A některé přírodní zdroje už naráží na hranu svých možností. Je tak dobře, že využíváme to, co už jsme jednou z přírody získali.

  2. Ochrana zvířat a celých ekosystémů
    Recyklací snižujeme tlak na těžbu nových surovin, rozšiřování chovů a půdy nutné k pěstování plodin nezbytných pro výrobu. U outdooru to mohou být pastviny pro ovce merino, těžba ropy pro výrobu technických tkanin, nebo zvětšování plantáží bavlny a lnu.

  3. Omezení poptávky po surovinách
    Tlak na stále nové výrobky vyvolal potřebu rozšiřovat místa těžby surovin. Čímž trpěla nejen volná příroda, ale často také místní obyvatelstvo.

  4. Úspora energie
    Výroba z recyklovaných materiálů je často daleko úspornější než výroba z čistých nových surovin. U hliníku se uvádí, že recyklací lze uspořit až 95 % energie.

  5. Ekonomické benefity
    Využití recyklovaných materiálů vede k úspoře nákladů na získávání nových surovin, ale i dopravu ze vzdálenějších míst planety.

  6. Snížení znečištění
    Spalování odpadů znečišťuje ovzduší. Skládky zase zamořují prostředí nevzhlednými hromadami. Alarmující jsou například skládky nevyužitého oblečení v zemích Jižní Ameriky.

 

Větší přísnost při výrobě z recyklovaných materiálů 

Výrobky pro outdoor často prochází náročnými zkouškami. A pokud jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů, jsou testy často přísnější než u těch z nových surovin. Obvykle kvůli nim vznikají celé nové postupy testování. Dalšími zkoumanými aspekty je ekologičnost výroby z recyklovaných materiálů a jejich stálost při znovuvyužití.

 

Udržitelné materiály

Jsou to materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí, ale zároveň jsou velice kvalitní. Využívá se vlna, hedvábí, bavlna a kůže. Jsou to přirozeně rozložitelné materiály, které ale při správném zpracování slouží velice dlouho.


Popisek: Víte, že lyocell vzniká zpracováním dřevní celulózy? Využívá se například k výrobě outdoorových kalhot, funkčního prádla a bund

 

Jak žít udržitelněji s outdoorovým vybavením?

Známe to všichni: Někdy se chceme posunout a pro vyšší výkony potřebujeme lepší vybavení. Jenže co s tím starým? Nebo naše vybavení pomalu ztrácí vlastnosti, pro které jsme si ho pořídili. A někdy se věci zkrátka pokazí. Vždy ale máme možnost postupovat šetrně k životnímu prostředí. Stačí se držet těchto zásad:

  1. Opravuj! Hodně věcí lze opravit poměrně snadno. Boty, oblečení i stan můžete znovu naimpregnovat. Zipy u stanu či batohu jsou často poměrně snadno opravit. A s čím si neporadíte doma, mohou pomoci ve specializovaných servisech.

  2. Daruj! Máte novou fantastickou nepromokavou bundu na výpravu? Vyměnili jste starý stan za nový ultralehký? Nebo jste neodolali novým pohorkám? V pořádku. Užijte si je. A zkuste ve svém okolí najít někoho, kdo by vaše staré kousky ocenil a využil.

  3. Recykluj! Pokud už vaše outdoorové vybavení opravdu dosloužilo, zamyslete se nad tím, kam ho vyhodíte. V ČR máme poměrně propracovaný systém třídění odpadů včetně oblečení a obuvi, stačí ho jen využít.

  4. Upcykluj! Než starý kousek vyhodíte, můžete se zamyslet nad tím, jestli by ho nešlo využít jinak, nově. Ze starého stanu může být třeba perfektní nepromokavý vak.

 

České značky s odpovědným přístupem k materiálům a výrobě

Mnoho českých outdoorových značek si zakládá na odpovědnějším přístupu při výrobě a zpracování materiálů.

 

Značka

 

Logo



Zaměření

Adventure Menu

Energetické jídlo na výpravy vyrobené šetrným způsobem, bez konzervantů a chemických přísad na území ČR. 

Direct Alpine

Funkční kalhoty a bundy vyráběné v ČR a na území  Evropy, čímž minimalizují uhlíkovou stopu. 

Patizon

Česká firma, která se zaměřuje především na výrobu péřových spacích pytlů, ale také třeba na bundy. Jejich série DeLight péřových bund ze špičkových materiálů z recyklovaných surovin.

Sensor

Cyklistické oblečení, funkční prádlo a ponožky, výroba probíhá v Evropě. Preferují udržitelné materiály. 

Sir Joseph

Péřové expediční vybavení vyrobené v ČR s minimální uhlíkovou stopou. 

Warmpeace

Outdoorové oblečení a péřové spací pytle, při jejichž výrobě se využívá šetrných postupů a materiálů, které však nesmí být na úkor kvality. 

 

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Kručková

Zdroje: archiv autora, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

250  (0.4 %) 249 

Porovnat

350  (31.71 %) 239 

Porovnat

Impregnace na textil Granger's Performance Repel Plus

369 

Porovnat

Impregrační prostředek Nikwax Leather Restorer 300 ml

299 

Porovnat

279 

Porovnat