Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Voděodolnost, vodotěsnost a vodoodpudivost

Potřebujete bundu nebo batoh, který odolá dešti a mokrému sněhu? Zajímá vás, kolik vydrží boty s membránou Gore-Tex? A tušíte, že i když je na chytrých hodinkách napsáno 15M, tak se s nimi nemůžete v klidu potápět? Pojďme si projít slovíčka, která slibují, že vybraný kousek výbavy odolá vodě.


Popisek: V bundě s membránou vás déšť jen tak nezaskočí. 

Obsah

 

Úvod

Potřebujete bundu nebo batoh, který odolá dešti a mokrému sněhu? Zajímá vás, kolik vydrží boty s membránou Gore-Tex? A tušíte, že i když je na chytrých hodinkách napsáno 15M, tak se s nimi nemůžete v klidu potápět? Pojďme si projít slovíčka, která slibují, že vybraný kousek výbavy odolá vodě.

 

Co to znamená, když se řekne voděodolný

Tento výrobek bude z materiálu, který vydrží běžný déšť. Na cestě zastihne bouřka a vy se snažíte rychle dostat někam pod střechu. Pokud budete rychlí, poskytne vám voděodolná bunda dostatečnou ochranu. Podobně voděodolný batoh ochrání vaše věci.

TIP: Chcete voděodolnost batohu zvýšit? Vybavte ho kvalitní pláštěnkou.

 

Jak to funguje?

Tradičně jsou tyto výrobky z materiálů jako polyester nebo nylon, které lze tkát velice těsně, a jejich vlákna přirozeně nemají tendenci absorbovat vodu. Na druhou stranu oblečení zůstává prodyšné, takže vaše tělesná vlhkost může unikat pryč.

TIP: Obvykle jsou problematickými místy u voděodolných výrobků zipy, švy a uchycení poutek. Podívejte se, jak se řeší tato místa u stanů.

 

IP stupnice voděodolnost

Další možností, jak se v označení materiálů a jejich odolnosti vůči vodě orientovat je stupnice Ingress Protection Rating neboli IP kód. Za zkratkou IP následují dvě čísla. První označuje stupeň odolnosti proti prachu, druhé odolnost proti vniknutí vody. Hodně zjednodušeně lze říct, že čím vyšší jsou čísla, tím větší je odolnost výrobku.

 

 

Stupeň ochrany

 

Popis

IPx0

Bez ochrany

IPx1

Chráněno proti svisle kapající vodě

IPx2

Chráněno proti kapající vodě se sklonu 15°

IPx3

Ochrana před vodní tříští (déšť)

IPx4

Výrobek s tímto označením odolává stříkající vodě bez ohledu na směr

IPx5

Výrobek odolává tryskající vodě 

IPx6

Ochrana před intenzivně tryskající vodou (vlnobití) 

IPx7

Výrobek je chráněn před vodou při ponoření na 30 minut do hloubky 1 m

IPx8

Výrobek je chráněn při ponoření do vody v hloubce minimálně 1 m 

IPx9

Výrobek má ochranu proti tlakové vodě. 

 

Typicky najdete označení odolnosti IP67, či IP68 u sportovních hodinek nebo sluchátek. Číslo 6 v označuje odolnost proti vniknutí prachu.


Popisek: Na vodoodpudivém materiálu vytvoří voda kapičky. 

 

VODOODPUDIVÉ materiály

Na povrchu mají úpravu, může to být speciální nátěr, která zabraňuje proniknutí vody do tkaniny. Ta vytvoří kapičky, které z tkaniny stékají. Těchto vlastností se využívá u stanů, bund i zimní a turistické obuvi.

 

VODOTĚSNÝ materiál vodou nepropouští

Pokud bude u vaší bundy nebo batohu napsáno, že je z vodotěsného materiálu, měl by takový výrobek udržet vodu mimo i při delším ponoru. Výrobky jsou určené pro vodáctví, rybaření, potápění i do extrémního počasí. Typické jsou nepromokavé vaky pro vodáky.

 

Nízká prodyšnost materiálu

Vodotěsný materiál vás zcela uzavře před proniknutím vody dovnitř. Taková bunda má blízko k pláštěnce, batoh může spadnout do vody, ale vaše věci zůstanou v suchu. Vodotěsnost je tak ideální pro uskladnění věcí. U oblečení z vodotěsných materiálů nemá pot kam uniknout. Zůstanete v suchu před deštěm, ale zmáčí vás váš pot. U oblečení hledejte spíše označení voděodolný či vodoodpudivý a dobrou prodyšnost, třeba membránu Gore-Tex.


Popisek: Při vodních sportech potřebujete solidní výbavu, která zvládne pobyt pod hladinou. 

 

Označení vodotěsnosti 

Jde o laboratorní určení, do jaké míry jsou produkty schopny propouštět vodu. Označují to jednoty tlaku (ATM, bar), či stupnice v metrech (m). Bohužel lidé očekávají, že když mají na chytrých hodinkách označení 30 M, mohou se s nimi potápět do třiceti metrů. Jenže tato hloubka byla naměřena v laboratoři, kde není žádný proud vody.

 

Označení výrobku

 

Lze se potápět?

 

Využití v praxi

0 M / water resistant

Ne

Výrobek je odolný jen proti vzdušné vlhkosti. Neměl by přijít do kontaktu s vodou.

3 M / 3 BAR / 3 ATM

Ne

Povolen krátký kontakt s vodou

50 M / 5 BAR /5 ATM Ne Výrobek přečká déšť, plavání i sprchování
100 M / 10 BAR / 10 ATM Ano Tyto výrobky odolávají vodě v hloubce do 1 m
200 M / 20 BAR / 20 ATM Ano Výrobky připraveny na vodní sporty i potápění s dýchacím zařízením 
300 M / 30 BAR / 30 ATM a více Ano Profesionální potápěčské výrobky

 

Voděodolný

Odolává průniku vody jen do určité míry, ale není schopen jí odolat zcela. 

Nejnižší stupeň ochrany před vodou. 

Vodoodpudivý

Voda do materiálu proniká nesnadno. Zůstává na povrchu ve formě kapiček. 

 

Vodotěsný

Nepropouští vodu.  

Nejvyšší stupeň ochrany před vodou

 

Speciální outdoorové materiály se zvýšenou odolností proti vodě

Membrána, která chrání outdoorové materiály před vodou, je tenká vrstva s polopropustnými vlastnostmi. Tajemství membrán je většinou v jejich struktuře. Porézní (hydrofobní) membrány vodu odpuzují. Jsou ale i neporézní (hydrofilní) membrány, které vodu absorbují do sebe, ale nepustí ji dál. Hydrofilním membránám se připisuje větší tvárnost, ale horší paropropustnost. Využívají se u oblečení pro vysokohorskou turistiku, kdy je ochrana před nepříznivým počasím otázkou zdraví.

 

Gore-Tex

Porézní membrána s póry daleko menšími než kapka vody a zároveň většími než molekula vodní páry. Voda membránou neprojde, ale vodní páru pustí ven. Oblečení i obuv s Gore-Texem je oblíbené, protože na vodu reaguje okamžitě a zároveň odvádí tělesnou vlhkost. Nevýhodou je riziko zanesení pórů různými nečistotami či nesprávnou údržbou.


Popisek: Na kolo můžete vybavit batoh pláštěnkou. My ale doporučujeme voděodolné cyklistické batohy a brašny Ortlieb

 

Systém Ortlieb

Voděodolné batohy Ortlieb si oblíbili cyklisté. Jsou z tenkého nylonu, který nepropouští vodu. Mají svařené švy a speciální rolovací uzávěr, který dotahuje odolnost proti vodě k dokonalosti.

 

Membrána Dermizax

Neporézní membrána, která je využívaná u bund pro horskou turistiku.

 

Membrána BlocVent

Oblečení s membránou BlocVent je určeno pro náročné aktivity v extrémních podmínkách, protože skvěle funguje i při velice nízkých teplotách.

 

Vodní sloupec

U nepromokavých bund a kalhot se odolnost vůči vodě často označuje vodním sloupcem. Co si představit u označení vodní sloupec 10 000 mm? Pokud bychom na tkaninu s membránou postavili válec plný vody s výškou 10 000 mm, membrána by ji nepropustila. A v praxi? Jsme v prudkém dešti. Jedna kapička má sílu asi 2 000 mm, membrána je pětkrát odolnější. Jste v suchu.

 

Užitečné odkazy

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

5 990  (39.42 %) od 3 629 

Porovnat

9 500  (15.59 %) od 8 019 

Porovnat

9 500  (19.91 %) 7 609 

Porovnat

Pánská softshellová bunda Kilpi Ravio

2 899  (53.81 %) 1 339 

Porovnat

6 000  (16.35 %) 5 019 

Porovnat

Pánská softshellová bunda Kilpi Sonna

3 599  (55.29 %) 1 609 

Porovnat

Dámská softshellová bunda Kilpi Sonna

3 599  (48.9 %) 1 839 

Porovnat

9 643  (40.17 %) od 5 769 

Porovnat