Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

 

Obsah

 

Úvod a první dojem 

Můj první dojem z těchto bot byl velice příjemný, jelikož se jedná o poměrně lehké boty, které disponují výbornými vlastnostmi a jsou moc pohodlné. Se svou Gore-texovou membránou, protiskluzovou podešví od společnosti Vibram a hmotností se řadí mezi všestranně využitelné boty od firmy Merrell, která je na trhu již více než 40 let.

 

Charakteristika


Produktová řada:
Moab 3 GTX
Výrobce: Merrell
Pohlaví: Pánské i dámské
Hmotnost: 920 g
Mezipodešev: EVA pěna
Podešev: Vibram

 

 

Základní popis jednotlivých částí bot

Materiál podešve je od společnosti Vibram a zajišťuje výbornou trakci na skále, kamenech i bahnitém terénu. Pokud jsou kameny či skála mokrá, i Vibram se občas smeká. Na sněhu se ale díky poměrně výraznému a hlubokému vzorku nesmekají. Podešev je dostatečně pevná na to, aby náročném horském kamenitém terénu nebyly cítit ani ostré kameny, ale zároveň není tak tuhá, aby ubírala na komfortu chůzi. Pohodlnému nošení pomáhá také mezipodešev z lehké EVA pěny spolu s vyjímatelnou stélkou Kinetic Fit Base ve tvaru chodidla. Takto vytvarovaná stélka je v botě opravdu znát a výrazně přidává na komfortu. Technologie Merrell Air Cushion poté pomáhá tlumit nárazy na paty a napomáhá celkové stabilitě, která je opravdu dobrá. Podšívka je z pevného a příjemného materiálu.

 

Tvar boty 

Šíře boty je vyhovující spíše pro lidi se standardní a menší šířkou nártu. Lidé s širším nártem by mohli mít problém s nepříjemným tlačením v horizontální rovině. Vyšší nárt se ale nezdá být problémovým pro tyto boty. Šněrování dovolí kvalitní fixaci nohy, proto ani lidé s nízkým nártem nebudou trpět posouváním chodidla při chůzi z kopce či do kopce. Zadní část boty, tedy v oblasti paty, je velice příjemná a nenachází se zde žádný nepříjemný šev, který by způsoboval otlačení či tvorbu puchýřů.

 

Použité materiály

Na svrchní straně boty se nachází semiš z vepřovice v kombinaci s materiálem Mesh, což je recyklovaná síťovina, která působí poměrně robustně a nemá tendenci se při kontaktu s kameny či větvemi jednoduše protrhnout. Špička boty je poté opatřena gumovou obcházkou, která slouží jako výborná ochrana proti okopání nebo protržení. Použitím více materiálů na svršek boty se zvyšuje počet švů a tím i pravděpodobnost únavy materiálu/švů po delším čase nošení, ale to zatím nemohu posoudit, boty nemám tak dlouho. Na druhou stranu se tím také zvyšuje propustnost vzduchu, snižuje se hmotnost a čas vyschnutí bot.

 

Membrána

Boty jsou vybaveny membránou Gore-tex, která zajišťuje dokonalou ochranu před pronikáním vody. Samozřejmě tím omezuje prodyšnost, nicméně Gore-tex patří mezi nejlepší membrány na trhu co se poměru propustnosti vody a prodyšnosti vzduchu týče. Jazyk boty je polstrovaný a všitý dovnitř, což zabraňuje vniknutí nečistot i vody. Noha tedy zůstane suchá i po brodění menších horských potůčků. Zároveň jsem tuto vlastnost uvítal při čištění bot, stačí si na pár minut stoupnout do potoka a boty jsou čisté a stále suché.

 

Šněrování

Šněrování je zde velice dobře propracované a umožňuje dostatečné stažení chodidla, aby nedocházelo k jeho posunu v botě. Tkaničky jsou z plně recyklovatelných materiálů, poměrně tlusté, příjemné na dotyk a neodírají se. Nezaznamenal jsem, že by docházelo k jejich samovolnému rozvazování při chůzi.

 

Průběh testování

Boty jsem testoval v podzimním počasí s bahnitým terénem, ale i během zimního počasí se sněhovým, místy až ledovým, povrchem. Vzorek podrážky je opravdu hodně výrazný, což je v kombinaci s materiálem Vibram znát na každém povrchu. Při opatrnější chůzi jsem případným smeknutím neměl problém ani na zledovatělém sněhu. Jediné, co bych botám vytknul, je, že se špatně myje jak podrážka, tak svršek boty, jelikož jsou obě tyto části dost členité. Nicméně díky tomu, že voděodolnost bot taktéž funguje na jedničku, se člověk nemusí bát použít větší množství vody. Nošení bot je opravdu moc pohodlné, tvarovaná stélka boty je příjemná, nikde netlačí, puchýře nevznikají.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • Hmotnost
  • Vibram
  • Gore-tex
  • pohodlné na nošení
  • tvarovaná stélka

-

  • více materiálů a švů na svršku boty

 

Závěrečné shrnutí

S botami jsem velice spokojen a mohu je jen doporučit dalším outdoorovým nadšencům, kteří shánějí všestranně využitelnou a voděodolnou obuv.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lukáš Zych

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovna

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vybíráme pro vás

Dámské turistické boty Merrell Moab 3 Gtx

4 199  (45.73 %) od 2 279 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Moab 3 Gtx

4 199  (20.96 %) 3 319 

Porovnat

Vložky do bot Sidas Outdoor 3D

940  (9.68 %) 849 

Porovnat

799 

Porovnat

Impregnační vosk Atsko Sno Seal WAX dóza 200g

269 

Porovnat