Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské triko Devold Hiking Half Zip Neck

Jak se nosí, co vydrží a proč stojí za to ho zařadit do šatníku, to nám tentokrát prozradí kolega Hugo.

 

Obsah

Devold je nejstarším výrobcem pletených oděvů v Norsku. O firmě se traduje, že na polární expedice vybavila samotného Amundsena. Trika z řady Devold Hiking se vyrábí již několik let s krátkým i dlouhým rukávem, ve variantě se stojáčkem i bez. Všechny modely mají navíc svou dámskou a pánskou verzi a několik barevných provedení. Pro test byla vybrána varianta Hiking Half Zip Necks s dlouhým rukávem a stojáčkem.

 

Charakteristika

 

Název:


Hiking Half Zip Neck

Výrobce:

Devold

Určení: Pánské
Materiál oblečení: 100% Merino vlna / Merino vlna
Gramáž materiálu (g/m²): 190 g/m²
Funkční materiál: Merino vlna

  • celoroční využití
  • termoregulační vlastnosti (v létě chladí, v zimě hřeje)
  • skvěle odvádí pot od pokožky
  • antibakteriální vlastnosti - odolné proti zápachu
  • přiléhavé, velice příjemné
  • technologie plochých švů
  • síťované panely v podpaží pro lepší větrání
  • lze dát do pračky i sušičky při nízkých teplotách

 

Materiál a střih

Triko je vyrobeno ze 100 % z merino vlny bez dalších příměsí. Použita jsou velmi jemná vlákna (18,7 mikronu), takže je Devold Hiking Half Zip Neck příjemné na kůži a na rozdíl od merino trik z méně kvalitní vlny mě nekouše. Úplet se mi jeví na merino velmi pružný a nikterak neomezuje v pohybu. Díky anatomickému tvarování výborně přiléhá na tělo. Oceňuji také precizně provedené ploché švy a ochrannou látku pod zipem bránící škrábání. Díky gramáži 190 g/m² se dá používat po celý rok, buď jako jediná vrstva nebo jako první vrstva v chladnějších obdobích.

Při nižších teplotách či za větru se hodí elegantní přiléhavý stojáček, oceníte také zesílené a prodloužené konce rukávů bránící vyhrnování. Prodloužený zadní díl dobře kryje bedra i při předklonu. Není úplně běžné, aby se u funkčního prádla řešilo odvětrávání. Triko Devold Hiking Half Zip Neck má za tímto účelem v podpaží chytře umístěnou síťovinu a také prodloužený zip stojáčku, který je možné rozepnout až do půli hrudi. Plusem je, že rukávy se dají dobře nosit i ohrnuté. Všechny tyto jednoduché prvky při udržování tepelné pohody dost napomáhají. (Jdete do kopce - ohrnete rukávy, rozepnete stojáček. Nahoře rukávy shrnete a dopnete zip až ke krku).

 


Devold of Norway AS je nezávislá společnost s dlouhou historií a tradicí. Již od roku 1853 vyrábí vysoce kvalitní vlněné oblečení. Značka je nejstarší výrobce pletených oděvů v Norsku. Hlavním cílem Ole Andrease, který před více než 155 lety založil společnost, bylo vytvořit pohodlné a vysoce kvalitní oblečení, které ochrání lidi proti okolním vlivům. Na průkopnických expedicích v polárních podmínkách vlněné prádlo Devold oblékali legendy Nansen a Amundsen.

Devold vyrábí z ovčí vlny a jeho výrobky se vyznačují padnoucími sportovními střihy a dokonalým zpracováním. 

 

Testování

S trikem Devold Hiking Half Zip Neck jsem během podzimu absolvoval přechod Lužických hor a několik dalších kratších výprav. Mám otestováno, že ani po týdnu celkem intenzivního nošení nijak nezapáchá. I když se slušně zapojíte to, že je triko mokré, na těle moc nepoznáte. Velkou výhodou je, že opravdu rychle schne a to i na těle za chůze. V místech kontaktu s batohem triko trochu žmolkovatí. Tomu se, ale ze zkušenosti nevyhnete u žádného výrobce - merino je oproti syntetice bohužel vždy křehčí a náchylnější k mechanickému poškození.

 

Hodnocení 90 %

+

  • pohodlné, neškrábe
  • prodloužené rukávy
  • propracované odvětrávání
  • nezapáchá ani při delším nošení
  • skvělé termoregulační vlastnosti

-

  • vyšší cena
  • křehký materiál

 

Závěrečné shrnutí

Triko Devold Hiking Half Zip Neck pro jeho termoregulační vlastnosti a pohodlí jednoznačně doporučuji. Zařadilo se k mým nejoblíbenějším kouskům v outdoorovém šatníku. Nejvíc se hodí pro využití na podzim a jaře při teplotách okolo 15 stupňů, ale chybu s ním určitě neuděláte ani v létě při spaní pod širákem.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovna

Testerka Tereza vyzkoušela lezečky od značky La Sportiva. Pro koho se hodí? Jak se v nich leze? A jaké vychytávky bota má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

Vybíráme pro vás

Pánské triko Kilpi Garove

999  (50.05 %) 499 

Porovnat

1 199  (10.01 %) 1 079 

Porovnat

819  (29.3 %) od 579 

Porovnat

Pánské funkční triko Progress E NKR 28CA

699  (14.31 %) 599 

Porovnat

1 599  (37.52 %) 999 

Porovnat

2 199  (10 %) 1 979 

Porovnat

Pánské boxerky Craft Nanoweight 6"

750  (29.47 %) 529 

Porovnat

899  (10.01 %) 809 

Porovnat