Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Prázdninové Česko pětkrát jinak

Dnes se společně s LADOBORCI vydáme na výlet po méně známých a turisty opomíjených místech naší krásné vlasti.


Obsah

Rok 2020 a s ním probíhající pandemie uzavřel spoustu dveří do nejrůznějších zákoutí světa, zběhlí cestovatelé si tak letos na své příliš nepřišli. Na druhou stranu by bylo škoda této situace nevyužít jako příležitosti k prozkoumání krajiny nám nejbližší – Česka. Přesně tak jsme se k aktuální situaci postavili i my. Ke své domovině jsme přidali ještě sousední Slovensko a vydali se prozkoumat zajímavá a méně známá místa, která tyto dvě země skrývají.

A jak to dopadlo? Níže se podívejte na výběr pěti míst, které nás v naší republice zaujaly nejvíce. Dokazují tak, že Česko není jen přehlídkou Karlštejnů, Hlubokých a Krumlovů.

 

 

      

 

Hrdý partner projektu LADOBORCI

V rámci projektu PODPORUJEME VAŠE SNY pomáháme sportovcům, dobrodruhům a nadšencům plnit jejich sny. Podporujeme také kulturní, sportovní, turistické a cestovatelské akce, stejně jako společensky prospěšné iniciativy skupin i jednotlivců. Více na PODPORUJEME.

 

Čapská palice

Tento kousek přírody zdobí Kokořínsko, chráněnou krajinnou oblast na pomezí Ústeckého a Libereckého kraje. Palice, která je takovým neobvyklým skalním útvarem, se nachází ukryta hluboko v lesích, lze se k ní tedy dostat pouze pěšky. Nejlepší cesta vede z malé vísky jménem Pavličky, ze které je to asi tříkilometrová procházka.

Samotné nacházení Čapské palice je jednou velkou improvizací, v oblasti CHKO se nenachází zrovna nejlepší signál a na mobilní mapy se tak nevyplatí spoléhat. Odměnou za bloudění Kokořínskem jsou ale lesy plné borůvek, příjemného ticha a čerstvého vzduchu. No, a samotné skalní výhledy už lze náležitě ocenit jen vlastní zkušeností.

 

Novinský viadukt v Kryštofově údolí

Viadukt je další atrakcí, kterou můžou severní Čechy nabídnout, a na rozdíl od Čapské palice ji jen tak nepřehlédnete. Nachází se ve vesnici Novina, která je součástí zmíněné obce Kryštofovo údolí. Místo působí dojmem, jako by se nacházelo na konci světa. Letní pobyt mezi vysokými sloupy zpestřuje vlahý větřík, příjemné šumění lesů a dlouhé pohledy na dřevěné chaloupky, které jsou součástí vesnice.

Kamenný viadukt každodenně slouží jako železniční most, je součástí tratě Liberec – Česká Lípa. Stojí zde již od roku 1900, funguje tak tedy téměř 120 let.

 

Zatopený most v přehradě Jesenice

Tento kousek se zajímavou historií je k nalezení na samém západě země, kde Česko hraničí s Německem. Zatopený most se nachází ve vodní nádrži Jesenice, která leží na řece Odravě.

V padesátých letech spojoval části obce Všeboř, v roce 1961 však byla vybudována přehrada, kvůli které byl provoz mostu ukončen a obec Všeboř byla rozdělena na dvě menší části. Vrchní část mostu však stále čouhá z přehrady a je tak unikátní podívanou, kterou Česko nabízí. Hladina vody navíc bývá čas od času snížena (např. kvůli opravě břehů) a v takových chvílích je most vidět celý a je dokonce možné se po něm projít.

 

Hrad Hasištejn

Na samotném Hasištejnu asi není nic tak zajímavého, na tento seznam se však dostal proto, že nabízí nevšední kontrast. Nachází se na severozápadě, kde Česko vrásní Krušné hory, nedaleko obce se zajímavým názvem Místo.

Nedaleko Hasištejnu, v místní části Prunéřov, která je součástí města Kadaň, se nachází největší tepelná elektrárna, kterou se Česko může chlubit. Strategicky umístěný komplex využívá uhlí z nedaleké Mostecké pánve, patří tak k jednomu z největších producentů znečištění ovzduší u nás. Takovýto kontrast nám zkrátka přišel zajímavý – několik století starý hrad a vedle něj tepelný gigant. To jen tak někdo nevymyslí.

 

Písečný přesyp u Vlkova

Poslední zajímavost, si zde zaslouží být proto, že je poměrně vzácná – pouštěmi totiž Česko tolik neoplývá. Tato se nachází na Třeboňsku. Díky své unikátnosti se před více než padesáti lety stala přírodní rezervací. Samotná poušť je docela malá, rozlohou lehce přesahuje 400 metrů čtverečních.

Klima a prostředí pouště s sebou přirozeně nese výskyt rostlin, které jinde neuvidíte. Do prostoru přírodní rezervace by měl být vstup zakázán, na místě jej však nikdo z přítomných nerespektuje. Lidé zkrátka rádi zakouší něco jiného a zakázaného. Jako takový exotický simulátor tedy poušť slouží dobře a nedaleké pískovny ji vhodně doplňují.

 

Video - OPOMÍJENÁ MÍSTA ČESKOSLOVENSKA | LADOBORCI: SLUNCE, SENO, KARANTÉNA

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jan Sýkora

Zdroje: archiv autora

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

1 099  (24.57 %) 829 

Porovnat

1 180  (26.36 %) 869 

Porovnat

559  (10.73 %) 499 

Porovnat

Outdoorové nádobí Zulu Pyxis 2l

759  (47.43 %) 399 

Porovnat

1 480  (37.91 %) 919 

Porovnat

259 

Porovnat