Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

5 jednoduchých kroků, jak odstranit vosk z oblečení

Ukápl vám vosk na oblečení a nemůžete se ho zbavit? V našem článku najdete pár tipů, jak se ho zbavit!


Obsah

 

Úvod

Vosk je překvapivě užitečný přírodní pomocník. Zvířata i rostliny z něj mají účinnou ochrannou vrstvu. I my lidé jsme se ho naučili používat na zlepšení vlastností některých textilií. Ale pokud nám jen tak ukápne na oblečení, radost to nevyvolá. Pojďte se podívat, jak odstranit vosk z oblečení.

Vosk je tuhá látka, která ale není rozpustná ve vodě. Hodit oblečení pokapané voskem do pračky v očekávání, že skvrna zmizí, je zbytečné. Vosk nereaguje ani na rozpouštění pomocí benzínu nebo chloroformu. Na tuto chemii při odstraňování rovnou zapomeňte. Existuje ale několik účinných metod, jak odstranit vosk z oblečení.

Rozhodně místo nedrhněte. Mohli byste látku nenávratně zničit. Na odstraňování vosku nepoužívejte ani ocet. Zbytečné místo s voskem navlhčí, což samotnému odstraňování nijak nepomáhá.

 

Tradiční postup odstranění vosku z oblečení 

Pokud jste si na oblečení kápli vosk z hořící svíčky, je cesta odstranění vcelku snadná i s běžnými domácími prostředky. Bude to chtít ale trochu času a trpělivosti.

 

1. Počkejte

Vnitřní nastavení nás při pohledu na kapku vosku požene pro ubrousek a bude chtít do vosku dloubat. Tímto jednáním si jen přiděláte starosti. Vosk rozpatláte po okolí a ještě ho více zatlačíte do vláken. První zásadní krok je vlastně neskutečně jednoduchý. Nedělejte nic. Nechejte vosk ztvrdnout.

Pokud na čekání nemáte nervy, vezměte si z ledničky kostku ledu, zabalte ji do sáčku a z druhé strany přiložte na oblečení. Další možnost je vložit oblečení do mrazáku. Dejte si ale pozor, abyste při manipulaci vosk nerozetřeli.

 

2. Seškrábněte horní vrstvu

Vezměte si jídelní nůž nebo jiný tenký předmět a přečnívající vrstvu vosku seškrábněte. Vyhněte se ostrému nářadí, abyste látku nezničili.

 

3. Žehličku do ruky

Na oblečení po seškrábnutí i tak ještě zůstane vrstva, která se vpila do látky. Té se zbavíte teplem.

Žehličku nastavte na nižší teplotu. Oblečení vypodložte a překryjte několika vrstvami kapesníčků a savých ubrousků. Savá část musí být jak zhora, tak zespodu oblečení, aby se vosk měl kam vpíjet. Zvrchu může být vrstva o něco tenčí. Skvrnu žehlete tak dlouho, dokud se nevsákne do ubrousků. Ubrousky u žehlení měňte a dejte si pozor, abyste oblečení nespálili.

Tip: Teplo a savé ubrousky můžete použít i na smůlu, která vám zůstala z procházky přírodou na oblečení. Můžete vsadit i na mastné výrobky z domácí kuchyně (máslo, olej). Skvrnu potřete, promněte mezi prsty a nechejte působit. Pak oblečení vyperte žlučovým mýdlem.

Popis: Na vyžehlení vosku se často doporučují noviny a časopisy. Dejte si však pozor. Může se stát, že se zbavíte vosku, ale pořídíte si nechtěný potisk oblečení. 

 

4. Na mastnou pračku

Ani po přežehlení není práce u konce. Na oblečení zůstane pravděpodobně mastná skvrna. Některé vosky jsou opravdu hodně mastné. Na oblečení dejte prostředek proti skvrnám a dejte ho prát na nejvyšší možnou teplotu, kterou oblečení ustojí.

Na bílé prádlo se nebojte použít bělidlo, pokud na něj kápl barevný vosk. Pokud doma nic na mastné skvrny nemáte, použijte jako náhradu prostředek na mytí nádobí. Oblečení s ním perte raději jen v ruce, abyste nechytali pěnu z pračky až na podlaze.

 

5. Sušte na vzduchu

Vyprané oblečení pak nechte volně proschnout. Sušička a její horký vzduch by mohl zbytky vosku v látce zafixovat.


Popisek: Nespoléhejte se sušičkou. Při odstraňování vosku na ni rovnou zapomeňte. Vosk byste tak mohli nechtěně do vláken ještě více zapustit. 

 

Další tipy na odstranění vosku

Ne vždy máte žehličku při ruce a nebo nechcete pokoušet vlastnosti svého funkčního oblečení žehlením. V některých případech by pro něj mohla být vysoká teplota konečná stanice. Dejte šanci osvědčeným alternativám.

Vždy v každém případě nechte vosk zaschnout a pak odstraňte vrchní vrstvu. Toto pravidlo platí bez výhrad.

 

1. Šampon na vlasy

Na pomoc si vezměte šampon na vlasy, který používáte. Nejlépe funguje šampon na mastné vlasy. Napěňte ho a nechte chvíli účinkovat. Pak místo vyperte v rukách a nakonec v pračce. Nechte oděv uschnout. Pokud je na místě stále vidět barevný nádech po svíčce, dopřejte jí ještě dalších několik praní. Nakonec by měly stačit 3 cykly.

 

2. Jedlá soda

Další možností jak odstranit vosk z oblečení je kombinace vody a jedlé sody. Několik lžic jedlé sody nasypejte do horké vody a oblečení do hrnce vložte. V lázni nechte oděv jen minutu a hned vytáhněte. Opakujte, dokud skvrna od vosku nepustí. Vosk by měl po několika namočení do vody sám odpadnout.

 

3. Fén a ocet

Pokud máte oblečení, na které nechcete jít ani s tupým nožem, dejte šanci fénu. Místo rozehřejte fénem po dobu cca 5 vteřin a vost postupně otírejte. Tento postup funguje také na nábytek. U něj se ještě doporučuje ocet nebo mýdlová voda k odstranění mastnoty.

 

4. Olej

Méně tradiční řešení jak odstranit vosk z oblečení je olej. Vezměte si k ruce nějaký rostlinný olej - slunečnicový nebo klidně olivový. Nechejte tuk čtvrt až půl hodiny působit na vosk a pak ho opatrně sloupněte. Počítejte ale s tím, že budete mít na oblečení mastný flek. Čeká vás pak ještě několik kol praní.


Popis: V některých případech vosk na oblečení patří např. u materiálu G-1000- Dodá mu voděodolnost a oblečení funguje v naprosto každém počasí. 

 

Vosk na revolučním materiálu G-1000

Jsou materiály a oblečení, na které se vosk nanáší záměrně. Jde např. o tkaninu G-1000, kterou produkuje značka Fjällräven pro vlastní použití. Jde o materiál s nízkou hmotností a vysokou odolností proti větru díky vysoké hustotě vláken.

Vlastnosti materiálu G-1000 se ještě zlepší jeho voskováním speciálním voskem. Nanesením vosku na oděv se vám na tělo nedostane voda za žádného deště. Oblečení bude voděodolné a zvýšíte tak i jeho životnost. Používá se často na bundy. I přes tyto vlastnosti zůstává materiál prodyšný.

Na druhou stranu ne vždy potřebujete od bundy, aby byla voděodolná. V teplých měsících uvítáte spíše prodyšné a vzdušné vlastnosti materiálu. Vosk můžete z oděvu před letní sezonou odstranit. Dopřejte mu několik cyklů praní na 40°C a vosk z něj zmizí.

Může se vám stát, že si pořídíte šrám na oblečení při mazání běžek. Základní lyžařské vosky jsou prakticky pouze upravené parafíny. Při odstraňování lyžařského vosku z oblečení si vystačíte s výše uvedeným postupem.

Před aplikací jakéhokoli prostředku na odstranění vosku vždy prověřte jeho vhodnost na malé části oblečení. Opatrnost je klíčová, abyste předešli poškození tkaniny.

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

5 599  (53.4 %) 2 609 

Porovnat

9 990  (15.03 %) 8 489 

Porovnat

9 500  (10.96 %) 8 459 

Porovnat

7 199  (51.26 %) 3 509 

Porovnat

9 500  (10.01 %) od 8 549 

Porovnat

9 643  (40.17 %) od 5 769 

Porovnat

Pánská softshellová bunda Kilpi Ravio

2 899  (53.81 %) 1 339 

Porovnat

Dámská softshellová bunda Kilpi Sonna

3 599  (48.9 %) 1 839 

Porovnat