Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

8 způsobů, jak postavit přístřešek z tarpu

Návod, jak si postavit přístřešek z tarpu. Ukážeme si 8 možností konstrukce za pomoci trekových holí, kola i stromů.


Obsah

Základní typy konstrukcí podle dostupného vybavení:

Odlehčete batohu, nechte stan doma a spolehněte se na starou dobrou plachtu. Nebo třeba na novou, moderních alternativ v duchu univerzálního tarpu Shirak od značky Warg je k na trhu víc než dost. Kdy jindy než teď v létě by si člověk měl vychutnat spaní s neskutečným výhledem na noční nebe a východy slunce z první ruky.

 

 

O autorovi

Matyáš Vejskal

Testování outdoorového vybavení se věnuji již od roku 2014. Uživatelské recenze jsem sepisoval pro česká i zahraniční média včetně známých outdoorových magazínů a spolupracoval jsem s několika výrobci na vývoji nožů, obuvi či bushcraft řady oblečení. Od práce za počítačem utíkám do přírody a hledám limity svoje i testovaného vybavení při náročných vícedenních trecích, ideálně spojených s horolezením.

 

 

Co je to vlastně ten tarp?

Dost možná jste už pod plachtou někdy spali a dost možná jste nabyli pocitu, že když umíte jednoduché áčko, vystačíte si s ním až do smrti. Kéž by život byl tak prostý :). Každý bivak je unikátní, a pokud se naučíte více různých druhů přístřešků, dokážete z každé situace na jakémkoliv místě vyždímat maximum.

Tarp je vlastně plachta opatřená po okrajích vypínacími oky, případně i vyztuženým švem v místě nejčastějšího ohybu. Nocování pod plachtou má své výhody i nevýhody:

+

  • lehký a skladný úkryt před deštěm
  • kontakt s přírodou
  • snadné vaření
  • nižší kondenzace vlhkosti než ve stanu
  • univerzálnost

-

  • nechrání před komáry
  • náročnější na čas a zkušenosti
  • ochrana před větrem a deštěm je slabší než u stanu

Schválně zvažte, jak se bude měnit poměr mezi komfortem (výška a půdorys chráněného prostoru) a ochranou před deštěm (okraje plachty až na zem z jedné nebo více stran) v následujících scénářích:

  • Předpověď hlásí noc bez deště, plachtu si natahuji jen kvůli náhodné přeháňce nebo ranní rose.
  • Na kole uprostřed polí mě zastihl slejvák, musím zůstat do rána.
  • V horách se zvedá vítr a přichází bouře, mám k dispozici pouze jeden strom.
  • Jsem v lese, konstantně prší a pršet bude.

Podíváme se proto na 8 různých konstrukcí přístřešků z tarpu a řekneme si, k čemu se hodí. Orientovat se budeme podle charakteru místa, předpovědi počasí a vybavení, které máte k dispozici. V následujících příkladech budeme používat ultralehký tarp Warg Shirak, který patří k nejoblíbenějším vzhledem ke své univerzálnosti a výhodné ceně.

 

Představení tarpu Warg Shirak 

Shirak je ultralehký tarp od outdoorové značky Warg, která u většiny svých výrobků překvapuje tím, že za velmi výhodnou cenu nabízí kvalitu a technologie, které jinde najdete o několik cenových tříd výše. Stejně tak je tomu i u Shiraku, kdy za cenu lehce přes tisíc korun dostanete špičkový tarp s odolným silikonovým zátěrem, váhou pouhých 485 gramů a praktickými 16 vyztuženými oky, která přímo vybízí k tomu, abyste s tvarem přístřešku experimentovali. V balení najdete 6 duralových kolíků a vypínací šňůry, což je vše, co ke stavbě budete potřebovat.

 

Název:

 

Shirak

Výrobce: 

Warg

Hmotnost: 485 g
Voděodolnost tropika: 3 000 mm
Materiál tropika: 20D Nylon Ripstop
Rozměry tarpu: 260 x 260 cm
Počet poutek: 16
Zátěr: oboustranný silikonový

 

  • rozměr: 260 x 260 cm
  • nízká váha: 485 g
  • odolné upínací šňůry a upínací očka
  • malé rozměry sbaleného tarpu
  • nylonové tropiko s ripstop úpravou
  • vnější i vnitřní silikonový zátěr
  • reflexní poutka
  • součástí balení: 6x odlehčený duralový kolík

 

Potřebné vybavení

Pro stavbu základních typů přístřešků můžete použít širokou paletu různého vybavení. Čím více typů konstrukcí znáte, tím lépe můžete přístřešek přizpůsobit daným podmínkám a reagovat na různé výchylky. Ve většině případů si vystačíte se 4 základními položkami (například zmíněný tarp Warg Shirak obsahuje první 3 už v balení):

  • Plachta s oky po obvodu (min 2,5 × 2,5 m)
  • Hliníkové kolíky (min 6 ks)
  • Vypínací šňůry (min 4 ks, délka 3 m)
  • Trekové hole, kolo, stromy, ...

Pokud byste se dostali do extrémní situace, lze přístřešek vybudovat i s pomocí čistě přírodních zdrojů. Příprava trvá déle, voděodolnost záleží na zkušenostech a dostupném materiálu, jen to rozhodně nelze považovat za přístup šetrný k přírodě. Pokud si výše uvedené 4 nezbytnosti přinesete, nemusíte lámat větvě, ostřit nožem kolíky, ani plundrovat lopuchy v okolí. Se základní výbavou po vašem bivaku nezůstane nic, než jen slehlá tráva nebo udusané jehličí. Mysleme i na přírodu.

   

 

Jak legálně přespat v přírodě - nocuji, nebo už tábořím?

Sbalit si jídlo na dva dny, v pátek hodit na záda batoh a celý víkend vandrovat po lese. Česká vášeň, které se v současné době říká bushcraft nebo survival, byla dříve označovaná prostě jako tramping.

Tahle záliba v lidech přežila těžké časy za nacismu i komunismu a pamatují na ni i naše zákony. Nemusíte tedy mít strach spát v lese, stačí znát svoje právo na rekreaci.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Základní typy konstrukcí podle dostupného vybavení:

1. Trekové hole

Pokud jste na treku a máte s sebou hole, dobře pro vás. Díky tomu se nemusíte upínat k výskytu stromů a svůj přístřešek si zvládnete vybudovat kdekoliv. Vybírejte místo, které je rovné a ideálně mírně vyvýšené, abyste se v případě deště neprobudili uprostřed močálu nebo svižné bystřiny.

Vždy se snažte předvídat, odkud může přijít vítr a podle toho přístřešek orientujte. Využívejte skály, vzrostlé stromy nebo jiné přírodní překážky, které vám poskytnou dodatečnou ochranu, aby vám déšť nezafoukal až do spacáku. Hole můžete použít oboustranně, podle podkladu vyberte, zda je bude lepší zapíchnout nebo jen položit rukojetí na zem.

a) Vysoké A

Pokud předpověď nehlásí déšt ani silný vítr a plachtu natahujete spíše pro sichr, udělejte si pohodlí. Hole vysuňte na maximum, tarp přes ně v polovině natáhněte a obě křídla roztáhněte do co největší dálky. Pod plachtou se pohodlně posadíte a budete mít maximum prostoru například pro přípravu večeře nebo převlékání.

b) Nízké A

Pokud hole snížíte tak, aby se obě dlouhé strany tarpu dostaly až na zem, získáte nízké áčko. Přikolíkujte po obvodu a jste ze dvou stran maximálně chráněni před silným deštěm i větrem. Bohužel moc použitelného místa pod tarpem nezůstane, akorát tak na jedno ležící tělo a krosnu.

c) L-střecha

V případě, že to na vítr moc nevypadá, vsaďte na elko. Hole umístíte stejně jako u áčka, jen cca ve 1/4 délky tarpu - tím ponecháte komfortní výšku přístřešku a možnost jednu stranu stáhnout až k zemi. V otevřené části pod kšiltíkem budete mít dost místa na sezení, v nízkém koutu by mělo zůstat relativně sucho i pro případ lijáku.

d) Kupole

Tento typ nabízí zajímavé výhody především menším turistům. Jeden roh plachty zvednete trekovými holemi, zbylé 3 cípy přikolíkujete k zemi. V přední části posedíte, v zadní potom můžete klidně spát. Jen pozor, tímto způsobem nevyužijete plnou délku tarpu, takže to nebude nic pro dlouhány. Leda že umí spát v klubíčku.

 

 

2. Kolo

Pokud jste vyrazili na kole a nevidíte kolem sebe žádné stromy ani klacky, hodí se znát i tento způsob. Kolo postavte na sedlo a řidítka (jen pozor, ať si je nepoškrábete) a plachtu přehoďtě přes kolo. Zakolíkujte s jedním okrajem zvednutým, jako vidíte na obrázku, a dostanete útulnou buňku pro klidný spánek. Určitě zkuste prvně na zahradě, ať získáte představu, jak velký a pohodlný přístřešek kombinací vašeho kola a tarpu získáte.

   

 

Jak legálně přespat v přírodě - Slovensko

Jestli při cestě po ČR stačí zapomenout na táboření, při kempování na Slovensku se budou hodit vynikající plánovací a vyjednávací schopnosti.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

3. Stromy

Tradičním konstrukčním materiálem všech trampů jsou stromy. Ne vždy se vám je ale podaří najít v ideálním rozestupu s perfektně rovnou mechovou plošinkou uprostřed. Obvykle tak v noci nadáváte na kořeny, pařezy a pocit, že spíte hlavou z kopce. Na druhou stranu i bez holí si můžete postavit některý z přístřešků určených pro trekové hole, stačí v lese narazit na dva dlouhé rovné klacky.

a) Dvě kotvy

Pokud najdete dva fajn stromy dostatečně daleko od sebe, mezi kterými se dá vyspat, natáhněte si klasické áčko. Nízké, vysoké, případně elko, volba je na vás. Místo turistických holí teď používáte stromy. Jen pozor protože takto natažený tarp má tendenci se v dešti prověsit, tak buďte připravení zakročit.

b) Jedna kotva

Když se nepoštěstilo, lze si přístřešek postavit i s pomocí jednoho stromu. Tři rohy přikolíkujete k zemi, zbývající cíp šňůrou zvednete a přivážete ke stromu. Užitného prostoru v tomto přístřešku moc nezbyde, ale zato nejspíš nezmoknete. Pohrajte si s výškou a šířkou přístřešku, třeba najdete ideální kompromis.

c) Hamaka

Tarp udělá radost i houpavým fajnšmekrům. S hamakou nemusíte řešit, jak moc rovný je plácek mezi stromy, stačí vám, aby byly tak 6 metrů od sebe. Plachtu potom natáhnete úhlopříčně a zbylé dva cípy přikotvíte k zemi. Tím získáte větší délku pro zakrytí celé hamaky, ale zároveň zůstane dost materiálu i na ochranu před bočním deštěm.

 

Teorie by byla, co dál?

Přečíst nestačí. Obrázky možná vypadají jasně, všechno dává smysl, ale až poctivý trénink v terénu vám odhalí všechny záludnosti reality. Sbalte krosnu, čapněte tarp a třeba i ty trekové hole nebo kolo a vyrazte do lesíka za městem pilovat stavitelské schopnosti. Člověk se učí hlavně chybami a není nic horšího, než začít chyby dělat, když nebe nad vámi výhružně hřmí a na krk vám padají první kapky (ověřeno na vlastní kůži). Tak si zkuste každý z typů cvičně postavit a uvidíte, že naostro už to potom půjde samo.

Vybíráte zatím ten pravý tarp? Mrkněte na Warg Shirak, s tím určitě vedle nešlápnete.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

2 499  (28.01 %) 1 799 

Porovnat

3 359  (10.12 %) 3 019 

Porovnat

1 539  (18.84 %) 1 249 

Porovnat

2 810  (34.2 %) 1 849 

Porovnat

6 100  (22.54 %) 4 725 

Porovnat

2 080  (0.05 %) 2 079 

Porovnat

3 900  (24.13 %) 2 959 

Porovnat