Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak se starat o spací pytel

Výběru spacího pytle jsme už několik článků v naší Poradně věnovali. Dnes vám poradíme, jak se o spacák správně starat, aby vám dobře sloužil mnoho let.


Obsah

 

Přenášení v kompresním obalu

Spacák do obalu napěchujte bez předešlého skládaní. Při pečlivém skládaní se materiál na zlomených místech víc namáhá, a tak se snižuje jeho životnost. Nejlepší je spacák do obalu nacpat halabala a po návratu domů ho okamžitě rozložit.

   

 

Jak vybrat správný spací pytel?

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pojďme si říct, jak správně vybrat spací pytel.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Skladování

Spací pytel si z obchodu odnášíme pečlivě sbalený v cestovním obalu, což budí dojem, že v něm má být schovaný i doma. Spacáky by však měly být uvnitř obalu co nejméně. Pokud chcete, aby vám spací pytel dlouho vydržel, držte se následujících rad. Spacák skladujte rozložený (např. v úložném prostoru postele) nebo ho zavěste na ramínko. Většina spacáků má poutka, za která se dá pytel snadno přichytit. Takto připravený spacák schovejte na suché místo. Zabere sice víc místa, ale vyplatí se to.

Samostatnou kategorií jsou spací pytle plněné peřím. Problémem péřových spacáků dříve bývala minimální výhřevnost peří mokrého, které se "slepí" a téměř ztratí loft (=schopnost co možná nejmenšího množství peří vyplnit co možná největší prostor). Snažte se uchovat peří v suchu a spacák často větrat a dosušovat. Většina výrobců péřových spacáků dnes již používá materiály, které jsou nejen lehké, ale do jisté míry i odolné proti vodě. Někdy nejen vodoodpudivé ale přímo nepromokavé. Když se k tomu přidá přirozená "promaštěnost" peří, tak již není potřeba se používání spacáku i ve vlhku bát.

 

Péče během kempování

Po příjezdu do cíle ho vyndejte z cestovního obalu a rozložte. Po chvíli nabere svůj objem. Ráno ho pořádně vyvětrejte (rozepnutý) a nechte vysušit. Ponechávejte ho v kompresním obalu pouze nezbytně dlouhou dobu.

   

 

Jak vybrat spacák podle provozované aktivity

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pro výběr spacáku bude nejlepší, když sami sebe zařadíte do jedné z níže uvedených kategorií.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jak vyprat spacák

Vnitřním nečistotám můžete předcházet používáním vložky do spacáku, která představuje také další zateplovací vrstvu. Užitečná je i z hygienického hlediska. Navíc lze oproti spacákům snadno a hlavně bezpečně vyprat i v pračce. Jde de facto o povlečení pro spací pytle.

Drobné skvrny z vnější strany můžete očistit houbičkou namočenou v mýdlové vodě, ty větší už si vyžádají praní v pračce.

Před praním si nejprve zkontrolujte, zda se váš spacák skutečně může prát, a držte se pokynů výrobce. Časté praní spacích pytlů nedoporučujeme, protože zhoršuje izolační vlastnosti.

Před praním zapněte všechny zipy, včetně suchých, aby nedošlo k poškození tkaniny. Spacák perte samostatně. Doporučujeme používat nejlépe speciální přípravek, který vám poradí v prodejně se sportovním vybavením. Spací pytel perte na šetrný program a nechte dobře vymáchat, aby se vyplavil veškerý prášek. Po vyprání pytel vyndejte a vodorovně rozložte na sušák. Takto ho nechte pozvolna schnout. Nepokládejte spacák na topení.

Péřový spacák je potřeba prát nejlépe v ruce a pomocí šetrných pracích prostředků. Pračku můžete použít jen v případě velké nutnosti, ale jen na malé otáčky a s opravdu velkou kapacitou (na hodně kg) a spíše malé spacáky. V opačném případě zničíte nejen peří, ale i pračku, protože spacák nasaje obrovské množství vody a motor to neutáhne. Po vyprání nechte spacák vykapat, poté zvolna sušte.

 

Užitečné odkazy

 

Zdroje: unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 790  (53.69 %) od 829 

Porovnat

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (18.45 %) od 1 459 

Porovnat

3 180  (31.79 %) 2 169 

Porovnat

7 499  (33.34 %) 4 999 

Porovnat

Dětský spacák Vango Kanto Junior

1 390  (29.57 %) od 979 

Porovnat

3 150  (14.95 %) od 2 679 

Porovnat

1 090  (33.12 %) 729 

Porovnat

1 690  (20 %) 1 352 

Porovnat