Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat spacák podle provozované aktivity

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pro výběr spacáku bude nejlepší, když sami sebe zařadíte do jedné z níže uvedených kategorií.


Obsah

Jezdím autem do kempu, v zimě na chatu

Vyžadujete pohodlí, spacák využijete zejména v létě, při nižších teplotách se do něho zachumláte na chatě. Cestujete autem, váha spacáku tedy pro vás nehraje velkou roli a nezaleknete se ani dvoukilových pytlů, které ale mají příznivé ceny. Prostorné, ale těžší spacáky jsou dekové či ve tvaru vajíčka, které ocení zejména ti z vás, kdo nechtějí dekáč, ale v mumii se necítí dobře. Můžete si vybrat například z pohodlných mumií značky Husky nebo dekových spacáků výrobců Vango či Outwell.

Chodím na vandr po českých hájích

Nechcete do spacáku investovat moc peněz, když se změní počasí, můžete jet kdykoliv zpět domů. Ale byli byste rádi, kdyby se do batohu kromě spacáku vešlo i něco jiného. Levné spacáky – mumie, které nejsou šity z nejznámějších značkových materiálů. Vhodné i na pozdní jaro až začátek podzimu a nepřesahující váhu 1 700 g. V této kategorii vítězí české značky, třeba Pinguin nebo Trimm.

Jedu do světa a potřebuji jistotu

Co nejmenší spacák s co nejlepšími vlastnostmi stojí více peněz, ale na cesty do světa se tato investice vyplatí. Takové třísezónní spacáky (jaro, léto, podzim) se hmotnostně vejdou i pod 1 500 g. Cena odpovídá kvalitnímu zpracování a použitým kvalitním materiálům.

Na kolo – jde mi o opravdu nízkou hmotnost

Většina cyklistů šlape na kole v létě a spacák si tedy vybírá letní, samozřejmě co nejmenší. Některé letní spacáky váží i 600 g a jsou pouhými přehozy nebo ochranou před komáry. Do 1 kg je však již výběr větší. Spacáky s komfortem nad +5 °C jsou stále dost malé a jejich cena závisí na hmotnosti, výrobci a použitých materiálech.

Vyrážím na náročné expedice

Spacáky do náročných podmínek využívají nejmodernější materiály, na kterých může záviset i život. Tomu odpovídá jejich cena a způsob zpracování. Kromě nejnovějších spirálových vláken nebo směsí vláken (duté vlákno s mikrovláknem) se jako vnitřní materiál používá stále nepřekonatelné peří, ovšem ochráněné před vlhkem nepropustnou mem bránou nebo proloženém vrstvou syntetické izolace. Takové vyrábí třeba Mountain Equipment či česká firma Patizon. Pokud zvažujete „péřák“ doporučujeme článek Péřové spací pytle a jejich údržba.

Video - Jak vybrat spací pytel?

Užitečné odkazy

Autor: Vít Hruška

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 790  (53.69 %) od 829 

Porovnat

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (18.45 %) od 1 459 

Porovnat

3 180  (31.79 %) 2 169 

Porovnat

7 499  (33.34 %) 4 999 

Porovnat

Dětský spacák Vango Kanto Junior

1 390  (29.57 %) od 979 

Porovnat

3 150  (14.95 %) od 2 679 

Porovnat

1 090  (33.12 %) 729 

Porovnat

1 690  (20 %) 1 352 

Porovnat