Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat předstan pro karavan

Článek orientovaný na výběr vhodného předstanu ke karavanu, který by měl pomoci dobře vás nasměrovat a zároveň poradit s připojením nebo materiály. 


Obsah

 

Obecně o předstanech

Předstany vám velmi snadným a nijak komplikovaným způsobem vyřeší rozšíření obytné dodávky, karavanu nebo obytného vozu. Budete kempovat pohodlněji. Trh je ale nasycen mnoha modely, které mají všelijaká připojení a není zrovna jednoduché zjistit, zda předstan vůbec připojíte. Není tedy od věci zrovna o předstanech, v určitém směru fenoménu dnešní doby, napsat něco více. 

Tento článek se primárně věnuje karavanům, pokud ale chcete mít představu o značkách jako takových (tedy výrobcích předstanů), vznikl ještě samostatný článek, který najdete v odkazu. Zároveň se zde rozepisuji i o jednom z nejčastějších dotazů, což je rozdíl mezi tyčkami (segmenty) a vzduchovými tubusy (nafukovací stany). Slouží jako takový úvod pro všechny z vás, kteří s předstany úplně začínáte.

Více informací:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan

Článek pro všechny, kteří uvažují o pořízení předstanu, kterých je ale na trhu obrovský výběr. Abyste se neztratili a byli schopni se zorientovat, pomůžeme Vám s tím.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Předstany ke karavanům

Karavanové předstany a stany k dodávkám se v mnohém velmi výrazně odlišují. Rozdíly jsou především v gramáži materiálu a v provedení, protože karavanisté na místě fungují trochu jinak. Stany ke karavanům nabízíme momentálně od dvou značek, jsou to Vango a Outwell. První jmenovaný výrobce má několik řad, které se liší gramáží materiálu a UV odolností. Outwell má pouze jednu řadu (modely Tide a Ripple), kde se jedná o naprosto stejnou konstrukci, UV odolnost a mimo rozdílu v hloubce i o stejné rozměry.

 

Možnosti připojení a stavba

Zásadní u předstanu ke karavanu je rozměr rovné části horní kedrové lišty. Zároveň je dobré počítat i se stočením lišty svisle dolů, ale není to tak podstatný rozměr. Předstany Vango i Outwell se nasouvají na horní část této lišty s tím, že výrobcem Outwell je ještě doporučováno dodržení minimální délky + 70 cm na každou stranu zaoblení (kvůli stříškám, které modely mají – ty už ale mohou být i lehce zkosené).

obr.: rozkres potřebné délky lišty na karavanu, tj. minimální potřebná délka je zde 300 cm plus 70 cm na každou stranu pro stříšku

 

Tímto lze odhadnout jaký předstan vám bude na váš karavan pasovat a jaký už ne. Výška kedru od země je optimalizována pro většinu karavanů s tím, že se pohybuje v rozmezí 235 – 255 cm. Konkrétně výrobce Outwell má u obou modelových řad (Tide a Ripple) jednotné rozmezí výšek 240 – 255 cm. Vango má větší rozmezí, jeho modely se pohybují od 235 do 255 cm.

Samotný předstan se vždy natáhne na horní kedrovou lištu, zafixuje kolíky pod karavanem, čímž se boky přitisknou na stěnu karavanu. Každý z výrobců má svůj systém, kterým předstan zafixují ke stěně karavanu. Vango dokonce funguje i na spodní kedrové liště (některé modely), do které se nasune předstan i dole. Vybrané modely fungují i na vzpěrných tyčích, které se nasunou do molitanového těsnění, vše pak bude ještě pevnější a propojenější. Žádný z námi nabízených předstanů nepodporuje připojení na boční kedrové lišty, stany jsou upevněny pouze nahoře.

obr.: nasunutý rukávec předstanu na konstrukci s kedrovou lištou (která imituje lištu na karavanu), lze vidět i kus stříšky a zároveň ukazuje, že předstan počítá jen s horní karavanovou lištou

 

Stavba nafukovacího předstanu je velmi snadná záležitost. Tedy, že se vejdete do cca 10 ti minut i bez motorové pumpičky. Najdete ventil, nasunete konektor a stan brzy stojí. Fixace kolíky není bezpodmínečně nutná a co se týká všech popruhů, často stačí dobře vykolíkovat jen důležité body okolo půdorysu předstanu.

obr.: vzduchový ventil předstanu Vango - uzávěr funguje jako zámek pro odemykání a zamykání ventilu dle potřeby

 

 

 

Objednejte si a vyzkoušejte předstan na Výstavě stanů!

Chcete si nechat předvést nejnovější modely předstanů? Objednejte si libovolný předstan na probíhající Výstavu stanů a využijte možnost si předstan vyzkoušet nebo poradit se s odborným prodejcem. Domluvte si prohlídku!

 

>>> Předstany <<<

 

Volitelné příslušenství

Stejně jako k předstanům k dodávkám, tak i k těmto je velké množství volitelného příslušenství. A to jak k dokoupení, tak už i součást balení. Vyberu ty nejdůležitější.

 

Jako součást balení

  • Součástí většiny Outwell předstanů ke karavanům je tzv. Skirt, což je připínací kryt přes kola karavanu, který nasunete do spodní kedrové lišty. Slouží zároveň jako pořadač, protože má kapsy. Tím se předstan a karavan stanou uzavřeným prostorem, kam vítr neprofukuje ani zespoda, tedy pod podvozkem.
  • Součástí každého balení předstanu je pumpička, kolíky, opravná sada.
  • Od Výrobce Vango se u některých modelů dočkáte i jako součást balení tzv. Skyliner, což je velmi příjemná podstříška uvnitř stanu, která 1) reguluje teplotu mezi střechou a vnitřním prostorem a 2) dokáže zabránit kapání vysrážené vody uvnitř stanu.

 

K dokoupení

  • Žetony na vypodložení stanu při nerovnosti povrchu, tzv. Height Adjustment Disc . Nabízí výrobce Outwell, jejich předstany ke karavanům mají na konci všech tubusů našity kapsy, do kterých se dají žetony vložit a tím vyrovnat stan do lepší pozice (vybalancování předstanu). Ten samý výrobce ještě dodává žetony na utěsnění kolem oken, pokud jsou vypouklá ven v místě spojení se stěnou přístavku (tzv. Seal Blocks).

 

  • V nabídce nechybí ani různé druhy koberců, a to u obou námi nabízených výrobců předstanů.

 

  • Velmi obsáhlé množství doplňků je pak ke karavanovým předstanům od výrobce Vango, kde můžete dokupovat různé vnitřní rozdělovače, ložnice, lepší dveře, canopy (přístřešky) a podstříšky dovnitř, případně podlážky pod stan (tzv. Groundsheet Protector).

 

  • Výrobce Outwell nabízí k dokoupení též podstříšku dovnitř předstanu, tzv. Roof Lining.

 

  • Samostatnou kapitolou je pak rozšíření některých typů předstanů do stran. Výrobcem Outwell jsou velmi dobře rozšířeny obě jeho řady (Tide i Ripple), kdy lze dokoupit rozšíření do boku jako ložnici (Annexe Sleep, postavena na tyčkové konstrukci) a nebo z druhé strany extra další prostor (Annexe Air – nafukovací konstrukce). Vango pak nabízí k většině svých karavanových předstanů nějaké rozšíření ze strany, kdy asi největším přeborníkem je pak modelová řada Varkala Connect (lze zde vytvořit opravdu mohutný a dlouhý celek).

 

 

Rozdíly v materiálech

Pokud vás zajímá něco více o materiálech, na jakých předstany ke karavanům fungují, čtete správnou kapitolu. Uznávám, že někdy je opravdu složité přijít na to, čím se téměř identické modely odlišují a právě zde to bývá materiál. Karavanové předstany nabízíme od dvou značek, Vango a Outwell. Každá má k materiálu osobitý přístup a vytváří tak modelové řady s vlastním určením, rozeberu tedy tuto sekci podle výrobců.

  • Outwell má v současné době pouze dvě modelové řady a to jsou Tide a Ripple. Ty se odlišují pouze svou hloubkou (Tide má 3 metry a Ripple 2,5 metru). Materiál Outwell zvolil Outtex® HD oxford polyester s tím, že voděodolnost dosahuje 6000 mm. Použité materiály výrobce rozlišuje podle výšky vodního sloupce, gramáž neuvádí, je ale velmi slušná. UV odolnost taktéž.

 

  • Vango funguje na bázi jednotlivých řad dle použitého materiálu a to u všech svých předstanů (nejen karavany). Na své předstany tak používá různé gramáže materiálů s tím, že se tak odlišují na letní a tenčí a na 3-sezonní, zároveň některé z modelů opatřil i novinkou ColourLok, která ještě lépe chrání materiál před UV zářením. Na předstanech se tedy můžeme setkat s gramáží 102g/m2 (materiál Sentinel Exclusive) nebo i s 210g/m2 (materiál Sentinel Luxe). Vango u některých modelů dává pak i nejvyšší řadu, tzv. Sentinel Tencate, což je super odolný materiál pro všechna roční období.

obr.: schéma znázornění materiálu Sentinel Luxe, použitém např. na předstanu Montelena Air 330 od výrobce Vango. Vysoká gramáž je očekávanou prioritou.

 

 

Dodávky a všechny další vozy s výškou od 175 cm

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Pak je určitě důležité vědět, že musíte mít minimální výšku vozu 175 cm. V naší nabídce předstan pro nižší vozy nenajdetePředstan je v mnohém lepší variantou než markýza, která stíní jen omezeným způsobem a nemá bočnice. Co vše budete potřebovat k tomu, abyste mohli předstan u svého auta mít, rozeberu v dalších bodech. 

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro dodávku

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Tento článek je pro všechny z vás, kteří potřebujete nějakým způsobem rozšířit svou dodávku předstanem. A to jak z boku, tak zezadu.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Předstany k obytným vozům

V našem portfoliu předstanů se najde sekce i pro obytné vozy, která je velmi podobná předstanům pro karavany. A to jak materiály, tak provedením a konstrukcí. Vše je víceméně jen o něco vyšší (pokud je třeba). Zajímavostí pak je, že obě naše značky (Vango i Outwell) nabízejí zároveň i vyšší verze předstanů původně určených pro dodávky, takže variant je tu najednou docela dost.

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro obytný vůz

Pokud potřebujte rozšířit svůj obytný vůz a nevyznáte se na trhu s předstany, tohle je článek, který Vám s výběrem může výrazně pomoci.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archiv autora

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

18 640  (28.49 %) 13 329 

Porovnat

28 800  (38.96 %) 17 579 

Porovnat

16 879  (10.01 %) 15 189 

Porovnat

21 740  (28.34 %) 15 579 

Porovnat

45 350  (38.5 %) 27 889 

Porovnat

15 169  (10.02 %) 13 649 

Porovnat

17 990  (26.02 %) 13 309 

Porovnat

29 590  (20.99 %) 23 379 

Porovnat