Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat vhodný předstan

Článek pro všechny, kteří uvažují o pořízení předstanu, kterých je ale na trhu obrovský výběr. Abyste se neztratili a byli schopni se zorientovat, pomůžeme vám s tím.


Obsah

 

Předstany se staly v naší republice fenoménem, který lidem řeší snadné cestování po vlastní ose. Tento boom je tu již několik let, prohlubuje se a trh na to reaguje větší nabídkou. Informace bohužel chybí, lidé tápou a nejsou si jisti v mnoha ohledech. Proto vznikl tento info článek, co by měl pomoci s tou základní orientací okolo předstanů z naší nabídky.

Rád bych shrnul základní poradenství a informace jak pro ty, kteří mají dodávku a chtějí k ní předstan, tak i pro karavanisty nebo majitele obytných vozů. Pro všechny, kteří chtějí přijet na místo, postavit předstan a každý den od něj nějak odjet, i pro ty, co budou po celou dobu na jednom místě. Jak pro majitele karavanů o délce školního autobusu, tak pro „vajíčkáře“. A nakonec i pro ty, kteří si chtějí rozšířit svůj „obytňák“ a nevědí, jakým ideálním způsobem jej prodloužit do strany. Budu pamatovat i na speciální požadavky, jako jsou předstany na páté dveře.

 

 

 

 

Objednejte si a vyzkoušejte předstan na Výstavě stanů!

Chcete si nechat předvést nejnovější modely předstanů? Objednejte si libovolný předstan na probíhající Výstavu stanů a využijte možnost si předstan vyzkoušet nebo poradit se s odborným prodejcem. Domluvte si prohlídku!

 

>>> Předstany <<<

 

Rozdíly ve značkách

V naší nabídce jsou předstany od tří značek. Dánský Outwell, Skotské Vango a rovněž dánský Easy Camp. Jejich kolekce se odlišují nejen vzhledem, ale i konstrukcí a prakticky vzato hlavně přístupem svého výrobce a jeho filozofií.

 

Outwell dělá stany velmi dlouho a stejně jak kvalitně dělá ty tradiční, které patří k TOP produktům v naší nabídce, v ničem nezaostává ani v předstanech. Jejich řešení jde ruku v ruce s kvalitou provedení, což je zárukou spokojenosti. Dělají jak stany tyčkové, tak nafukovací s tím, že už lze ze samotného názvu poznat, o jaký typ konstrukce se jedná (buď je zkratka SA – Smart Air nebo čistě a výstižně Air, tyčka je pak pouze samotný název bez přípony).

I Outwell má několik řad co se týká kvality materiálu, vodního sloupce a UV odolnosti. V současné době s kolekcí na rok 2021 je to rozděleno u předstanů k dodávkám od základních řad (Active Range a Cruising) přes střední třídu (Air Cruising) až po tu nejvyšší (Superior Air touring) plus vlastní řada canopy (přístřešky na lištu a dvě stojny). U obytných vozů je pouze jedna jediná řada se stejnými parametry (ale plus vyšší verze předstanů k dodávkám, které mají vlastní specifika). U karavanů Outwell momentálně nabízí též pouze jednu řadu, modely Ripple a Tide.

Výrobce používá jako základ pro natažení svých předstanů kedrové lišty 5 mm a 7 mm s tím, že jsou na vybraných modelech našity obě dvě pod sebou.

 

Easy Camp je ze stejné rodiny, kterou tvoří i Outwell. Tato značka je celkově výrazně levnější a orientovaná na ty z vás, kteří se teprve rozmýšlejí, zda chtějí s předstanem fungovat. Investice totiž není tak vysoká. K tomu se váže nižší gramáž materiálu jejich předstanů (a nižší vodní sloupce), do roku 2020 ještě všechny modely stály na tyčkách, kolekce 2021 má první nafukovací modely. Tato značka jako jediná ze tří nenabízí předstany ke karavanům, ani k obytným vozům. Na produktové řady své předstany tato firma nerozděluje, parametry jejich materiálů jsou stejné.

Výrobce používá jako základ pro natažení svých předstanů kedrové lišty 7 mm.

 

Skotské Vango jako třetí v řadě, je velmi zajímavou alternativou k nabídce Outwell. Podobná kvalita, ale výrazně jiné designy a trochu jiné konstrukce. Celkově o něco levnější při stejných nebo podobných rozměrech modelů. Vango se na jednu stranu přiklání k tradičnějšímu pojetí předstanu ke karavanu (například v porovnání se známou značkou Frankana), v mnohém ale jdou hodně vlastní cestou. Jejich předstany jsou o něco více orientovány na deštivé počasí (protože UK klientela je na to zvyklá), systém stavby je též o něco jiný (například zvlášť vkládané tubusy, které se nafukují samostatně).

Vango dělí své předstany na velký počet řad, které se odlišují gramáží, odolností proti UV záření a vodním sloupcem. Zároveň své předstany dělí na tyčkové a nafukovací. Ty ještě pak na samostojné (tzv. Drive – Away), fixní (zároveň i k obytným vozům) a ke karavanům.

Výrobce používá jako základ pro natažení svých předstanů kedrové lišty 7 mm.

 

Přehledné shrnutí v tabulce:

 

Název výrobce

 

Sídlo značky

 

Druhy předstanů

 

Na kedrové lišty

 

Dánsko

 

samostojné, ke karavanu, k obytnému vozu, na páté dveře

 

5 a 7 mm

 

Dánsko

 

samostojné, na páté dveře

 

7 mm

 

Skotsko

 

samostojné, fixní, ke karavanu, k obytnému vozu, na páté dveře

 

7 mm

 

 

Detailnější rozbor se můžete dočíst v příslušené sekci věnující se předstanům podle toho, na co je napojíte.

 

Vzduch versus tyčka – nafukovací systém proti tyčkové konstrukci

Tohle je určitě otázka, jakou si musí dříve nebo později položit každý, kdo si chce pořídit předstan. Položme si jednoduchou otázku: co vlastně od svého předstanu nutně potřebujete? Za sebe bych na prvním místě uvedl SPOLEHLIVOST. Ideálně bezmeznou, což sice není možné, nafukovací systém tubusů se jí ale už docela blíží.

Shrnu–li v bodech výhody a nevýhody obou stavebních systémů, bude z toho jasné, do čeho investovat. A ano, samotná investice je jedním z dalších uvedených bodů v součtu.

  • ROZMĚRY / tyčková (či segmentová) konstrukce je klasika, kterou většina z vás zná. Výhodou jsou malé rozměry v balení. Tubusy v balení zaberou více místa a jsou rozhodně těžší. Na druhou stranu, většinou dojedete v případě kempování až na místo, takže váha celého balení nehraje až tak velkou roli – ač se to nezdá, rozměrné našité tubusy na stanu nebo tyčky, balení obou verzí stanu bývá úplně stejně velké.

 

  • PEVNOST A OPRAVITELNOST / pokud mi tyčky při vyšších poryvech větru prasknou, otlučou mi vůz a nebudu je mít pak na místě jak opravit (jedině výměnou za novou sadu, kterou tím pádem musím stále vozit s sebou). Naopak vzduchové tubusy se při velkém větru pouze prohnou a zase se narovnají, tedy neprasknou. Pokud se tak stane, jsou opravitelné na místě – vyndají se rozepnutím jejich ochrany ven a zalepí lepením na tubusy (klidně ale i sadou na opravu duše u kola nebo na dětský bazének). Pro představu, tlak v tubusech je 0,5 atm, tedy velmi malý. Lze je v případě většího poškození po sezoně i celé dokoupit.

 

  • STAVBA / tady je opravdu velký rozdíl v komfortu, který jasně hraje na stranu tubusů. Tyčkový stan většinou musíte stavět ve dvou, protože je vysoký a tyčky protahujete z obou stran. I na sebelepší tyčkový systém si musíte vyhradit docela dost času a dá práci, takový stan postavit. Nafukovací sytém pouze upevníte pod vozem / karavanem (s tím, že u obou počítám s tím, že nejdříve natáhnete na lištu na voze). Pak už jen najdete ventil (jejich množství je dle typu předstanu), přiložíte pumpu a nafukujete (u motorových pumpiček to jde už úplně samo). Jakmile se stan začne zvedat, lehce mu zevnitř nebo zvenčí pomůžete a to je prakticky vše. Běžná stavba nafukovacího stanu se vejde do 10 minut.

 

  • CENA / ano, tam může být rozdíl značný, vzduchový je ale podstatně lepší. Zároveň je ale třeba vědět, že do vzduchového by měli investovat ti, kteří už jsou rozhodnuti, že předstan po mnoho let plně využijí. Těm ostatním tyčkové systémy vystačí na prvních několik sezon, kdy se rozhodnou, zda jim tento styl kempování vyhovuje. Cena se dokáže odlišovat klidně i o 5 tisíc u menšího stanu s půdorysem 3 x 3 metry.

 

Přehledně seřazené argumenty pro a proti:

 

 

 

Rozměry

 

Pevnost a opravitelnost

 

Stavba

 

Cena

Vzduchové tubusy

 

horší sbalitelnost, těžší

 

pevnější a odolnější vůči větru, menší dírka se dá opravit na místě 

 

snadná, do 10 - 15ti minut (u většiny modelů), bez nutnosti protahovat pruty

 

vyšší cena v řádu tisíců korun

Tyčková konstrukce

 

lehčí, lépe sbalitelné

 

 

neporadí si s větším větrem a může se zlomit, nedá se na místě opravit, pouze vyměnit

 

 

delší, protahování pruty, vyšší modely už musí stavět minimálně 2 lidé

 

nižší cena v řádu tisíců korun

 

obr.: vzduchový ventil předstanu Outwell Tide 320SA

 

obr.: vzduchové rozvody mezi tubusy, je vidět propojení hadičkami, neoprenové krytky, pod nimi jsou schovány "skřipce" regulující průchod mezi tubusy. Model Tide 380SA od Outwell. Přichycení tubusů je na suché zipy, stejně jako konstrukce mezikusů u značky Vango

 

Dodávky a všechny další vozy s výškou od 175 cm

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Pak je určitě důležité vědět, že musíte mít minimální výšku vozu 175 cm. V naší nabídce předstan pro nižší vozy nenajdetePředstan je v mnohém lepší variantou než markýza, která stíní jen omezeným způsobem a nemá bočnice. Co vše budete potřebovat k tomu, abyste mohli předstan u svého auta mít, rozeberu v dalších bodech. 

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro dodávku

Máte klasickou nebo předělanou dodávku a rádi byste k ní pořídili předstan? Tento článek je pro všechny z vás, kteří potřebujete nějakým způsobem rozšířit svou dodávku předstanem. A to jak z boku, tak zezadu.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Předstany ke karavanům

Karavanové předstany a stany k dodávkám se v mnohém velmi výrazně odlišují. Rozdíly jsou především v gramáži materiálu a v provedení, protože karavanisté na místě fungují trochu jinak. Stany ke karavanům nabízíme momentálně od dvou značek, jsou to Vango a Outwell. První jmenovaný výrobce má několik řad, které se liší gramáží materiálu a UV odolností. Outwell má pouze jednu řadu (modely Tide a Ripple), kde se jedná o naprosto stejnou konstrukci, UV odolnost a mimo rozdílu v hloubce i o stejné rozměry.

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro karavan

Článek orientovaný na výběr vhodného předstanu ke karavanu, který má za úkol odborně a dobře poradit jaký vybrat předstan, abyste byli spokojení a dobře se zorientovali ve velkém množství modelů na trhu.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

Předstany k obytným vozům

V našem portfoliu předstanů se najde sekce i pro obytné vozy, která je velmi podobná předstanům pro karavany. A to jak materiály, tak provedením a konstrukcí. Vše je víceméně jen o něco vyšší (pokud je třeba). Zajímavostí pak je, že obě naše značky (Vango a Outwell) nabízejí zároveň i vyšší verze předstanů původně určených pro dodávky, takže variant je tu najednou docela dost.

Celý článek zde:

 

 

Jak vybrat vhodný předstan pro obytný vůz

Pokud potřebujte rozšířit svůj obytný vůz a nevyznáte se na trhu s předstany, tohle je článek, který Vám s výběrem může výrazně pomoci.

 

>>> DETAILNÍ ČLÁNEK <<<

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: unsplash.com, archiv autora

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

18 640  (28.49 %) 13 329 

Porovnat

28 800  (38.96 %) 17 579 

Porovnat

16 879  (10.01 %) 15 189 

Porovnat

21 740  (28.34 %) 15 579 

Porovnat

45 350  (38.5 %) 27 889 

Porovnat

15 169  (10.02 %) 13 649 

Porovnat

17 990  (26.02 %) 13 309 

Porovnat

29 590  (20.99 %) 23 379 

Porovnat