Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat správný nůž v 10 krocích

Až dočtete následujících 1200 slov, zvládnete si vybrat nůž přesně podle vašich potřeb.


Obsah

Kousek masivní chladné oceli nabroušený do jedovaté dokonalosti je snem většiny mužů, ale nůž je hlavně nástrojem a ten poslouží na cestách úplně všem. Pokud s noži máte zkušenosti hlavně z kuchyně a bojíte se, že budete ztraceni v technickém popisu konstrukcí a materiálů, tak na strach zapomeňte. Tento článek je názorným rozcestníkem pro každého - esej o molekulárních rozdílech mezi druhy ocelí si šetřím do dalšího článku.

 

1. Zavřete oči a zamyslete se

Na co nůž potřebuji? Chci s ním udělat dojem na svoje kámoše? Mám ho jako záložní pomoc v krabičce poslední záchrany a budu tedy hledat nabídku nejlepších nožů na přežití? Chci nůž do přírody nebo nůž pro všechno, který budu mít po ruce kdykoliv, kdekoliv? Budu vyřezávat sošky, krájet zeleninu, kácet stromy a mít nůž do lesa, otevírat konzervy, porcovat úlovek, řezat lana nebo dokonce autosklo?

Dělával jsem s noži neskutečné věci, abych zhodnotil kvalitu jejich provedení. Mezi nejdivočejší věci patřilo sekání hřebíků, vrhání nožem do cihlové zdi či test, zda čepel nože zatlučená do dřeva unese mou vlastní váhu. Všechno to jsou činnosti, u kterých se dostanete až na hranici vlastností, které vám nůž může nabídnout.

Pravda je taková, že u běžné manipulace s nožem se do těchto oblastí ani zdaleka nepodíváte a zajímat nás bude hlavně pohodlí a komfort. Abychom našli vhodný kousek, musíme před nákupem zhodnotit několik kategorií.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku zavíracích nožů.

 

2. Konstrukce - zavírací nebo pevná

Základní dva druhy nožů se dělí podle konstrukce:

  • Jednodušší konstrukce je pevná (fixed knife) - pevný nůž nelze zavřít, ale je velmi odolný. Mohu s ním sekat klacky, kácet stromy, páčit nebo bodat. Mezi nevýhody pevné konstrukce patří rozhodně váha a neskladnost - pouzdro s takovým nožem si můžete leda připnout svisle k opasku nebo ho nechat v batohu.
  • Zavírací konstrukce (folding knife) je komplikovanější a kvůli pohyblivé čepeli má nižší pevnost při sekání a páčení. Klasický zavírák tak skvěle poslouží na lehčí úkony jako otevírání krabic, řezání provazů, příprava jídla atd.

Aby se čepel svévolně nezavírala, existují různé mechanismy pojistek (liner, frame nebo back lock) - nůž bez pojistky úplně doporučit nemohu. Hlavní je, aby se vám pojistka snadno obsluhovala jednou rukou a na konkrétním mechanismu vlastně tolik nezáleží.

Důležité: Nože, které lze otevřít jednou rukou, mohou být v některých zemích zakázány (například v Německu), a pokud bude mechanismus otevírání asistovaný (označován jako automatický nebo vystřelovák), budou zakázané skoro kdekoliv.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku multitoolů. 

 

3. Střenky

Slovo střenka je pouze nožířský termín pro část, za kterou nůž držíte. Je nutné, aby vám rukojeť padla do ruky, nesmekala se a ani při delším zacházení s nožem netlačila. Jasně, máslo na rohlík si namažete čímkoliv, ale jestli budete 20 minut něco sekat, oceníte rukojeť bez agresivních hran či výstupků. Designově jsou populární ergonomické prohlubně na prsty, ale věřte mi, že nikomu nesedí přesně, navíc při každém pohybu s nožem potřebujete malinko jiný úchop a budou vás jen obtěžovat. Pokud nemáte možnost si nůž osahat, vybírejte kulatější, jednoduché tvary střenek bez zbytečných kudrlinek.

Materiálově může jít o klasické dřevo, o které je vhodné se starat. Druhou variantou jsou odolnější umělé materiály - gumové střenky se skvěle drží, ale pokud preferujete odolnost, sáhněte po materiálu nazývaném Micarta (pryskyřicí spojené vrstvy sklolaminátu, např. G10).

Existují i nože s kovovými střenkami či kompletně bez nich (jako Mikov List), ale ty je lepší si vyzkoušet a posoudit.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku zavíracích kapesních nožů. 

 

4. Délka čepele

Delší čepel neznamená lepší nůž. Zvážit musíme několik faktorů. Co mě osobně nejvíc zajímá jsou zákonné limity délky čepele ve státech, kam cestuji. Obvykle je stanoveno, že nože do délky čepele 12 cm lze nosit a držet kdekoliv, takže se budu snažit do tohoto limitu vejít. S delší čepelí je také složitější manipulace. Pokud budete mít 20 cm zálesácký nůž, parádně naštípete dříví a nasekáte větve, ale u nařezávání špekáčku možná naříznete i sebe.

Důležité: Nože s čepelí přes 12 cm, či svým zaměřením konstruované ke způsobení zranění (nože na sebeobranu, motýlky, karambity, tlačné dýky) jsou legislativou často zahrnovány mezi zbraně a jsou bez milosti zabavovány. Na letišti obvykle bez problému projde odbavené zavazadlo s "camping knife".

Ve zkratce je čepel kolem 10-12 cm dostatečně univerzální na táboření či trekování, jen budete muset přijmout pár kompromisů. Na nošení v kapse a jednodušší činnosti stačí cokoliv s čepelí kolem 6-9 cm.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku nožů Opinel.

 

5. Materiály - nerezovka, uhlíkovka nebo něco víc?

Nože se používáním tupí, ale to není žádná vada, je to prostě jejich vlastnost. Jak rychle se budou tupit, závisí na použitém materiálu. S tím se pojí i další vlastnosti nože jako například reznutí nebo pružnost čepele.

Pokud nejste znalec a nože do kuchyně brousíte protahovacím brouskem nebo je pouze ostříte na ocílce, tak koukejte spíš po klasické nerezové oceli (stainless steel, stejná jako na nožích v kuchyni). Je měkčí, snadno se brousí a je velmi odolná vůči rzi. Nevydrží tak dlouho ostrá, ale odpustí vám občas i surovější zacházení bez vyštípnutí drobných zoubků na ostří.

Pokud víte, jak s nožem zacházet, broušení na keramických nebo diamantových kamenech pro vás není cizí (případně budete nechávat brousit u nožíře), tak klidně zvažte alternativní ocel. Uhlíková ocel (carbon steel) se tolik netupí a v lese je králem, pro fajnšmejkry jsou tu extra tvrdé práškové oceli (S30V, Elmax), které moderně kombinují ty nejlepší vlastnosti předchozích.

O nůž se každopádně musíte starat - udržovat ostří čisté a nabroušené, po krájení kyselého citronu čepel opláchnout, před uložením do šuplíku ocel naolejovat (stačí kouskem špeku, je to dokonce lepší než třeba WD-40). Pokud se objeví skvrnky rzi, stačí zkusit vydrhnout houbičkou s trochou zubní pasty, ale rez vlastnosti nože nijak nezhoršuje. Opět nejde o vadu, ale o vlastnost. U nerezové oceli je proces pomalejší, na uhlíkovce zase překvapivě rychlý, ale pokud budete nůž roky aktivně používat, připravte se na “patinu”, která čepel zahalí.


Kliknutím na obrázek si můžete probhlédnout naši nabídku kvalitních a téměř nezničitelných nožů.

 

6. Materiály - čepel černěná nebo bez ošetření

Dále se zaměřme na povrchovou úpravu čepele. Klasika je lesklá, ale může být nějak ošetřená (broušená - stone washed, leptaná - acid etch), což poznáte na první pohled. Škrábance na lesklém noži nepěkně vyniknou, ale je to jen detail. Na některých nožích z uhlíkové oceli uvidíte nanesené i černění, které primárně chrání před rzí. Mějte ale na paměti, že žádné černění není trvalé a ostří bude stále vyžadovat péči.

 

7. Ostří - rovné nebo zubaté

Pokud chcete klasický nůž s rovným ostřím, víte, co od něj čekat. Pokud byste přemýšleli o řezání vláknitého materiálu, může se hodit zoubkaté ostří (serrated), které skvěle řeže textilie, lana, chléb nebo i rajčata. S jeho broušením budete muset za nožířem (a nebo už víte, jak na to ;-) ). Na tomto Victorinoxu třeba najdete i speciální zubaté ostří na vyříznutí předního skla u auta.

Kombinované ostří nabízí výhody obojího, jen mějte na paměti, že například při sekání máte k dispozici jen rovnou část ostří u špičky, což nemusí být úplně pohodlné.

 

Video - Kapesní nůž Victorinox RescueTool

 

8. Účel - do kapsy nebo do batohu

Budete chtít mít nůž kdykoliv po ruce? Pak hledáte tzv. EDC nůž (Every-Day-Carry znamená každodenní nošení) a nejspíš budete chtít zavírací nůž s klipem na kapsu.

Nůž na přežití bude zase rozhodně pevný, robustní, v kvalitním pouzdře s brouskem a nějakým dalším vybavením na přežití. Vymazlená klasika Patron od Mikovu bude přesně to, co hledáte.

Lehký nožík na turistiku, houby, či jednoduše pro strýčka příhodu bude vážit jen pár gramů, abyste o něm skoro nevěděli. Klasický Opinel No. 8 nebo jednoduchý Victorinox Sentinel poslouží skvěle.

 

9. Účel - jen nůž nebo multitool

Nůž je nástroj s dlouhou historií - schopnost dělit a řezat materiály se s lidstvem pojí už od dob pazourků v době kamenné a je nesmírně užitečná. Klasickým nožem s ostrou čepelí nelze nic pokazit, ale lidstvo se posouvá mílovými kroky každý den kupředu, takže pokud chcete víc, koukněte na nabídku multifunkčních nástrojů, jednoduše multitoolů. Ať už půjde o švýcarák od Victorinoxu nebo kleště od Leathermanu, můžete k noži dostat v jednom balení i pilku, otvírák na víno, šroubováky či USB flash-disk.

 

10. Cena

Cena by neměla být hlavním faktorem při výběru nože. Tohle není nákup na pár týdnů, ale spíš na pár let, případně na celý život. Přístup k noži jako ke spotřebnímu zboží, kdy nedám víc než pětistovku, protože "ho stejně zase někde ztratím", zcela respektuji, stát se může cokoliv komukoliv, že? Já ale preferuji výběr na základě seznamu kritérií, podle kterých si zvolím svého favorita a cenu mi zbývá už jen akceptovat.

Útěchou nám může být, že je slušná šance kvalitní udržovaný nůž i po pár letech za dobrý peníz prodat. Nože se nekazí a nestárnou tak rychle jako mobily, takže se občas povede na určitých modelech i něco trhnout.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora, unsplash.com, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

769 

Porovnat

1 490  (28.26 %) 1 069 

Porovnat

590  (20.51 %) 469 

Porovnat

od 129 

Porovnat

1 090  (30.37 %) od 759 

Porovnat

1 990  (28.69 %) 1 419 

Porovnat