Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Multitool Leatherman Wave Plus

Jak dopadl v našem dalším testu multifunkční nástroj Wave Plus od renomované firmy Leatherman? Testoval Petr Burian.


Obsah

Firma Leatherman vyrábí špičkové multifunkční nástroje již více než 30 let. Na všechny se vztahuje celosvětová záruku 25 let. A to už něco znamená.

Model Leatherman Wave Plus je jeden z nejpopulárněj­ších, pojďme se podívat, proč se stal nejprodávanějším nástrojem ve své kategorii. Když jsem si vybíral ze široké nabídky "multitoolů", model Leatherman Wave Plus mě zaujal na první pohled. Požadoval jsem hmotnost do 250 gramů, chtěl jsem nůžky a nástavec na bity. Wave Plus mi nabídl vše, co jsem vyžadoval a navíc další užitečné nástroje. Wave Plus se pro mě stal jasnou volbou a nepostradatelným pomocníkem doma i na cestách.

Charakteristika

 

Název:

 

Wave Plus

Výrobce: Leatherman
Hmotnost: 241 g
Počet funkcí: 18
Délka při uzavření: 10 cm
Pojistka: Ano
Barva: Stříbrná

 

  • otvírání čepelí nožů přístupné jednou rukou
  • pojistky na všech nástrojích a čepelích
  • kroužek na karabinu
  • tělo z nerezové oceli
  • výměnné břity kleští
  • součástí balení je pouzdro
  • nejprodávanější nástroj v této kategorii po celém světě
  • prodloužená záruka 25 let
  • samolepka 100% ORIGINÁL

První dojem

Leatherman Wave Plus je prodáván včetně koženého pouzdra a kódu pro registraci výrobku, který je na krabičce. Při celkové váze 241 gramů nabízí neuvěřitelných 18 funkcí. Celý nástroj působí velmi kompaktním a pevným dojmem. Už na první dotyk z něho vyzařuje precizní kvalita zpracování. Vše chodí s naprostou přesností a všechny nástroje jsou opravdu vysoce funkční. Je radost svírat v ruce takto špičkově provedený kousek. Bude radost ho používat.

Vnější nástroje

Velkou výhodou je, že všechna ostří jsou k dispozici z vnější strany. Nože s hladkým i zubatým ostřím je možné otevřít jednou rukou. Jsou opravdu ostré a vyrobené z oceli 420HC. Na vnější straně dále nalezneme pilku a pilník, který je z jedné strany drsnější na pilování kovu a dřeva a z druhé strany jemný, opatřený diamantovou vrstvou. Všechny vnější i vnitřní nástroje jsou opatřeny pojistkou proti nechtěnému zavření.

Vnitřní nástroje

Uvnitř nástroje se schovávají kleště, které je možné použít i ke štípání měkkých a tvrdých drátů. Čelisti kleští k sobě perfektně dosedají a na konci jsou zúžené. Uvnitř rukojeti jsou ukryty další nástroje. Na jedné straně je otvírák na lahve a konzervy, břit na odstranění izolace drátů, bit adaptér na velké bity včetně oboustranného bitu s rovným a křížovým šroubovákem. Na druhé straně jsou nůžky, plochý šroubovák a malý nástavec na bity.

Nástroje - nákres

  1. Kleště s jehlovou špičkou
  2. Kombinované kleště
  3. Štípací kleště tvrdých drátů s výměnnými břity
  4. Štípací kleště měkkých drátů
  5. Krimpovací kleště
  6. Odizolovací břit na kabely na otvíráku
  7. Nůž s rovným ostřím z oceli 420HC
  8. Nůž se zubatým ostřím z oceli 420HC
  9. Pilka
  10. Nůžky s pružinou
  11. Pravítko(19 cm)
  12. Otvírák na konzervy
  13. Otvírák na lahve
  14. Pilník na dřevo a kov
  15. Pilník s diamantovou vrstvou
  16. Velký nástavec na bity
  17. Malý nástavec na bity
  18. Střední plochý šroubovák

Zkušenosti z používání

Jako první jsem zkoušel oba vnější nože, které jsou perfektně nabroušené a i tvrdší materiály řežou jako máslo. Pojistka perfektně dosedá, břity nemají žádnou vůli a při řezání se nůž dobře drží. Velkou výhodou je snadné otevření jednou rukou. Břit se zubatým ostřím je zvenku označen vroubkováním. Následně jsem zkoušel pilník, kterým lze bez problémů upilovat hřebík nebo srazit hranu dřevěné lati. Jemnější pilník jsem používal na nehty, kde fungoval lépe než speciální pilník z manikůry mojí ženy :). Pilka se díky kratší délce hodí na řezání menších průměrů. Je ostrá a do dřeva se zakusuje bez větších obtíží. Pilka i pilník jsou stejně jako břity opatřeny pojistkou proti nechtěnému zavření. Nůžky, které jsem na svém multifunkčním nástroji vyžadoval, jsou sice menšího rozměru, ale i tak funkční. Dají se použít ke stříhání papírových i látkových materiálů a také je můžete použít na stříhání nehtů, což se může na delších cestách hodit.

Opravdu silným nástrojem je nástavec na bity, který jsem si doslova zamiloval. V základním balení obsahuje jeden oboustranný bit s křížovým a plochým šroubovákem. Nástavec je zúžený pro speciální Leatherman bity a nejdou do něj dávat obyčejné šestihranné bity. Volitelně je možno dokoupit nástavec na standardní bity nebo sadu 21 zploštělých Leatherman bitů. Nůž obsahuje i adaptér na mikro bity s přiloženým mikro křížovým a mikro plochým bitem, které jsou vhodné na jemnější práce jako například šroubky brýlí nebo hodinek. Otvírák na konzervy a lahve obsahuje také čepel ve tvaru V určenou pro odstraňování izolace z kabelů. Lze s ním odstraňovat izolaci z tenkých i tlustších kabelů. Poslední dvě funkce jsou spíše dopočtu Jednou z nich je velký plochý šroubovák, který mi přijde zbytečný, protože je již jednou obsažen v nástavci na bity. Druhou pak pravítko, které je tam spíše pro okrasu než pro vážné měření.

Video - Představení multifunkčního nástroje Leatherman Wave

Hodnocení: 95%

+

  • Čepele jsou přístupné z venku a jdou otevřít jednou rukou.
  • Malé, ale funkční nůžky.
  • Jemný pilník s diamantovou vrstvou.
  • Velký nástavec na bity.
  • Vše perfektně ostré a funkční.

  • Pouzdro je menší a k zapnutí je třeba větší síla.
  • V základním balení pouze jeden velký oboustranný bit.

Závěr

Leatherman Wave Plus se mi stal užitečným pomocníkem. Je to precizní a funkční nástroj a nikoliv jen dobře vypadající hračka. Používám ho doma i na cestách a stal se pro mě nepostradatelným parťákem. Nejužitečnější jsou pro mě praktické kleště, ostré břity na vnější straně, nůžky, pilník a velký nástavec na bity. Doporučil bych ho všem - domácím kutilům i cestovatelům.

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Máme pro vás testy i dalších produktů:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 990 

Porovnat

1 090  (28.53 %) 779 

Porovnat

1 829  (15.86 %) 1 539 

Porovnat

4 999  (20.4 %) 3 979 

Porovnat

1 939  (17.02 %) 1 609 

Porovnat

769  (16.91 %) od 639 

Porovnat

Multifunkční nářadí Gerber Suspension

1 939  (17.53 %) 1 599 

Porovnat