Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Dámské boty Salewa WS Crow GTX

Odlehčené dámské kotníkové boty Salewa MS Crow GTX vám přinášíme v další recenzi, testování se tentokrát ujala Adéla Juříková.


Obsah

Tyto boty mne upoutaly díky svému velice jednoduchému střihu bez dalších estetických úprav a také díky barevné kombinaci, která je promyšlená do detailu. Dalším důvodem mého zájmu je jejich vysoká prodyšnost a lehkost pro letní vysokohorskou turistiku, pro kterou jsou tyto boty přímo stvořeny. Mají skvělé ergonomické a stabilizační prvky, se kterými si budete i na vrcholech hor, na sněhu a při lezení na Via Ferratách jistí.

Charakteristika

 

Název:

 

WS Crow GTX

Výrobce: Salewa
Určení: Dámské
Hmotnost: 1 140 g/pár
Svršek: 360° gumová obsázka, 1,6 mm kůže, otěru odolné mikrovlákno
Podešev: Vibram® New Mulaz
Membrána: GORE-TEX® Performance Comfort
Mezipodešev: nylon + 27 % sklolaminát

 

  • velmi odolné a stabilní
  • mimořádně nízká hmotnost
  • 3F vynikající stabilita a opora kotníku
  • 3S mezipodešev připravená na poloautomatické mačky
  • s MFF+ vložkami padne na každou nohu
  • Flex Collar – komfort i během náročných sestupů
  • podrážka Vibram® New Mulaz s výbornou trakcí na skalách i ve sněhu
  • nepromokavá a větru odolná membrána GORE-TEX®
  • Cleansport NXT® - brání nepříjemnému zápachu
  • drop 12 mm (35/23)

Obsáhlejší popis 

Dámské boty Salewa WS Crow GTX jsou velice lehké a prodyšné vysoké trekové boty, které mají GORE-TEX® Performance Comfort membránu, která má schopnost v případě změny počasí správně regulovat teplotu nohou. Jsou vhodné především na typické letní vysokohorské túry. Také ale díky své váze, která je 1 140 g/pár, nezatěžují nohy i na zpevněném terénu ani na silnicích, a proto mají i skvělý došlap. Součástí značky Salewa je 3F a 3S systém, který obklopí celý obvod nohy, tím ji zpevní a zajistí spolehlivý došlap/trakci a chůzi uživateli. Dále tento pocit umocní i šněrování do špičky a tzv. MFF+ vložky, které zdokonalí zpevnění chodidel pro konkrétního uživatele ze dvou možností vrstev.

Anatomic Cuff (Flex Collar) manžeta zase umožňuje lehčí sestupy pro Achillovu patu a odlehčí její zátěž. Celé boty jsou z látky, která je odolná proti oděru. Dále mají gumovou obsázku pro voděodolnost a pryžový okop na ochranu proti poškození špiček bot. Spodní strana bot je tvořena z nejnovější Vibram Mulaz podrážky, která udržuje boty ustálené i na více nestabilních terénech jako je například sníh. Každé boty značky Salewa jsou také patentovány na záruku Alpine Fit 100 % bez puchýřů.

Tyto boty jsou střední vyšší tvrdosti, proto jsou vhodné i na Via Ferraty a lehčí horolezectví a díky funkci Cleansport NXT® je lze plně zatěžovat, protože brání nepříjemnému zápachu.

Průběh testování

Testování bot probíhalo v necelém období čtrnácti dnů, většina času v Alpách a část i v české krajině. Celkově se jednalo o destinaci v okolí nejvyšších hor a štítů Rakouských Alp. Jedním z testovacích dnů je den na Weissee, což byl výstup na horu Hochfilleck s nadmořskou výškou skoro tři tisíce metrů, během kterého člověk šel trasou přes ledovec a ledovcové jezero, sutí plných nestabilních kamenů a vodní horské bystřiny, jež tekla po daných kamenech a po celé trase. Tento den byl tedy velkým zatěžkávacím testem, jelikož zde byl sníh a led, po kterém delší trasu vedla cesta. Boty to zvládly skvěle a nebyl ani jediný moment, při kterém bych se na ně nemohla spolehnout.

Následujícím dnem byl výstup na další horu se skoro třítisícovou nadmořskou výškou, a to v oblasti Vysoké Taury (Hohe Tauren) vedle nejvyšších hor Rakouska (největší byla hora Grossglockner s přibližně 3700 m n. m.). Zde byly opět nestabilní kameny a kamenné desky. Jeden den jsem absolvovala výstup na mojí první ferratě s obtížností B/C. I když bylo po dešti, na skále to hodně klouzalo a stupaček bylo málo, přesto všechno to tyto boty zvládly bravurně a s grácií.

Hodnocení: 95%

+

  • lehké
  • vysoké
  • pevné a stabilní (uvnitř i z venku)
  • volné při sestupech
  • nezapáchají ani při větší zátěži
  • dodávají pocit jistoty i na nestabilním povrchu

-

  • uživatelé zvyklí na robustnější a těžší pohorky si budou muset přivyknout jejich lehkosti a spolehlivosti (max. 3 dny)

Výsledek testu

Dámské boty Salewa WS Crow GTX doporučuji všem, kteří se chtějí plně věnovat všem aktivitám a nechtějí být vlastním vybavením omezeni. A to jak z hlediska váhy, tak ani z hlediska stability. Především musím říct, že na tyto boty nedám dopustit. Jsou plnou oporou, a díky svojí váze a prodyšnosti mají v letním období každému co dát. Celým testováním prošly na výbornou. Jediné, s čím by mohl mít člověk zvyklý na těžké pohorky problém, je jejich neuvěřitelná lehkost. Ale opak je pravdou! Vyzkoušejte a přesvědčete se sami.

Zdroje: archiv autora

Testovna 4camping.cz přináší i další informacemi nabité recenze:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

6 800  (11.34 %) 6 029 

Porovnat

6 800  (11.34 %) 6 029 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

Dámské turistické boty Meindl Bergell Lady MFS

8 299  (10 %) 7 469 

Porovnat

3 999  (58.01 %) 1 679 

Porovnat

6 590  (41.59 %) od 3 849 

Porovnat

3 699  (61.91 %) 1 409 

Porovnat

2 029  (44.36 %) od 1 129 

Porovnat