Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Termoska Pinguin Vacuum Thermobottle 0.8 l

Horký nápoj v termosce určitě není záležitostí jen zimního období, oceníte ho za chladnějšího počasí po celý rok. Jestli je testovaná termoska dobrou volbu, se dočtete v tomto článku.


Obsah

Termosku Pinguin Vacuum thermobottle o objemu 0.8 litru jsem si pořídil v zimě na přelomu roku 2018/2019. Jejím hlavním účelem bylo, aby byla pro mě zdrojem teplého čaje nebo kávy od brzkého a často mrazivého rána do časného odpoledne. Neprováděl jsem sice tak exaktní měření, jako nabízí velké srovnání termosek na portále horydoly.cz, ten ale zcela opomíjí osvědčenou českou značku, na kterou se v recenzi podíváme blíže.

Termo schopnosti termosky

Používal jsem jí zejména u koní v okolí středočeské obce Kamenice u Sázavy, která svým chladovým rázem dosahuje vždy o několik stupňů méně než Praha. Nechával jsem jí ve venkovním prostředí na dvoře stáje, takže nebyla chráněná ještě zvlášť izolací, například batohu. I přesto dokázala udržet teplotou obsahu na pocitově příjemných teplotách. To znamená, že i po šesti hodinách z čerstvého nálevu stoupala viditelná pára. Nápoj nebyl ihned k pití, ale za chvilku člověka příjemně zahřál. To příliš neplatilo pro ruce bez rukavic, protože hrneček na vrchu termosky je odizolovaný a samotný kov byl spíše studený.

Objem a váha

Protože jsem nenosil termosku sebou na zádech, nepotřeboval jsem nijak řešit váhu. Osm deci jsem volil jako kompromis mezi menším půl litrovým a litrovým objemem. Tímto způsobem jsem si zabezpečil dostatek teplého nápoje na celé dopoledne i s drobnou rezervou. Často mi jeden hrneček zbyl. Zmíněná menší verze by mě patrně nechala rychleji "na suchu". Pro dvě osoby bych naopak volil verzi větší.

Ergonomika a design

Je nutné uznat, že i přes omezené možnosti přijít s něčím novým v "dizajnu" termosek, se Pinguini snažili vytvořit líbivý produkt. Důležitá je jistě účelnost. Žádné výstupky nebo neobvyklé tvary by určitě běžný outdoorový uživatel neocenil. Zbývá tak barevnost a ergonomie otevírání a nalévání. První je věc vkusu, to druhé se dá spíše zkazit, než vylepšit nesmyslnými vychytávkami. Jak nápis, tak plastová výstelka hrníčku je v harmonické zelené. V kontrastu s tím je tmavě šedé otevírání s jednoduchými anglickými popiskami pro směr otevírání, zavírání a nalévání. Z hlediska použitelnosti je otevírání závislé na způsobu, jakým se výrobce vypořádá s možností omyvatelnosti. V celém systému nesmí v nepřiměřené míře ulpívat částečky sladkých nebo výrazně aromatických nápojů. To se výrobcům povedlo. Termoska se mi dobře otevírala a vymývala. Otevírání se nijak nezasekávalo a bylo celkově bezporuchové. Zvládal jsem ji bez problému použít i jednou rukou během řízení auta.

Nezávadná pachuť

Co se pachů týče, není bez zajímavostí zmínit, že použitý typ plastu zanechává drobný specifický chuťový ocas. Zaručeně však nejde o uvolňování zdraví škodlivých ftalátu, kterému se vystavujete, pokud pijete horký nápoj z PETky, jak doporučují někteří "experti" na outdoorových internetových fórech. Pití z ní vám zaručeně neumožní stejný prožitek, jako tento spolehlivý společník na jednodenní výlety v zimě a na podzim.

Hodnocení: 73%

+

  • nápoj udrží horký skutečně dlouho, i po 6 hodinách z něj stoupá pára
  • snadná manipulace i vymývaní

-

  • držení hrnečku bez rukavic není příjemné, kovový povrch je studený
  • jemná plastová pachuť nápoje

Na závěr

Termoska Pinguin Vacuum thermobottle 0,8l splnila svůj účel, to je bez debat. Nezklamala, ale nemůžu říct, že by mě nějak zvlášť nadchla. Upřímně přemýšlím, zda se nevyplatí sáhnout po něčem sice dražším, ale propracovanějším.

Zdroje: archiv autora, pinguin.cz

Otestovali jsme pro vás i další produkty:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 190  (36.22 %) 759 

Porovnat

1 299  (24.63 %) od 979 

Porovnat

499  (24.05 %) 379 

Porovnat

1 080  (35.28 %) 699 

Porovnat

1 080  (2.87 %) 1 049 

Porovnat

990  (10.2 %) 889 

Porovnat

Termoska Thermos 1l

899 

Porovnat