Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Spacák Trimm Tramp 195 cm

Na vysoce komfortní XXL dekový spací pytel Trimm Tramp jsme se zaměřili v další recenzi z populární Testovny.  


Obsah

V minulosti jsem pořídil nesčetně spacích pytlů. Využití našly při přespávání v chatách, na vícedenních přechodech hor i podzimních čundrech s přespáním pod širákem. Všechny dosavadní mnou kupované spacáky v minulosti měly tvar mumie a zásadní roli vždy hrála sbalitelnost a co nejlepší teplotní komfort. S přibývajícími léty ale začaly víkendové výlety s dětmi, kde se nocuje v chatkách nebo pod stanem a kam se dopravujeme převážně autem. S tímto přišla i možnost začít uvažovat o pohodlnější a univerzálnější variantě spacáku. Volba padla na Trimm Tramp 195 v dekové variantě.

Charakteristika

 

Název:

 

Tramp 195

Výrobce: Trimm
Zip: Levý
Určení: Pánské/Dámské
Hmotnost: 2,15 kg
Sbalený rozměr: 24 x 48 cm
Komfortní teplota: 4 °C
Limitní teplota: -2 °C
Extrémní teplota: -18 °C
Střih: Dekový
Izolační náplň: 300 g/m2 Hollowfibre 1
Typ izolační náplně: Duté vlákno
Vnější materiál: 100% PES Diamond DWR
Vnitřní materiál: Bavlna a flanel
Výška postavy (do): 195 cm

 

  • použití jak k táboření, tak jen jako deka na chalupu
  • EN 13537 CERTIFICATE
  • dutá vlákna výborně izolují
  • po vybalení rychle zaujme původní objem
  • vysoce komfortní spací pytel

Nejdůležitější přednost spacáku

Hlavní výhodu spacáku Trimm Tramp 195 cm spatřuji v jeho obdélníkovém tvaru s možností rozepnutí do tvaru L, kterým tak následně z uzavřeného dekového spacáku získáme velmi velkou přikrývku o rozměru zhruba dvou menších postelí. Je zde tedy univerzální volba, zda spacák použít jako klasický "pytel", nebo pohodlnou přikrývku - chcete-li jinak "turistickou peřinu". Samozřejmě lze namítnout, že tohoto lze podobně dosáhnout i se spacákem tvaru mumie, ale určitě ne tak pohodlně v prostoru nohou, jako u spacáku klasického dekového tvaru.

Průběh testování

Ve spacáku byla možnost jak spaní venku, v chatce, tak i na dovolené pod stanem. Teplota se pohybovala zhruba v rozmezí od 8-13 stupňů a nikdy jsem nepociťoval chlad nebo zimu, i když bylo vlhko. O to se postaralo vnější řešení spacáku PES Diamond DRW, což je materiál s trvanlivě vodoodpudivou technologií. Dále na tom měla podíl náplň Hollowfibre 300 g/m² v kombinaci s flanelem a bavlnou jako finální řešení vnitřní vložky, která je už sama o sobě dosti hřejivá. Prostor zipu je chráněn zhruba 4 cm légou naplněnou umělým vláknem, takže i prostor kolem zipu je zabezpečen proti chladu. Jistou nevýhodou je, že se občas do légy kolem zipu tento zip zachytává a zavírání tak není plně komfortní a plynulé. Nahoře je také regulovatelná zatahovací smyčka, kterou uzavřete horní část spacáku proti úniku tepla.

Výborný komfort

Pohodlí je asi to, co tento spacák nejvíce vystihuje. Svým konstrukčním řešením poskytuje dostatek prostoru jak v oblasti ramen, tak i nohou. Ocení ho především lidé větších, či robustnější postav, pro které tvar mumie řekněme není vhodnou volbou tvaru či střihu. Výrobce Trimm nabízí spacák ve dvou variantách, klasický rozměr 185 cm a rozměr XXL 195 cm v barvě modré, a pro trampy v lesní zelené. Mohu potvrdit, že větší varianta XXL pohodlností skutečně uspokojí i nocležníka s výškou 200 cm a váhou nad 110 kg.

Teplotní limity 

Teploty jsou výrobcem udávány podle určitého standardu od +4 °C do -18 °C. Osobně si nedovedu představit, kdy by se člověk s tímto typem spacáku dostal do situace, že by musel dobrovolně spát v extrému -18 stupňů. Nicméně se domnívám, že limitní hranice pro pohodlné vyspání by se mohla pohybovat u mužů kolem 0 °C, u žen cca kolem +4 °C.

Video - představení spacáku Trimm Tramp

Hodnocení: 70%

+

  • příjemný vnitřní materiál, doporučuje i náš pes ☺ (a ten ví co je dobré)
  • velmi pohodlný v prostoru ramen a nohou
  • možnost zvolit použití jako klasický spacák, nebo možnost rozložit a použit jako přikrývku či jako hřejivou deku pod sebe (např. na chatě)
  • dobrý poměr cena/výkon
  • využitelný i jako nouzová peřina pro nečekanou návštěvu
  • neřešíte, zda je střih pro muže/ženu, je univerzální

-

  • vyšší hmotnost a velikost
  • levné a nepříliš kvalitní provedení kompresního obalu
  • řešení těsnící légy v prostoru kolem zipu
  • lehce se zašpiní vnitřní vložka z flanelu a bavlny ☺ (např. chlupy od psa), řešitelné klasickým válečkem na chlupy

Závěr

Trimm Tramp 195 cm je představitelem léta známé klasiky pohodlných dekových spacáků. Pokud tedy hledáte spacák, který je pohodlný, teplý, univerzální a nevadí vám, že je před sbalením kompresním obalem lehce obézní, najdete za přijatelnou cenu skutečného přítele pro pohodové výlety, kempování či běžný odpočinek na chalupě. Jeho pořízení lze též pojmout jako možnost druhé volby k vaší high-tech péřové či syntetické mumii, tedy alternativy pro klasické cestování po kempech a na "akce", kde není třeba řešit každý centimetr v batohu, či extrémní teploty.

Zdroje: archiv autora

Doporučujeme k přečtení i další recenze produktů:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 420  (15.33 %) 2 049 

Porovnat

1 090  (10.18 %) 979 

Porovnat

1 690  (39.7 %) 1 019 

Porovnat

1 790  (49.22 %) od 909 

Porovnat

3 180  (31.79 %) 2 169 

Porovnat

Dekový spacák Zulu Kabalu

1 499  (43.36 %) 849 

Porovnat

1 690  (29.05 %) od 1 199 

Porovnat

Dekový spacák Outwell Campion

1 550  (43.94 %) 869 

Porovnat