Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Kam na běžky? Vyražte hned zítra!

Pohyb je pro naše tělo důležitý, to je známá věc. Zapojte do harmonogramu také běžkování. Udrží vás fit, zapojíte všechny možné svaly těla, ale přitom šetříte klouby. Ale kam vyrazit aktuálně na běžky?


Obsah

 

Úvod

Vrtochy počasí v České republice neslibují ideální podmínky pro běžkování po celou zimu. Zatímco u sjezdovek víte, že se svahy i přes všechny teplotní rozmary pravidelně zasněžují a projíždí rolbou, u běžek si o zasněžování můžeme nechat jen zdát. Kam na běžky, abyste si neodřeli skluznice? Které běžkařské trasy jsou udržované a pokryté sněhem?

 

Užitečné tipy - kam aktuálně na běžky

Pravděpodobně máte v telefonu aplikaci Mapy.cz. Pokud ne, stáhněte si ji. V nastavení ji můžete přepnout na zimní mapu. Po přiblížení na vybranou lokalitu pak uvidíte kromě skiareálů i mapy běžeckých lyžařských areálů a výchozí body běžkařských tratí. Užitečné je i zakreslení lavinových svahů.


Popis: Nezapomínej na kvalitní technické vybavení, ať se neztratíte. V zimě vydrží baterie telefonu výrazně méně. 

Přehled o délce tras i tratí upravených za poslední den po celé České republice najdete na webu Skimapa.

Další aktuální informace napříč republikou přináší:

Ať už plánujete hodinový výlet nebo celodenní běžkování, vezměte si s sebou powerbanku. V chladném počasí se mohou projevit problémy s baterií, o kterých jste dosud nevěděli. Rychlý nástup tmy a vyčerpání mohou velmi rychle změnit příjemný sportovní zážitek na stresující i nebezpečnou zkušenost.

Zásadní na běžkách je také oblečení. V příliš teplých vrstvách se rychle zapotíte a budete se péct ve vlastní šťávě. Slunečné počasí vás možná zláká k lehkým vrstvám, vítr vás možná brzy po startu přesvědčí o chybě. Podívejte se, jak si vybrat oblečení na běžky, abyste byli připraveni na všechny možné výkyvy počasí.

Pokud vás láká bílá stopa, pravděpodobně si lámete hlavu, kam vyrazit. Podívejte se na naše tipy.

 

Běžecké tratě v Jeseníkách

Jeseníky jsou pro milovníky zimy velkým lákadlem. Praděd se svou nadmořskou výškou 1491 metrů je výraznou dominantou a cílem běžeckých stop.

Pokud do Jeseníků míříte, zařaďte Jesenickou lyžařskou magistrálu nebo alespoň její část na svůj seznam. Délka celé trasy je přes 110 kilometrů. Vede po vrcholech Králického Sněžníku a Hrubého Jeseníku. Ačkoliv je po cestě nespočet úžasných výhledů a chat k odpočinku, nejde o snadnou procházku. Všechny výhledy budete mít za odměnu.

Pokud si chcete dopřát alespoň část trasy, ideální výchozí bod je Ramzovské sedlo. Směrem odtud na západ se můžete vydat do lyžařského areálu Paprsek. Jde ostatně o jedno z prvních sjízdných míst po příchodu sněhových srážek. Pokud se vydáte z Ramzovského sedla na východ, hned v úvodu vás čeká 600 metrů převýšení na Šerák. Za odměnu pak výhled do okolí.

Pokud budete pokračovat dále, pokocháte se neméně známými místy jako je Červenohorské sedlo, Švýcárna, Praděd nebo Petrovy kameny. Masiv Hrubého Jeseníku končí sedlem Skřítek. Odtud už je to velmi příjemná procházka na Hvězdu nebo se ze Skřítka můžete vydat na opačnou stranu k bývalé chatě Alfrédka. Celkem budete mít v nohou po absolvování této běžkařské trasy okolo 50 kilometrů. Velká část je strojově udržovaná, výjimkou je oblast Šeráku a Vysoké hole.

Aktuální stav běžkařských tras přes Červenohorské sedlo zjistíte na webu jeseniky.net a jdemenabezky.cz.

Mimo tuto hlavní trať najdete různá zajímavá běžkařská střediska. Rejvíz znáte nejspíš jako letní destinaci, ale jsou zde i kratší udržované okruhy. Aktuální informace o udržovaných trasách je na webu BíléStopy.


Popis: Praděd a jeho okolí je ohromné lákadlo pro návštěvníky Jeseníků. 

 

Výlet si můžete rozplánovat i na výrazně kratší vzdálenosti nebo se vydejte přímo na Dolní Moravu. I zde v okolí na vás čeká přes 50 kilometrů upravovaných běžkařských okruhů. V areálu strávíte bez problému celý den. Zábavy je zde dost i pro děti.

Mravenečník a Dlouhé Stráně vás naopak mohou potěšit, pokud hledáte jednodušší výlet v Jeseníkách.

 

Běžecké stopy Orlické hory

Pokud už jsou vám Jeseníky malé, vyzkoušejte Orlické hory. Na stopu můžete najet v libovolném větším středisku jako je např. Deštné v Orlických horách, Říčky nebo Čenkovice.

Z Deštného se vydejte do Rokytnice. Trasa po vrcholu Orlických hor má 27 kilometrů. Na opačném konci hor láká běžkaře Červenovodské sedlo a nebo běžecké stopy na Suchém vrchu.

 

Běžkařské stopy Beskydy

Beskydy patří k oblíbeným cílům letních i zimních výletů pro turisty z Ostravy a různých částí Moravy.

Pokud se jen tak nezaleknete výzvy, vyražte na Lysou horu. Nachází se zde nejvýše položená běžkařská trasa Moravskoslezských Beskyd - Lysohorská magistrála. Nejprve se připravte na strmý úsek Papežova na Lysou horu, dále pak kolem Ondrášovy skály a vodopády v Malenovicích. Dohromady má přes 20 kilometrů.

Upravované trasy vás čekají také v okolí Bílé. Dohromady zde můžete využít přes 70 kilometrů běžkařských stop všech obtížností. Na své si přijdou i začínající a děti. Nejtěžší trasa vede přes Bumbálku po žluté a má 21 kilometrů. Zda je trasa otevřená najdete na webu Ski Bílá.

Pokud chcete vyrazit na jistotu a hledáte pravidelně udržovanou trasu, která splňuje pravidla i pro mezinárodní soutěže, zkuste resort Ostravice. Za vstup na tratě se platí, ale kvalita je zaručená.

Nadšenci a zkušení běžkaři by měli vyrazit na Karlovarskou padesátku, která začíná ve Velkých Karlovicích. Kromě tras pro náročné vyznavače tohoto zimního sportu jsou k dispozici běžkařské trasy pro začátečníky. V zimních měsících poskytuje informace o upravenosti tras stránka obce. Pro svůj výlet se inspirujte seznamem tras.


Popis: Vyražte na Rahošť v Beskydech z Pusteven. Nejprve si dopřejte dobré jídlo v některé z roubenek. 

 

Běžkařské trasy Krkonoše a Jizerské hory

Pokud máte kolem sebe rádi živo a lidi, zkuste si najít ubytování v Harrachově. Tady si můžete přímo vyzkoušet biatlonové kolečko. Máte to blízko i do lesů a na běžkařské trasy nejrůznějších obtížností. Některé vás zavedou přes hranice do Polska.

Pokud hledáte něco blíž Praze, vyzkoušejte středisko Lomnice nad Popelkou. Za dobrých podmínek se zde udržuje přes 25 kilometrů tras.

Pokud se posunete trochu západně, dospějete k nejoblíbenějším horám České republiky co do běžkařského lyžování, do Jizerek. Síť upravovaných běžkařských tras Jizerské magistrály dosahuje 200 kilometrů. Pokud vám to je málo, můžete přejet do Polska, kde na vás čeká dalších 100 kilometrů upravených tratí u osady Jakuszyce. Čeká vás příjemná krajina, zajímavá přírody i mírné trasy. Aktuální informace o úpravě stop najdete na webu Jizerská magistrála.

Tip: Na dlouhé trasy si s sebou berte také čelovku. Nespoléhejte na svit měsíce po setmění.

Docela určitě vám není neznámý pojem Jizerská 50. Legendární závod se zde jezdí právem. Možná se na závodění necítíte, nebo se na vás nedostalo startovní číslo. Trať si můžete projet i mimo závod. Je zde několik tras se startem i cílem v Bedřichově. Pokračuje se na Jizerku, Smědavu a Hřebínek s celkovým převýšením 917 metrů. K dispozici jsou naštěstí i kratší a dětské tratě.

 

Na běžky na Vysočinu

Pokud by v souvislosti s běžeckým lyžováním mělo zaznít jediné místo na Vysočině, pak je to rozhodně Nové Město na Moravě. Aktuální přehled z běžeckých tratí najdete na webu Lyžařské Novoměstsko a Hory.cz. V areálu Vysočina Areny v Novém Městě proběhne Mistrovství světa v biatlonu. Závodní trasy zde mají 8 kilometrů. Pokud to není nic pro vás, vydejte se z Nového Města třeba do střediska Tři Studně. Poblíž najdete také areál pro sjezdové lyžování Ski Harusák.


Popis: Biatlon je u nás i díky úspěchům českých sportovců čím dál oblíbenější. 

 

Pokud hledáte něco přece jen méně známého a přelidněného, zkuste jen kousek popojet do Žďáru nad Sázavou. Žďárský okruh má 9 kilometrů. Na Sklené vede trasa o délce 10 kilometrů stejně jako na Račín. Všechny trasy jsou strojově udržované. Aktuální stav tratí a případně další tipy najdete na webu Koruna Vysočiny.

 

S běžkami do Krušných hor

Další možností, kam vyrazit na běžky třeba z Prahy, jsou Krušné hory. Už dávno nejde o místo průmyslem zničených lesů. Podél hranic s Německem vede Krušnohorská lyžařská magistrála, která je příjemná i pro začínající běžkaře.

Tato trať má přes 40 kilometrů a spojuje Boží Dar s Bublavou. Z hlavní trasy uhýbají další odbočení, přitom každé je něčím zajímavé. Mezi oblíbené patří cesta z Božího Daru do Horní Blatné. S drobnou zabočkou dorazíte také na rozhlednu Blatenský vrch.

Z Krušných hor doporučujeme zamířit k velkému lákadlu - Tiským pískovcovým stěnám. Za návštěvu stojí v létě i v zimě. Běžkařské trasy jsou zde po celou zimu strojově upravované. Od nich pak vedou další vyšlapané cesty k různým vyhlídkám. Vede z Rájeckého sedla na Sněžník.

Pokud už máte Krušné hory prochozené a do Krkonoš se vám nechce, zkuste něco na půl cesty. V Lužických horách najdete příjemné středisko Polevsko.

Na zcela opačné straně je oblast lázeňských měst. Možná je to pro někoho překvapení, ale i zde si můžete kvalitně zalyžovat. Přesvědčí vás třeba právě Mariánské Lázně. Skiareál Mariánky udržuje přes 30 kilometrů tras.

 

Šumava

Když udeří pořádný mráz, stojí za to vzít brusle a vyzkoušet jízdu po zamrzlém Lipně. Pokud vás bruslení přestane bavit, nasaďte si ve Frymburku běžky a vyražte do stopy. Upravované běžkařské tratě najdete mezi Frymburkem a Lipnem. Trasa má dohromady 43 kilometrů a jde o příjemnou jízdu s mírným převýšením. Aktuální stav trati najdete na webu Bílá stopa.

Pokud chcete zamířit přece jen ještě o něco dále, vyzkoušejte areál Železné Rudy. I zde je v okolí Źelezné Rudy a Špičáku množství různých tras a s různou obtížností. Aktuální informace opět na webu Bílá stopa.

Ještě nemáte Šumavu projetou celou? Je na čase vyzkoušet Kvildu. Kvilda je známá jak pro letní turistiku, tak pro různorodé tratě. Na území NP Šumava jsou tratě udržovány od 15.12. do 31.3. Z Kvildy můžete směřovat své běžky do Zadova. Zde je další nemalé lyžařské středisko s upravenými běžkařskými trasami.

Na východ od Šumavy vyzkoušejte středisko Hojná Voda. Jsou zde tři upravené běžkařské stopy v nenáročném terénu.

 

Lyžování v Praze a okolí

Praha není typické město, kam se jezdí běžkovat. Ani města nejsou z pohledu běžkařských tras zcela ztracená. V Praze patří mezi oblíbené lokality Ladronka. Okruh na Ladronce je přes 4 kilometry dlouhý a je vhodný i pro úplné začátečníky. V létě se na něm prohánějí lidé na kolečkových bruslích. Pokračovat pak můžete přes Vypich do obory Hvězda.


Popis: I velká města se dočkají sněhové nadílky. Na běžky se dá vyrazit jen pár dnů v roce.

 

Na opačném konci Prahy stojí za návštěvu po přídělu sněhové nadílky Hostivařský lesopark, Krčský les a Milíčovský háj, kde si budete po výjezdu na kopec připadat jako v lese a ne jako ve městě. Za zmínku pak stojí také oblast Divoké Šárky. Nepočítejte s udržovanými běžkařskými stopami. Vše jsou jen vyježděné stopy dalšími nadšenci.

Pokud chcete přece jen Prahu opustit, nabízí se nejbližší možnost na Monínci. Monínec je areál, ve kterém se návštěvníci nenudí v létě ani v zimě. Sjezdovky se zde rozjíždí překvapivě brzy, klidně už v polovině listopadu. Nezapomíná se ani na běžkaře a skialpinisty. Na rozdíl od běžkařského okruhu se ten skialpový uměle nezasněžuje. V nejbližším okolí se udržuje okolo 50 kilometrů tras. Aktuální stav je na webu společenství obcí Čertovo Břemeno.

Na Monínec jsou napojené také trasy České Sibiře. Terén je zde mírný, vede loukami a je vhodný i pro začátečníky. Přes Monínec se pak dostanete třeba až do Jistebnice.

Střední Čechy mohou obyvatelům také ledaco nabídnout. Brdy nejsou sice velehory a nečekají vás vydatné stoupáky, zato si můžete užít až 75 kilometrů cest. Většina běžkařských tras Brdské lyžařské magistrály není strojově udržovaná. Aktuální stav a rozsah údržby si můžete ověřit na webu Brdska.

Tip: Než se z domu vrhnete na běžeckou stopu, sáhněte po vosku. Přečtěte si, jak navoskovat běžky, a pojede se vám přímo ukázkově.

 

Lyžování v dalších městech

V Brně sbalte běžky a vyražte na Brněnskou přehradu. Pokud budete mít štěstí, bude zamrzlá i samotná přehrada a můžete se pak na běžkách projet i na ní. Příjemná jízda vás čeká pod kopcem Hády okolo přírodní památky Velká Klajdovka. Méně známé jsou třeba Kohoutovické lesy. O to klidnější jízda vás ale čeká.

Trochu vzdálenější únik představují Bílé Karpaty. Možností lyžování je zde také několik. Oblíbené je nástupní místo v Nové Lhotě. Už několik let zde funguje ski areál s upravenými stopami přes slovenské hranice. Vyjet můžete až na Velkou Javořinu. Přímo sem trasa sice upravená není, ale provoz je poměrně čilý, takže vám trať připraví ostatní lyžaři před vámi.

Počítejte s tím, že běžkování ve městech je otázka vždy maximálně několika dnů v roce. Informace o sněhu, kvalitě a množství můžete čerpat např. z mapy KamZaSněhem. Tak si ho užijte.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.comunsplash.com

Seznam věcí na tábor

Poradna

Lámete si hlavu se tím, co všechno zabalit vašemu dítku na tábor? Pak právě pro vás jsme připravili kompletní seznam vybavení na tábor. Navíc si je hned můžete hodit do košíku a vyzvednout na nejbližší prodejně!

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Vybíráme pro vás

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression W

359  (39 %) 219 

Porovnat

189  (47.62 %) 99 

Porovnat

199  (25.13 %) 149 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trail Low Wool

169  (41.42 %) 99 

Porovnat

199  (55.28 %) od 89 

Porovnat