Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak kempovat s motocyklem

Velmi rád kempuji nebo spím pod hvězdami a také mám rád stroje na dvou kolech. Naštěstí jdou tyto záliby skvěle spojit dohromady. V tomto článku vám poradím, co si vzít s sebou na několikadenní moto vyjížďku do přírody.


Obsah

Cestu jsem si naplánoval z Prahy na jih a první noc strávím v kempu Branná za Českým Krumlovem. Druhý den pak projedu celou Šumavu kolem přehrady Lipno do Kašperských hor a třetí den ráno zpět do Prahy.

S jakým vyjet motocyklem

Každý motorkář má rád jiné stroje. Mně nejvíce učarovala kategorie cestovní enduro. Jsou to motorky vhodné na vícedenní cestování a můžete s nimi jezdit i nějakým tím terénem.

Silnější cestovní endura jsou motocykly vyšší cenové kategorie a vzhledem k tomu, že nejezdím každý den, je nejlepším způsobem zapůjčení motocyklu. Výhodou je, že si motocykl půjčíte, jen když chcete někam jet, nemusíte se o něj starat a hledat místo na parkování. Kromě motocyklu je vhodné na delší cesty zapůjčit i zadní a boční kufry, do kterých zabalíte potřebné vybavení.

Motocykly si pravidelně půjčuji z osvědčené motopůjčovny - Půjčovna Motorek Praha, která se nachází v Praze Suchdole. Půjčují téměř nové motocykly včetně vybavení pro cestování, helmy a motorkářského oblečení.

Na třídenní cestu po jižních Čechách jsem zvolil stroj Honda VFR 1200 X Crosstourer, který má dostatek síly, aby uvezl dva pasažéry s plnou výbavou. Tentokrát ale pojedu sám na 2 noci, a tak si vystačím jen se zadním kufrem. Na delší výlet ve dvou bych zapůjčil i postranní kufry.

Co s sebou

Kromě motorky potřebuji i nějaké to oblečení, jídlo a hlavně věci na přenocování. Oblečení mám samozřejmě motorkářské a s sebou něco na převlečení. Nezbytné motorkářské vybavení by měl každý motorkář dobře znát, a tak ho nebudeme blíže popisovat a zaměříme se na vybavení pro kempování. Budu s sebou brát toto: karimatku, spacák, stan pro 1-2 osoby, ešus, vařič a čelovku. Aby se mi to všechno vešlo jen do zadního kufru, budu potřebovat vybavení s co nejmenším objemem.

Seznam vybavení

  • Karimatku jsem zvolil nafukovací Robens PrimaCore, která má malý objem po sbalení a po nafouknutí tloušťku až 6 cm pro pohodlné spaní.
  • Spacák jsem si vzal péřový letní model, který je po sbalení opravu miniaturní, ale zároveň dostatečně teplý pro letní přespávání.
  • Dále jsem vezl stan pro 1 osobu, abych se mohl případně schovat před nepřízní počasí. Stan vozím téměř vždy, kromě nocování se hodí i na převlékání a uzavření motorkářského oblečení.
  • Na vaření ranní kávy jsem ještě přibalil skládací konvici se 2 hrnky a malý turistický vařič s mini kartuší (110 g), která mi na 3 dny vystačí, doplněnou o malý stojánek, který zajistí větší stabilitu při vaření. K vařiči vždy s sebou vozím i křesadlo na zapálení, je spolehlivé i ve vlhku a na rozdíl od zápalek nebo zapalovače prakticky nezničitelné. Skládací nádobí jsem si na motocestách opravdu oblíbil. Nezabere téměř žádné místo, je velmi lehké a snese i horší zacházení.
  • Přihodil jsem i nezbytnou čelovku.
  • K jídlu jsem vzal 2 pytlíky dehydrované stravy, která je velmi lehká a zároveň chutná a výživná. Zbytek jídla a pití zakoupím cestou.
  • Samozřejmě nesmím zapomenou na lžíci a můj oblíbený multitool Leatherman Wave.
  • Také přibalím hygienické potřeby a rychleschnoucí ručník, který je malý a nejen na cestách perfektně poslouží.
  • Jako náhradní obuv jsem vzal jedny žabky, které zaberou minimum místa a na přezutí v kempu jsou ideální.

Stejné vybavení bych si vzal i na týdenní nebo měsíční cestování. Podle cílové destinace bych jen měnil množství jídla a typ oblečení.

Kam s tím

Veškeré vybavení se mi vešlo do zadního kufru o objemu 46 litrů, a to hlavně díky minimalistickému stanu, spacáku a karimatce. Dokonce se mi tam vešly i tyčky od stanu, které mohou být, díky své délce, při balení problémem. Pokud by se mi nevešly přímo do zadního kufru, tak bych je uchytil zvenku na víko.

Skladné vybavení na prvním místě

Díky tomu, že jsem nebyl tolik naložený a nic mi nikde nevlálo a nepřekáželo, jsem si jízdu užil o poznání lépe. Jeden kolega, který vyrazil na výlet se mnou, měl na zádech batoh, ze kterého mu koukala stočená pěnová karimatka, a druhý měl zase obsazené místo spolujezdce černým pytlem se spacákem a stanem přidělaným upínací gumou. Oba mi celý víkend závistivě okukovali minimalistické vybavení. Týden na to si už zakoupili nafukovací karimatku a malý spacák.

Závěr

Víkend ve znamení motokempingu se opravdu povedl. Velký podíl na tom určitě má správně zvolené vybavení, které mi nezabralo moc místa a hlavně vždy perfektně splnilo svou roli.

Zdroje: archiv autora

Spoustu užitečných rad, zajímavých tipů a nových informací najdete i v dalších článcích z Poradny:

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 790  (52.01 %) od 859 

Porovnat

1 889  (33.35 %) 1 259 

Porovnat

1 699  (34.14 %) 1 119 

Porovnat

1 579  (46.23 %) 849 

Porovnat

1 879  (31.93 %) 1 279 

Porovnat

1 399  (50.04 %) 699 

Porovnat

1 790  (35.25 %) 1 159 

Porovnat

899  (30.03 %) 629 

Porovnat