Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Spaní v autě: ustelte si pohodlně i na cestách

Spaní v autě je v určitých situacích praktické, jindy jde jen o nutnost. Přináší oddych na dlouhé cestě na dovolenou či výlet, pro někoho je to dokonce životní styl. Zařiďte si bezpečné a pohodlné spaní v autě s trochou přípravy a správným vybavením i vy.


Popis: Spaní v autě s sebou přináší nové zážitky. 

Obsah

 

Úvod

Cestovatelé hledají způsoby, jak prozkoumat nové destinace a posouvat přitom hranice poznání. Jedním z prostředků je právě spaní v autě. Proč?

Je mnohem levnější než tradiční ubytování. Jste flexibilnější při plánování trasy, protože nejste vázaní konkrétním časem příjezdu a odjezdu. V autě máte více soukromí, než když spíte venku, a oproti spaní ve stanu je auto odolnější proti počasí a nebo nechtěným návštěvám. A konečně – spaní v autě může být samo o sobě dobrodružstvím, které vám umožní prozkoumat odlehlejší oblasti a získat jedinečné zážitky z cestování.

V tomto průvodci se dozvíte, proč může být spaní v autě pro cestovatele skvělou volbou, jaké jsou výhody a nevýhody a jak si spaní v autě co nejvíce zpříjemnit. Ne pro všechny je totiž spaní v autě lákavé a často nepředstavuje nejpohodlnější variantu noclehu. Nakonec ale může být velmi pohodlné.

 

Proč zvolit spaní v autě?

Připravte se předem, aby vás na cestách nic nepřekvapilo. Vše nové je důležité prozkoumat ze všech možných i nemožných úhlů. Spaní v autě není výjimka.

Výhody:

  • Cenová dostupnost. Noc v autě šetří peníze za ubytování v hotelu, penzionu nebo v kempu. Představuje cenově výhodnou variantu pro ty, kteří mají omezený rozpočet.
  • Flexibilita. Každou noc můžete spát na jiném místě a nejste vázáni na konkrétní čas příjezdu nebo odjezdu.
  • Dobrodružství. Jde o jedinečný a vzrušující způsob cestování a poznávání nových míst.
  • Jistota. Vždy máte kde přespat, i když v dané oblasti nenajdete hotel nebo hostel. Soukromí. V autě máte více soukromí než při spaní na veřejném místě nebo ve sdíleném pokoji v hostelu.
  • Bezpečí. Zamknuté auto poskytuje větší pocit bezpečí než spaní pod širákem nebo ve stanu. Navíc chrání před větrem, deštěm i sněžením.

 

Proč by vám spaní v autě nemuselo vyhovovat

  • Pohodlí. Pokud máte malé auto, omezený prostor nebo jste vysocí, může se jednat o nepohodlnou variantu spánku.
  • Bezpečnost. Pokud jste v odlehlé oblasti nebo neznáte okolí, může být nocování v autě riskantnější.
  • Neznalost pravidel. V některých zemích nebo oblastech může být spaní v autě doslova zakázáno. Jinde platí přísná pravidla v místech pro přenocování.

Popis: Některé polohy mají k pohodlí a efektivnímu odpočinku hodně daleko.

 

Kde se v Evropě v autě vyspíte

Obecně platí, že spaní v autě je ve většině zemí legální, ale existují výjimky. Některé evropské země vysloveně zakazují nocování v autě např. na dálničních odpočívadlech a benzinových stanicích. Jiné země ho omezují jen v určitých oblastech. Pokud plánujete cestu po Evropě a přespávat ve voze, ověřte si, kde je to povoleno.

  • Ve Francii je spaní v autě povoleno na vyhrazených místech, ale je zakázáno parkovat přes noc na okraji silnice nebo v městských oblastech.
  • V Německu jsou podél dálnic odpočívadla, kde můžete přes noc zaparkovat, ale nocování v městských oblastech nebo na okraji silnice je nezákonné.
  • V Itálii je volné přespávání v autě zakázáno. Přenocovat smíte jen na vybraných místech.
  • Pokutou za noční parkování mimo vyhrazená místa hrozí také v Rakousku.
  • Slitování s únavou nemají ani Chorvaté. Na přenocování hledejte pro jistotu kemp.
  • Podobně striktní je i Slovensko.
Tip: Stáhněte si do mobilu aplikaci park4night. Rady a recenze ostatních uživatelů vám pomohou najít nejen místo k odpočinku, ale třeba i nejbližší prádelnu.

 

Pohodlí pro svaly a kosti

Při spaní v autě udělejte pro své pohodlí maximum. Investujte do dobré matrace. V nabídce jsou nafukovací matrace do auta, karimatky nebo podložky na spaní. Vezměte si na nocování teplé přikrývky nebo rovnou spacáky. I v teplejších měsících může být v noci chladno. Na cesty se vybavte i polštáři. Pohodlný polštář podepře hlavu a krk během spánku.

Tip: Přečtěte si, jak vybrat správný spacák.

Dlouhodobé nebo časté spaní v autě se neobejde bez kvalitní matrace. Projděte si našich 6 tipů, které vás provedou nákupem nafukovací matrace do auta.

  1. Zohledněte velikost svého auta. Před nákupem matrace změřte šířku a délku prostoru pro spaní. Matrace se do auta musí pohodlně vejít a přitom ponechat dostatek místa pro další věci a pohyb po autě.
  2. Materiál matrace. Pěnové matrace jsou nejoblíbenější. Jsou lehké, snadno se balí a poskytují vynikající pohodlí. Paměťová pěna se zase přizpůsobí vašemu tělu a poskytne dobrou oporu.
  3. Tloušťka matrace. Tenčí matrace je kompaktnější a lépe se skladuje. Tlustší matrace poskytne větší odpružení, ale může být náročnější na objem při převozu a skladování..
  4. Přenositelnost. Místa v autě nebývá nazbyt. Hledejte matrace, které srolujete nebo složíte.
  5. Odolnost. Hledejte matraci, která je odolná a vydrží dlouhodobé používání. Při spaní v autě matraci nečeká zacházení v rukavičkách.
  6. Teplotní komfort. Regulace tělesné teploty je v noci v autě zásadní. Hledejte matrace, které dokáží regulovat teplotu. Ideální jsou bavlněné materiály, bambus nebo vlna.

Láká vás spaní pod širákem? Nemusíte přitom spát na zemi. Podívejte se po vhodném kempingovém lůžku. Jde o přenosné lůžko, které je lehké a při spaní v přírodě vás udrží nad zemí. Postel bývá vyrobena z hliníku nebo oceli a snadno ji postavíte i složíte. Originální budete i s houpací sítí. Vybírat můžete mezi těmi, které zavěsíte mezi dva stromy nebo s podpěrnou konstrukcí.

 

Tipy pro spaní v autě

Na nocleh si najděte rovné parkovací místo. I mírný náklon dokáže spánek znepříjemnit. Na zatemnění použijte závěsy, clony, okenní žaluzie nebo masku na spaní. Zajistíte si jistou míru soukromí a vyhnete se brzkému rannímu světlu i světlu z pouličních lamp. Stínidla si kupte nebo si vyrobte vlastní z kartonu nebo reflexního materiálu. Pokud máte lehké spaní, vybavte se také špunty do uší. Hluk projíždějících aut může na někoho působit ukolébavě, jiného naopak od spánku drží dál.

Pokud toužíte po větším prostoru než je v kabině obytného auta, pořiďte si předstan. Stan se s autem jednoduše spojí a vy na cestách získáte rozšířený obývací prostor před autem.

Předstany v naší nabídce jsou vyrobeny z pevných voděodolných materiálů, které odolávají UV záření. Výrobci nezapomínají ani na moskytiéry pro teplé letní noci. Podívejte se na tipy, podle čeho vyberete ten pravý předstan pro sebe a své auto.

Na cesty a hledání míst k přenocování se připravte s předstihem. Není to tak jednoduché, jak to možná vypadá. Jedno přespání zvládnete pohodlně na odpočívadle u benzinky. Pro delší cesty už je potřeba najít místo, kde si něco uvaříte, vyčistíte si zuby, umyjete se nebo si dojdete na toaletu. Inspiraci najdete např. na webu Bezkempu.cz.


Popis: Zařiďte si pro život v autě maximální komfort. 

 

Další tipy pro příjemné spaní v autě: 

  • Správné auto. Pokud plánujete spát v autě, vyberte si větší vozidlo s dostatkem místa, například SUV nebo dodávku.
  • Pořádek. Udržujte v autě pořádek a čistotu, abyste si vytvořili pohodlnější a klidnější prostředí.. Používejte úložné boxy nebo tašky, abyste měli své vybavení uspořádané a nepřekáželo vám.
  • Bezpečí. Parkujte na bezpečném a dobře osvětleném místě.
  • Větrejte. Zajistěte proudění vzduchu. Zamezíte tak kondenzaci vlhkosti. Pomoci vám může také přenosný ventilátor. Většina je přizpůsobena na ochlazování, jiné zvládají i přitopit v prostoru.
  • Tekutiny. Mějte po ruce láhev s vodou. Nezapomínejte tekutiny doplňovat vždy, když to bude možné, a snažte se mít i rezervu.
Tip: Cenné věci dejte mimo dohled kolemjdoucích. Dveře i kufr mějte v době odpočinku zamknuté.

Podívejte se i na další cestovní vychytávky a hygienické potřeby, které se vám při kempování mohou hodit. Myslete na chladicí ledničku, vařič, kempingové židle, stolek, instantní jídlo, čelovku. Nabalte si na cestu dostatek vody na pití, uvaření kávy, mytí rukou, zubů i nádobí.

Před cestou spojenou se spaním v autě si nejprve zvažte všechna pro a proti. Udělejte všechna opatření, která vám zajistí pohodlí a bezpečnost. Pokud se budete řídit našimi tipy, můžete zažít úspěšné a nezapomenutelné dobrodružství. Sbalte si tedy deky, polštáře a smysl pro adrenalin a vyrazte na cestu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: pixabay.comunsplash.com, archiv 4camping

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

28 800  (38.96 %) 17 579 

Porovnat

18 640  (28.49 %) 13 329 

Porovnat

4 360  (14.93 %) 3 709 

Porovnat

21 990  (10.01 %) 19 789 

Porovnat

17 990  (10.01 %) 16 189 

Porovnat

39 640  (15.04 %) 33 679 

Porovnat

50 230  (22.76 %) 38 799 

Porovnat

36 090  (22.83 %) 27 849 

Porovnat