Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak začít s trail runningem

Chcete začít běhat v přírodě, ale nevíte jak na to? Katka Balcarová si pro vás připravila pár tipů, jak začít. 


Obsah

Není běh jako běh. Ten trailový vás zavede do přírody na lesní nebo polní cesty, na hřebeny hor nebo třeba jen do městského parku. Prostě trail běh je, když běháte po nezpevněných cestách. Co konkrétně obnáší? Jaká jsou specifika a jaké jsou nároky na vybavení? To a ještě něco více, se dočtete v našem článku. 

 

Rychlost 

Když se ze silnice přestěhujete do přírody, zpomalíte. Pro někoho může být navíc frustrující, že je obtížné poměřovat vlastní výkony a tempa. Profil trati je totiž většinou kopcovitý a i pokud měříte své běhy opakovaně na stejné trati, aktuální povrch (bláto, sníh, kaluže,...) vám ukáže, kdo je tady pán. 

 

Terén

Při trailech musíte neustále mapovat cestu, po které běžíte. Zatímco na silnici můžete sensory nechat spát a soustředit se čistě na svůj výkon, při trailu musíte neustále sledovat, po čem běžíte. Na každou nerovnost je třeba zareagovat - zkrátit nebo natáhnout krok, oběhnout překážku, přeskočit kámen, zvednout víc nohy apod.

 

 

Test: Mizuno Wave Daichi 6 Gtx

Dnes vám přinášíme recenzi všestranné trailové obuvi Mizuno Wave Daichi 6Gtx, která se nebojí poprat s každým terénem i nepřízní počasí.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Dostupnost z domova 

Většina lidí z města musí za traily cestovat. Každý takový běh už tedy stojí nějaký čas na přípravy. Musíte naplánovat trasu, zvážit, co vzít sebou a co nechat doma. Pokud na takové výběhy chcete vyrážet častěji, určitě se vyplatí zainvestovat do kvalitního běžeckého batohu nebo vesty, kam si pohodlně sbalíte svačinu, pití nebo oblečení pro případnou změnu počasí. O vybavení na dlouhý běh jsme psali zde

 

Technika běhu

Při trailovém běhu provozujete čtyři různé druhy pohybu. Běh do kopce, běh z kopce, běh po rovině a chůzi. Chůzi uplatníte zejména při strmých úsecích na dlouhých tratích. Je dobré si během tréninku vypozorovat, kdy už je terén tak náročný, že se vyplatí přejít do chůze. Nejen rychlostně, ale i s ohledem na úsporu sil, které potřebujete ušetřit, abyste doběhli nebo alespoň do cíle. Do tréninků zařazujte především výběhy do kopců, které šetří pohybový aparát, posílá nohy a potrénují vytrvalost. Naproti tomu buďte opatrní se seběhy, skvěle sice posílí nohy, přináší sebou ale riziko zranění a vytrvalostní benefit je téměř nulový. Zařazujte je přirozeně v rámci trasy, kterou běžíte a při seběhu zaměřte pozornost především na techniku. 

 

     O autorce

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvou malých dětí. Po nástupu na rodičovskou dovolenou vyměnila skalní a vysokohorskou vášeň za vášeň běžeckou a zcela propadla ultramaratonským vzdálenostem. Kromě toho je instruktorkou lezení a ráda se s každým podělí o své lezecké, turistické, běžecké i outdoorovo-rodičovské zkušenosti.

 

 

Boty

Na pěšinkách v parcích, kde je minimum nerovností, si bohatě vystačíte se silničními botami. Čím je ale terén obtížnější, tím se vyplatí věnovat výběru obuvi více pozornosti. Výstupky na trailové obuvi vám svým záběrem pomohou při běhu do kopce, díky větší stabilitě vás podrží v traverzech a při seběhu vám noha nepodklouzne. Zároveň vám poskutnou ochranu chodidla před ostrými kameny. Ideální bota do podobného terénu je například bota od značky Mizuno, které navíc díky speciální technologii zmírňuje otřesy a tak chrání i vaše klouby. 

 

Mizuno je japonská značka zabývající se výrobou sportovního vybavení s více než stoletou tradicí. Firmu založili v roce 1906 bratři Rihachi a Kenjiro Mizuno, když založili v japonské Osace první Mizuno Store. Ze začátku se firma zabývala převážně výrobou a dovozem vybavení na baseball. Postupem času se nabídka neustále rozšiřovala a velké oblibě se těšila výroba golfových holí. Největší slávu a uznání si firma vydobyla svými běžeckými botami s unikátní technologií Mizuno Wave.

Přejeme šťastné kilometry v terénu i na silnici!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

4 490  (47.46 %) 2 359 

Porovnat

3 790  (47.26 %) 1 999 

Porovnat

3 790  (44.35 %) 2 109 

Porovnat

3 990  (44.39 %) 2 219 

Porovnat

3 990  (47.39 %) 2 099 

Porovnat

Pánské běžecké boty Mizuno Wave Skyrise 2

3 790  (47.26 %) 1 999 

Porovnat

Cyklo/běžecký batoh Ferrino Steep 20

2 590  (30.15 %) od 1 809 

Porovnat

3 199  (32.2 %) od 2 169 

Porovnat