Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Bunda Mammut Convey GTX

 

Obsah

 

Úvod 

Na testování jsem dostal bundu Convey GORE-TEX od legendární švýcarské značky Mammut. Na tento kousek jsem se opravdu těšil, protože právě taková funkční a velmi lehká bunda mi v šatníku chyběla. Testování probíhalo ve slovenských a českých horách, při skialpinistických túrách a procházkách přírodou. Nejtěžší zkouška mě čeká v únoru v divoké Patagonii, kde určitě zažiju extrémní podmínky v podobě prudkého deště a velmi silného větru.

 

Charakteristika


Značka:
Mammut
Materiál: Gore-Tex® / Polyester
Voděodolnost: 28 000 mm H2O
Odvětrávání podpaží: Ano
Podle typu: nepromokavé/membránové
Kapuce: S kapucí

 

  • membrána GORE-TEX®
  • ergonomicky tvarované rukávy
  • podpážní odvětrávání na zip
  • 2 přední kapsy na zip 
  • kompatibilní s produkty Mammut Easy Combine
  • paropropustnost: RET<9 m² Pa/W

 

Technické parametry

Jedná se o lehkou bundu s hmotností 370 gramů ve velikosti M. Měřím 178 cm a velikost S mi na triko perfektně seděla. Vzal jsem si však velikost M, protože v kombinaci s péřovou bundou ji lze použít i v zimních podmínkách. Vybral jsem si stylovou černou barvu, která se dá kombinovat prakticky s každou jinou barvou oblečení. Na výběr jsou také dvoubarevné kombinace modré a zelené.

 

Jednoduchý černý vzhled doplňuje decentní bílé logo na rukávu a název společnosti na hrudi. Logo GORE-TEX najdete na spodní části zad. Svrchní materiál je 2,5vrstvý laminát s vodním sloupcem 28 000 mm, což je více než dostatečné. Zatím jsem bez problémů zvládl silné deště i se spodním sloupcem. Pro mě je ještě důležitější prodyšnost. Ta je RET<9 m2. Jednoduše řečeno, čím nižší číslo, tím lépe. Nejkvalitnější a nejdražší bundy se pohybují kolem RET<6.

  


Prodyšnost a paropropustnost

Vybíráte si outdoorové oblečení, ale neznáte přesný význam některých odbornějších pojmů? V dnešním krátkém článků vám objasníme rovnou dva, a to paropropustnost a prodyšnost. Co to tedy znamená?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Nechybí větrání v podpaží, dvě přední kapsy, nastavitelný spodní lem, voděodolné zipy, předtvarované rukávy a systém Easy Combine. Do bundy lze vložit jakoukoliv izolační vrstvu (fleece, zateplenou bundu) od firmy Mammut. Systém zapínání je u krku a na rukávech. Pro mě je její obrovskou výhodou snadná sbalitelnost, díky které zabírá v batohu minimum místa. Kapuce se zesíleným štítem a tříbodovým systémem nastavení perfektně ochrání před větrem, ale není vhodná pro lyžařskou helmu.

 

Testování 

Poprvé jsem si bundu do batohu přibalil při svém prvním skialpu v Malé Fatře. Při teplotách kolem nuly jsem vyrazil jen v tlustém merino tričku. Bundu jsem vytáhl v nepříjemném větru a spolehlivě mě ochránila i ve sněhové vánici na hřebeni. Skvěle sedí na těle, nijak neomezuje v pohybu a také velmi dobře vypadá. Podruhé jsem ji testoval v Krkonoších, kde mě překvapil ještě silnější vítr, a tam jsem si pod bundu v mrazech oblékl lehkou péřovku. I v tomto testu bunda obstála.

Několikrát jsem ji měl venku v dešti ve městě, což vysoký vodní sloupec samozřejmě zvládl bez problémů. Takže tady to nebyla žádná výzva.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • Vysoký vodní sloupec
  • Vysoký kvalitní konstrukce a nízká hmotnost
  • Stylový a jednoduchý design 
  • Široká škála použití

-

  • Žádné jsem nenašel

 

Závěrečné shrnutí

Od značky Mammut mám vždy ta nejvyšší očekávání. Tomuto kousku není co vytknout. Možná bych jen doporučil trochu užší střih, který by štíhlému člověku seděl ještě lépe. Velmi se těším na další testování v Chile a Argentině. Bunda je vhodná nejen na turistiku, ale i na skialp, běh v deštivém počasí a také do města za nepříznivého počasí.

 

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.