Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Batoh Deuter Guide 42 + SL

Dámský turistický batoh Guide 42+ SL značky Deuter je navržený tak, aby vyhovoval ženské anatomii s kratšími zády a užšími ramenními popruhy. Jeho hlavní předností je to, že má široké využití. Přečtěte si, jak obstál v naší recenzi a jak ho můžete využít. 

 

Obsah

Dámský batoh Deuter Guide 42+ SL zajišťuje maximální komfort na cestách díky své lehkosti, alpskému systému, zádové výztuze ve tvaru U a zvětšení batohu až o 8 litrů.

 

Charakteristika


Název:


Guide 42+ SL

Výrobce:

Deuter

Určení:

Dámské

Hmotnost: 1400 g
Objem: 50 l
Rozměry: 69 x 31 x 23 cm
Počet komor: 2
Spodní vstup: Ano
Přední vstup: Ne
Pláštěnka: Ne
Boční vstup: Ne
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne
Certifikace: PFC-free

 

  • extra lehký
  • alpský systém
  • výztuha ve tvaru U pro rozložení váhy
  • navržený speciálně pro ženy
  • polstrovaná ramena a záda
  • pevný a odolný materiál
  • snadno se přizpůsobí ženské anatomii
  • poutka pro nošení lyží
  • síťka pro přichycení helmy
  • spodní komora s vlastním přístupem
  • kapsa na hydrovak 3 l
  • objem 42+8 litrů

 

Představení batohu 

Ikonický model Guide od německého výrobce Deuter je tady v nové dokonalejší verzi. Na první pohled zaujme modernější logo a tři atraktivní barevná provedení – červená, zeleno-šedá a černá. Vybrala jsem si černou, protože batoh by rád využil i manžel, i když zádový systém a popruhy jsou přizpůsobeny ženské anatomii s kratšími zády a užšími rameny.

 

Průběh testování 

Nový Guide 42+ SL jsem testovala v Malé Fatře při výstupu na Martinské Hole ferratovou cestou kategorie B/C. Batoh je samozřejmě užší abyste se mezi skalami nezasekli.

 

Lehčí, odolnější, atraktivnější

Nová kolekce je o poznání lehčí díky polyamidové tkanině. Těsná struktura tkaniny činí materiál odolnější vůči natržení. Ocení určitě skialpinistky, které si nejednou našly batoh natržený od hran lyží. Pokud se vám něco takového stane, co nejdříve díru zalepte goratexovými nálepkami, které vydrží roky a zajistí aby se díra dále nezvětšovala. Hřbetní výztuž ve tvaru písmene U zajistí pohodlnější nošení a optimální rozložení váhy pro komfortní pohyb a zdravé nošení těla.

 

Objem batohu

Objem batohu Guide 42+ SL je 42 litrů a lze jej jednoduše zvětšit až na 50 litrů. Tato velikost bohatě stačí na vícedenní turistiku, kdy potřebujete kromě oblečení sbalit také stan, spacák, karimatku, případně ferratový set, nebo horolezeckou výbavu. Můj manžel použil 50tku při tříměsíční cestě v Jižní Americe. Je to jen o tom jak minimalisticky se umíte sbalit.

 

 

Jak správně sbalit batoh

Každý má svůj specifický styl, každému vyhovuje něco jiného. Ale co vyhovuje našemu tělu? Je vůbec nějaký správný postup při balení batohu?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Dostatek odkládacího prostoru pro výbavu

Popruhy po bočních stranách batohu Guide 42+ SL jsou primárně určeny na lyže, ale lze je využít ik přichycení menšího stanu či karimatky. Oceňuji odepínatelnou síťku pro ferratovou helmu, ale také jí víte přichytit například igelitovou tašku s odpadem, mokrý ručník, nebo taštičku se špinavými věcmi, kterou nechcete mít mezi čistým oblečením. Ženy to určitě ocení, muži možná méně. Fantazii se meze nekladou. Postupně jí najdu i další využití.

Oproti verzi Guide Lite, kterou jsem dosud používala, jsem se potěšila odkládacímu místu na bederním pásu, kde se bez problémů vejdou sluneční brýle nebo telefon. Oceníte také zip na boční straně pro snadný vstup do batohu, například pro láhev s vodou. Výrobce však mohl přidat místo pro láhev iz vnější strany. Pokud je batoh nacpaný k prasknutí tak je těžké zip rozepnout a vyjmout láhev. A to nemluvím o tom, že láhev je třeba znovu nacpat dovnitř a zip zapnout.

 

Vnitřní prostor batohu

Rozložení vnitřního prostoru je praktické, tak jak jej známe iu jiných značek. Menší vrchní komora na drobnosti či výbavu častého použití s poutkem pro klíče. Výhodou oproti například Osprey Renn 50 je mnohem snazší vstup do komory díky širšímu zipu. Při koupi zde naleznete i zmiňovanou síťku pro helmu s velkým logem Deuter. Marketing mají Němci zmáklý skvěle.

Zbytek batohu Deuter Guide 42+ SL je rozdělen na dvě oddělené komory s vlastním vstupem. Nezapomínejte, že navrch patří těžší věci a na spodek lehčí. Předejde v lepším případě nepříjemnému pocitu tahání, v horším uboleným zádům. Obecně si batoh po koupi dobře nastavte, aby korespondoval se stavbou vašeho těla. Variaci je díky četným popruhům nespočet. Prostě někde utáhněte, někde povolte abyste se s batohem cítili dobře. Jen na Vás záleží, jestli ho budete milovat, nebo nenávidět.

Do dolní komory bez problémů vejdete například spacák, karimatku nebo oblečení. Místo pro 3 litrový hydrovak se nachází v prostřední komoře. Teď mě napadlo, že turistické láhve jsou už asi přežitek, proto chybějící kapsa na láhev. Jsem stará škola.

 

Drobnosti, které potěší

Jako člověk milující pořádek mě potěšila drobnost – suché zipy na popruzích. Ty jsou dlouhé a pomocí zipu je umíte sbalit. Nijak nezavazují, ani nevisí z batohu. Jelikož se jedná nejen o turistický, ale i horolezecký batoh, nechybí poutka na cepíny a turistické hole.

Polstrování ramenních popruhů je kvalitní, příjemné, nijak na ramenou netlačí ani při strmějším výstupu a plně nabaleném batohu. Stejně je na tom i bederní pás, který lze odejmout a hrudní výškově nastavitelný pás doplněný jako jinak píšťalkou s pořádnou razancí.

 

Koupí Guide nic nezkazíte

Koupí nového Deuter Guide 42+ SL neuděláte žádnou chybu. Jedná se o ověřený model značky s bohatou historií. Batoh má široké využití při cestování, lezení, turistice, ferratových cestách. Kromě toho vypadá atraktivní a v horách se za něj rozhodně nebudete stydět.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • lehký a odolný
  • široké využití - turistika, lezení, skialp, ferrata
  • kvalita značky Deuter
  • oddělené komory s vlastním vstupem
  • zip na boku batohu pro snadný vstup
  • síťka na helmu
  • možnost zvětšit objem na 50 litrů
  • poutka pro lyže, cepín a turistické hole

-

  • chybí odkládací prostor na láhev z vnější strany
  • absence pláštěnky

 

Závěrečné shrnutí

Batoh Deuter Guide 42 + SL je velmi propracovaný, lehký, kvalitní a odolný. Jeho výhodou je také široké využití. Vnitřní část batohu je velmi dobře propracovaná. Stejně tak vnější část - ramenní popruhy i bederní pás zaručují vysoký komfort při pohybu. Batoh je skvělým společníkem na celou řadu aktivit - od turistiky, přes lezení až po lyžování. Jako negativum vnímám chybějící pláštěnku a odkládací prostor na láhev z vnější strany, ale jak už jsem psala výše, to už je dnes spíše přežitek a je spíše využíván vnitřní hydratační systém, na který je batoh připraven. 

 

Eva Fronko

Pochází z města Martin vklíněného mezi Malou a Velkou Fatru. Část svého dětství strávila i pod Vysokými Tatrami, což ji přirozeně vedlo k přírodě, turistice a horám. Osud ji na delší čas zavál na karibský ostrov Roatán patřící Hondurasu. Dva roky žila v Dubaji, kde pracovala jako letuška pro Emirates, aby se opět vrátila do rodného města.

Miluje cestování a mezi její nejoblíbenější krajiny patří Norsko, Nový Zéland, Japonsko a Jihovýchodní Asie. Naopak do Dubaje by se už nikdy nevrátila. Jak často říká: „V Dubaji nic není."

Kromě letní turistiky ji očarovaly zasněžené kopce slovenských hor, jako stvořené pro skialpinismus, s kterým tento rok začala.

Ráda cestuje nalehko s batohem, miluje stanování a po celodenní turistice se nejradši vykoupe v ledové řece. Mezi její cestovatelské sny patří Patagonie a západní pobřeží Kanady.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Eva Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

6 599  (14.85 %) od 5 619 

Porovnat

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

3 199  (48.77 %) 1 639 

Porovnat

2 999  (36.68 %) 1 899 

Porovnat

3 199  (43.76 %) 1 799 

Porovnat

3 490  (29.26 %) od 2 469 

Porovnat

3 999  (55.51 %) od 1 779 

Porovnat

3 690  (32.28 %) od 2 499 

Porovnat