Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Batoh Ortovox Peak Light 32

Batoh Ortovox Peak Light 32 je skvěle technicky zpracovaný, funkční a přitom si zachovává nízkou hmotnost, což oceníte na túře i na horské expedici. Přečtete si recenzi batohu a hodnocení testerky.

 

Obsah

Expediční batoh Peak Light 32 z řady High Alpine renomovaného německého výrobce Ortovox nabízí špičkové vybavení a zpracování pro náročnou turistiku, lezení nebo skialp.

 

     Profil testera

Terézia Kútna

Nadšená outdoorová duše, maminka, která bere své dítě do přírody tak často, jak jen to jde. Pracuji pro 4camping již od roku 2014, a právě zde jsem objevila vášeň k lezení/horolezení, turistice v horách, či kempování pod stanem/v dodávce, která mě drží dodnes.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Peak Light 32

Produktová řada:

Peak

Výrobce:

Ortovox

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost:

1,1 kg
Objem: 32 litrů
Rozměry: 27 × 62 × 16 cm
Materiál: 420D Oxford Nylon, PU zátěr
Počet komor: 1
Počet kapes: 4
Spodní vstup: Ne
Přední vstup: Ano
Boční vstup: Ne
Pláštěnka: Ne
Velikost zad batohu: RF (regular fit)
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne

 

  • materiál s PU zátěrem – odolný proti protržení, voděodolný
  • zádový systém Swisswool-Tec-Knit – vlna udrží vaše záda v suchu
  • trojúhelníková konstrukce víka – víko lze pevně utáhnout a neklouže z batohu
  • víko lze úplně odepnout nebo složit do hlavní kapsy
  • nastavitelné ramenní a bederní popruhy
  • ramenní popruhy jsou užší a tvarované na dámskou postavu
  • kompresní popruhy – batoh drží tvar
  • odnímatelný bederní pás s kapsou
  • odnímatelná zádová konstrukce
  • obvodový zip pro přední vstup do hlavní kapsy
  • světlá vnitřní barva hlavní kapsy pro snadnou orientaci
  • přední poutko pro snadnou manipulaci s batohem
  • hrudní popruh se signální píšťalkou
  • síťka na helmu
  • poutka na cepín, lano, hole, lyže a další vybavení
  • příprava na hydrovak
  • minimální hmotnost: 690 g
  • Nekompromisní pětiletá záruka

Představení batohu

Ortovox Peak Light 32 je vyroben z hustě tkaného nylonu s PU zátěrem, který mu dodává voděodolnost. Hlavní předností batohu je zádový systém Swisswool-Tec-Knit, který je velmi pohodlný a udrží vaše záda v suchu za každých okolností. Batoh je i přes svoji nízkou váhu extrémně odolný a nechybí mu žádná důležitá funkční vlastnost, kterou v horách pro přepravu vašeho vybavení potřebujete.

 

Výběr batohu a průběh testování

S přicházející zimou a rozhodnutím více se věnovat skialpům jsem se rozhodla pořídit si nový batoh, který bude dobře sedět na zádech a bude splňovat potřebné parametry na zimní túry. Jedna ze známých značek skialpových batohů je značka Ortovox. Legendární německá společnost, která se věnuje výrobě funkčního oblečení, horolezeckých, freeridových a skialpinistických batohů a jiného vybavení. Mají nejen špičkové vlastnosti ale také krásný design.

Testování batohu Ortovox Peak Light 32 proběhlo v zimě na skialpech, lehké turistice a indoor lezení.

 

Využití batohu

Na batohu Peak Light 32 značky Ortovox mě zaujala široká škála využití - klasická turistika, VHT, lezení či skialp. Na každý typ dorodružství má potřebné funkce.


Skialpinismus

Při skialpinismu je potřeba několika kusů specifického vybavení. Například vybavení první pomoci. Na batohu najdete kapsu pro uložení lavinové sondy a lopaty.

 

Samozřejmostí je také síťka na helmu. Nechybí ani možnost uchycení hůlek a lyží na batohu. 

 

Lezení

Při lezení rovněž jistě použijete síťku na helmu. Dále na batohu Peak Light 32 oceníte uchycení na lano, tuhé poutko na karabiny, nosné poutko na zavěšení batohu do štandu. Pro některé situace využijete možnost případné odepnutí vrchního víka a jeho vložení dovnitř batohu.

 

VHT, lehčí turistika

Na vysokohorských výletech a turistice na batohu Ortovox Peak Light 32 využijete opět síťku na přilbu, ale také uchycení holí, přípravu na hydrovak, přední vstup do batohu. V teplejších dnech oceníte zádový systém s merino vlnou, který zajistí vysoký komfort a rychlý odvod potu od těla. Vaše záda tak budou vždy suchá.

 

Batoh Ortovox Peak Light 32 je plné výbavě velmi lehký ale jeho váhu lze ještě snížit vybráním kovové zádové konstrukce, odepnutím bederního pásu a vrchního víka. Váhu tak snížíte na zhruba 700 gramů.

 

Odolnost materiálu

Batoh Ortovox Peak Light 32 je vyroben z hustě tkaného nylonu s PU zátěrem. Vnější zipy jsou voděodolné, takže vpohodě zvládne lehký déšť, ale já jsem si pro jistotu do něj vzala i univerzální pláštěnku, pro případ silného lijáku. Osobně si myslím, že je jednodušší nahodit pláštěnku a po dešti ji sundat, vyklepat a mít suchý batoh.

 

Zádový systém

Zádový systém Swisswool-Tec-Knit batohu Peak Light 32, který vyvinuli odborníci Ortovoxu, spočívá v kombinaci technické pěny s teplem lisovanou vlnou Swisswool pokrytou 3D úpletem. V praxi to znamená, že pohlcuje pot z vašich zad a dodává pocit sucha. Aktuálně během zimního testování jsem tuto vlastnost na daném batohu neměla možnost otestovat, ale ze zkušeností s podobným batohem (partner má Ortovox Peak 45 – také se Swisswool-Tec-Knit) mohu potvrdit, že opravdu skvěle funguje a je cítit rozdíl na naročnějších túrách.

 

 

Jak správně sbalit batoh

Každý má svůj specifický styl, každému vyhovuje něco jiného. Ale co vyhovuje našemu tělu? Je vůbec nějaký správný postup při balení batohu?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Funkční detaily

Popruhy a vrchní poutko 

Na první pohled vám padnou do očí pásky na připevnění cepínu/holí, které jsou na přední straně batohu. Pásky lze v případě potřeby odepnout a schovat do batohu. Mezi nimi se nachází přední kapsa na mapu, mobil či jiné věci, které potřebujete mít po ruce. Zip je voděodolný.

Dále je zde umístěno i vrchní poutko pro jednodušší manipulaci s batohem při zvedání ze země nebo fixování batohu na štand při lezení vícedélky.

Zapínací popruhy a vrchní víko lze odstranit, když se rozhodnete použít batoh ve zcela minimalistické verzi bez vrchního víka a bederního pásu.

 

Uchycení vybavení a lezeckého lana

Z boční strany batohu Ortovox Peak Light 32 jsou popruhy pro uchycení skialpů, lana, případně karimatky. Spodní popruhy jsou pevně přišity z obou stran a lze je povolovat pomocí jezdce. Vrchní popruhy mají jednu stranu odepínací, pro jednodušší manipulaci při připevňování daného vybavení. Lezecké lano lze připevnit dvěma způsoby. První způsob spočívá v tom, že zapnete vrchní popruhy na boku batohu jako při uchycení skialpů, tedy do boku. Druhým způsobem (dle hlavní myšlenky designérů) uchytíte popruhy do modrých oček, které se nacházejí pod horním víkem zezadu. Je tedy jen na vás, který z nich si osvojíte.

 

Záchranné prvky

Velice šikovná je na batohu Peak Light 32 záchranná kartička/emergency card. Jsou tam základní informace pro zavolání pomoci a vyplníte tam své údaje, což usnadní práci záchranářů v případě nějaké nehody.

 

Na hrudním popruhu se nachází malá píšťalka, která má sloužit pro přivolání pomoci v případě nouze.

 

Kapsy a poutka 

Celkově má batoh Ortovox Peak Light 32 jen tři malé kapsy (jednu přední a dvě na víku + mini kapsa na kyčlích). Myslím, že je to naprosto dostačující, pro tento typ batohu.

Na bederním pásu se nachází jedna kapsa. Ovšem je docela malá a na suchý zip, nic důležitého bych do ní nevkládala. Na druhé straně bederního pásu se nachází pevné poutko na karabiny, expresky a poutko pro uložení cepínu když jej máte během výstupu po ruce. Součástí uchycení cepínu je také očko na stahování, které se nachází na ramenním popruhu.

 

Vrchní víko a vstup do hlavní komory 

Vrchní víko lze velmi pěkně odepnout/povolit popruhy a vložit dovnitř batohu. Přitom máte stále dobrý přístup do vrchní kapsy. To například uvolní prostor pro pohyb hlavy s helmou.


Mimo vrchní vstup do hlavní komory má batoh Ortovox Peak Light 32 obvodový zip pro vstup zepředu.

 

Video - představení batohu Ortovox Peak Light 32 (eng)

 

Hodnocení: 99 %

+

  • materiál s PU zátěrem – odolný proti protržení, voděodolný
  • zádový systém Swisswool-Tec-Knit
  • minimální hmotnost 690 g
  • obvodový zip pro vstup do hlavní komory
  • odepínatelný bederák, vrchní víko
  • poutka na cepín, lano, hole, skialpy, síťka na helmu
  • příprava na hydratační systém
  • přední poutko pro lepší manipulaci s batohem
  • emergency card
  • úchyt na klíče ve vnitřní kapse na víku

-

  • malá kapsa na klíče, není na zip
  • chybí pláštěnka v případě silného deště – turistický nedostatek
  • síťka na helmu – pokud je volně připnutá (není tam helma) snadno se odepne z oček kde je připevněna – pozor aby se neztratila. Lepší by bylo, kdyby byla integrováná 
  • vyšší cena

 

Závěrečné shrnutí

Batoh Ortovox Peak Light 32 hodnotím velmi pozitivně. Batoh je vybaven pro celou řadu aktivit a nic vám nebude chybět při turistice, vysokohorské turistice, lezení ani na skialpech. Materiál batohu je odolný před poškozením a odolnost vodě chrání obsah batohu před promočením. Pozitivně hodnotím také nízkou váhu batohu, kterou lze ještě snížit. Batoh má dostatek poutek pro uchycení vybavení. Nechybí ani prvky první pomoci (emergency card a píšťalka).

Negativně lze vnímat vyšší pořizovací cenu, která se vám ale zase vrátí tak, že batoh využijete celoročně při různých aktivitách. Mínusově hodnotím absenci pláštěnky a síťku na helmu, která se snadno odepne z oček. 

 

Užitečné odkazy

Autor: Terézia Kútna

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 390  (35.72 %) 2 179 

Porovnat

3 090  (15.89 %) 2 599 

Porovnat

4 399  (24.32 %) od 3 329 

Porovnat

4 499  (29.78 %) od 3 159 

Porovnat

3 699  (27.3 %) od 2 689 

Porovnat

4 299  (4.42 %) 4 109 

Porovnat

3 899  (7.69 %) 3 599 

Porovnat

6 090  (0.02 %) 6 089 

Porovnat