Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Batoh Osprey Ariel 55 l

Naše testerka Gabča testovala batoh od ikonické značky Osprey. Jak testování dopadlo?

 

Obsah

 

Úvod 

Pokud uvažujete o batohu nad 50 litrů, určitě pro to máte dobrý důvod a čeká vás minimálně několikadenní dobrodružství. Následující recenze je právě pro vás.

 

Charakteristika


Produkt:

Ariel 55 II
Výrobce: Osprey
Pohlaví: Pánská i dámská varianta
Objem: 55 l
Rozměry: 73x38x25 cm
Materiál: 420 HD Nylon, 210D Nylon, Mesh

 

  • Nastavitelný zádový systém AircapeTM
  • Systém kompresních popruhů
    • 2x StraightJacketTM vepředu
    • 2x dole pro připevnění karimatky napříč
    • postranní horní na každé straně u postranních kapes na každé straně
  • Fit-on-the-FlyTM nastavitelný bederní pás (polstrování)
  • Úchyty na dva cepíny, které zároveń při použití neomezují vstup do spodní komory
  • Hrudní popruh s nouzovou píšťalkou
  • Pohodlný přístup ke spacímu pytli díky spodnímu vstupu
  • Integrovaná a odnímatelná pláštěnka

 

Batoh Osprey Ariel 55 II

Když jsem dostala možnost otestovat batoh Osprey Ariel o objemu 55 litrů, ani chvilku jsem neváhala. Je to přesně ta velikost, která mi dlouho chyběla a konečně doplňuje můj „batohový“ šatník. Batoh je opravdu velký a je vhodný na několikadenní/týdenní přechody hor. Dodává se spolu s integrovanou, odnímatelnou pláštěnkou a má kapsu určenou na vak s vodou. Na nastavitelném hrudním popruhu najdeme nouzovou píšťalku. Batoh má spoustu dalších vychytávek, které si postupně představíme. Na první pohled je celý batoh vyroben z kvalitního materiálu. Co mě potěšilo, je otevírání ve tvaru písmene „U“. Nesnáším totiž, když musím vytahat spoustu věcí, než najdu tu pravou, ale s tímhle otevíráním mám přehled, co kde v batohu mám.

  


Turistický batoh a co si do něj zabalit

Lámete si hlavu se seznamem věcí, které si zabalit sebou do přírody? Inspirujte se v našem článku.  

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Výhradně pro ženy

Velmi mě také potěšilo, že značka Osprey dělá batohy přímo pro ženy, při jejich výrobě totiž zohledňují a kopírují ženské křivky. Batoh Ariel má propracované ramenní popruhy, zádový systém a navíc je užší, vyšší a odlehčený. Bederní i ramenní popruhy vypadají masivně a přitom pohodlně. Batoh je na trhu je dostupný ve dvou velikostech: XS/S je vhodná pro ženy s výškou do cca 170 centimetrů, velikost M/L je pro ty, které mají nad 170 centimetrů. Osobně jsem přesně na výškovém rozmezí, ale batoh jsem zvolila XS/S. Firma Osprey navíc nabízí šikovného rádce (aplikaci), díky kterému zjistíte, jaký batoh je pro vás ten pravý. Ariel 55 je dostupný ve třech barevných provedeních: červený, modrý a černý.

 

U každého nového batohu je důležité ho pořádně nastavit, aby nás při dobrodružstvích nikde netlačil. Osprey má tohle opravdu velmi vychytané. Batoh se dá seřídit hned na několika místech. Samozřejmostí je klasické dotažení ramenních popruhů, bederního pásu a přitažení horního víka. Bederní i ramenní popruhy mají navíc systém Fit-on-the-Fly, který nám umožňuje posunout jejich polstrování o několik centimetrů díky suchému zipu.

Délku zad si můžeme také upravit podle výšky postavy díky nastavitelnému zádovému systému y. Záda jsou navíc díky AirScape systému dokonale odvětraná.

 

Úložný prostor a kapsy

Batoh má jednu hlavní komoru, která je nahoře ukončena praktickým stahováním, jednoduše ovladatelným jednou rukou. Komora má tři vstupy: ze přední strany a z horní i dolní části. Přední vstup je něco, co u batohu osobně vyžaduji a je to pro mě zásadní vychytávka. Nerada se totiž v batohu přehrabuji shora a stále něco hledám. Spodní část lze díky odnímatelné přepážce oddělit od hlavní komory. Osobně dolní komoru využívám pro spacák, ke kterému je tak zajištěn samostatný přístup. Horní vstup je klasický, jaký známe u jiných batohů, a uzavírá se stahováním. Zvenku na batohu najdeme další praktickou kapsu na věci, které chceme mít po ruce. Venkovní kapsu jsem využila i na hole, protože na batohu na ně chybí poutka.

Horní víko má zvenku dvě kapsičky, přičemž v jedné je odnímatelná pláštěnka a ve druhé najdeme praktickou karabinku na klíče. Osobně bych pláštěnku dala spíše ze spodu batohu a horní kapsičku využila na něco jiného. Na horním víku mi chybí kapsa z vnitřní strany. Další dvě menší kapsy najdeme na bederním pásu, jsou ideální například na mobilní telefon, který tak máme stále po ruce.

 

Popruhy a další vychytávky

Na batohu je mnoho popruhů a oček, díky kterým uchytíme spoustu potřebných věcí – oblečení, cepín, hole, karimatku… Celý batoh se dá stáhnout pomocí kompresních popruhů. Na obou stranách najdeme elastické kapsy na láhev s vodou. Láhev se dá do kapsy dát jak z horní, tak i ze spodní strany. Pokud však máme batoh hodně naplněný, může být s lahvemi problém a dost obtížně se budou do kapes dávat.

 

Kde testování probíhalo?

Testování probíhalo zatím jen v zimních Jeseníkách, ale určitě se se mnou batoh podívá mnohem dále. Z časových důvodů jsem se mohla sbalit jen na čtyři dny, ale vešlo by se mi do batohu vše potřebné i na vícedenní/týdenní trek. Do batohu se mi vejde spacák, karimatka, stan, oblečení, voda, vařič, jídlo a další nezbytné věci.

 

Hodnocení: 96 %

+

  • Celková nastavitelnost batohu
  • Otevření celého batohu jako kufru ("U") a přístup k věcem ze tří stran
  • Odvětrávaný zádový systém
  • Batoh je dobře vyztužený a celkově se dobře nosí

-

  • Chybí mi vnitřní kapsa na horním víku
  • Nemá uchycení na hole, ale má dostatek jiných poutek, takže se vždy někam vejdou
  • Pláštěnka je v horní kapse (ocenila bych ji spíš dole nabatohu a kapsu využila na něco jiného)

 

Závěrečné shrnutí

Batoh Osprey Ariel 55 II je díky své velikosti určen na několikadenní túry. Do batohu se vejde vše potřebné od spacáku přes karimatku, oblečení až po menší stan. S batohem jsem byla spokojená, mile mě překvapil svou odolnou konstrukcí a zejména velkou variabilitou nastavení na výšku postavy. Věřím, že s batohem ještě zažiju spoustu dalších dobrodružství.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

719  (20.86 %) 569 

Porovnat

4 390  (38.75 %) 2 689 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (15.07 %) 2 879 

Porovnat

699  (27.18 %) 509 

Porovnat

579  (51.81 %) 279 

Porovnat

1 499  (38.69 %) od 919 

Porovnat

(7.31 %) 659 

Porovnat

3 390  (49 %) od 1 729 

Porovnat