Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Batoh Osprey Tempest III

Testerka Kamča nachodila s předchozí generací batohů Tempest tisíce kilometrů. Dostala tedy na testování novou III. generaci, aby mohla batohy porovnat. Stojí nová generace legendárních batohů za to?

 

Obsah

 

Úvod 

Sháníte lehký turistický batoh, do kterého se bez problému sbalíte na celý den či prodloužený víkend? Takový, ze kterého Vás po prvních krocích nebudou bolet záda a v parných dnech nebudete mít obtisknutého „králíka“ na tričku? Poté mrkněte na novou generaci Tempest III od značky Osprey, jenž je jejich ověřená stálice. I díky oblíbenosti je tento typ batohu už 10 let na trhu a vznikají jeho nové generace.

Tempest II se mnou prochodil tisíce kilometrů. Tedy při volbě nového batohu byla volba jasná. Do hledáčku padla jeho nová generace. Jak Tempest III obstál v testování? V čem je odlišný od generace předchozí? Je lepší či naopak horší?

 

Značka Osprey

Kdo vyráží častěji do přírody a hor, jistě na značné části trekařů zaregistroval batoh se symbolem okřídleného Orlovce, jenž má ve znaku právě značka Osprey. Osprey je americká společnost, jenž vyrábí batohy, tašky a zavazadla již od r. 1974. Je známá pro svou kvalitní výrobu, design a především funkčnost a spoustě technických detailů, jenž vnáší do svých produktů.

Škála jejich výroby sahá od krosen na několikadenní přechody, přes sérii cestovních, cyklo či lezeckých batohů, až po městské batohy a cestovní tašky.

 

Charakteristika


Produktová řada:
Tempest
Výrobce: Osprey
Pohlaví: Dámské
Hmotnost: 1,1 kg
Rozměry: 61 x 28 x 25 cm
Materiál: 100D x 210D Bluesign® Recycled Robic® nylon

 

  • konstrukce upravená pro ženskou postavu 
  • zádový systém AirScape
  • hrudní popruh s píšťalkou 
  • systém připevnění teleskopických holí Stow-on-the-GoTM
  • kapsa na hydrovak s externím přístupem
  • popruh pro upnutí lana

 

První dojem

Batoh Osprey Tempest III je primárně navržen pro ženy. Ramenní i bederní popruhy jsou o něco kratší a záda jsou užší, aby se lépe přizpůsobila ženskému tělu. Batoh má objem 30l. Tudíž je ideální na jednodenní či víkendové túry. Na první dojem zaujme svou propracovaností a zpracováním z odolných materiálů. Zde si můžete vybrat mezi neutrálními barvami černá/fialová, veselejší zelená či šedo/bílá. Batohů od značky Osprey jsem již vyzkoušela mnoho. Ať už krosny na dálkové přechody či menší turistické batohy, vždy mě nadchnou množstvím kapes, popruhů a promyšlenými detaily v podobě úchytů, jenž mají všestranné využití.

  


Turistický batoh a co si do něj zabalit

Lámete si hlavu se seznamem věcí, které si zabalit sebou do přírody? Inspirujte se v našem článku.  

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Materiál

Vnější materiál batohu je vyroben z 210D ROBIC® ripstop nylon, jenž vytváří čtvercovou strukturu. Jedná se o tkaninu s vysokou pevností a odolností vůči roztržení. Vnější materiál batohu je odolný vůči vodě, ale není zcela nepromokavý, tudíž by bylo vhodné pořídit pláštěnku, která bohužel není součástí balení.

 

Upravení zádového systému na míru

Každý kdo si vyzkoušel nést nějakou tu váhu na zádech, tak ví, jak důležité je správné nastavení batohu a to, aby daný batoh opravdu sednul na postavu. Tempest III nabízí nastavitelný zádový systém, kde uchycením na suchý zip změníte jeho délku. Musím říct, že jsem zprvu vůči tomuto systému byla trochu skeptická, zda nebude batoh sjíždět či se vytrhávat z nastavené velikosti. Tyto obavy byly ale zbytečné, batoh i při plném naložení drží v poloze, jenž si přednastavíte a ani se nehne.

Vzhledem k tomu, že je batoh navržen tak, aby se přizpůsobil ženské anatomii těla, jsou zde i užší a kratší bederní popruhy.

 

Testování - jak se liší Tempest II. a III. generace?

Jak jsem již zmínila, s batohem Tempest II jsem nachodila tisíce kilometrů a stal se z něho univerzální batoh pro každé dobrodružství. S příchodem nové generace padla volba na Tempest III.

S batohem jsem prozatím stihla nachodit stovky kilometrů, to i s plným zatížením, abych ho otestovala opravdu na maximum a zjistila, v čem je nová generace jiná a jak je konstrukčně odlišná. Nová generace si zachovává všechny kladné vlastnosti té předchozí, přesto zde mírná změna proběhla.

 

Tvrdší zádový systém

Tempest III má oproti předchozí generaci tvrdší záda s odvětráváním AirScape. Tuto úpravu považuji jako značné plus. Předchozí generace batohu měla záda měkčí s odlišným odvětrávaným systémem. Při plném naplnění batohu jsem měla problém, že mě tlačili předměty uvnitř mírně do zad a způsobovaly prohnutí zad batohu, tudíž nemohl tak dobře odvětrávat. Nová generace je podstatně pevnější a drží tvar.

 

Větší kapsy na bederním popruhu

Ano, všechny generace Osprey Tempest mají na bederním popruhu kapsy na mobilní telefon, kapesníky či jiné drobnosti. U předchozí generace se mi telefon do kapsy bohužel nevešel, a tak jsem ho nosila v kapse u bundy, což při lezení v horách občas překáželo. Tempest III již má bederní kapsy větší, takže do nich dáte bez problému telefon, kapesníky, jelenní lůj, co vás namane :)

 

Konstrukční vychytávky, které zůstávají!

V samotném batohu se v hlavové části nachází kapsa na cennosti a z vnější strany na věci, které potřebujete mít po ruce. Dále pak na čele batohu naleznete velkou síťovanou kapsu, která je dostatečně velká na rychlé uložení srolované bundy či mikiny při výstupu. Dále zde jsou dvě boční kapsy, kam se bez problému vejdou 2l lahve s pitím.

Jako největší vychytávku, kterou jsem na batozích od jiných značek nenašla je možnost připnutí hůlek k batohu za chůze, bez nutnosti jeho sundávání. Batoh má pro tyto účely vpředu ramenního popruhu utahovací očko, kam hůlky snadno přichytnete a při protažení i dolním okem, vám nikde nepřekáží. Pokud batoh sundáváte, hůlky můžete uchytit vně batohu, kde naleznete i poutka na uchycení cepínu.

 

Jak obstál?

Batoh se mnou prošel hřebeny Krkonoš a několikakilometrové toulky po Českém Ráji. Dále se se mnou chystá brázdit po vrcholcích Rakouských alp. Jako jeho předchozí generace, tak i v tomto případě se jedná o opravdu univerzální batoh, do kterého se sbalím na jednodenní či víkendovou turistiku a skvěle poslouží i při ferratách či lezení.

Já jsem při své menší výšce zvolila velikost batohu XS/S a s úpravou zádového systému sedl na výbornou. Běžně s ním na celodenní výlet nachodím vzdálenosti okolo 20-30km a i při plném naložení nikde netlačí a pomocí polstrovaného bederního pásu se hezky nese.

 

Hodnocení: 96 %

+

  • Odvětrávaný zádový systém AirScape
  • Nízká hmotnost
  • Kvalitní zpracování a odolnost materiálů 
  • Přizpůsobení konstrukce ženské postavě
  • Velké množství vnějších kapes
  • Úchyty na cepín a trekové hole
  • Velké kapsy na bederním popruhu
  • Možnost uchycení holí ,,Stow-on-the-Go"
  • Univerzální využití na krátké procházky, víkendové přechody i ferraty

-

  • Neobsahuje pláštěnku, možnost dokoupení

 

Závěrečné shrnutí

Osprey Tempest III je univerzální batoh, který využijete na spousty aktivit a díky opravdu kvalitnímu zpracování vám bude dělat radost i řádku let.

Objem 30l naplníte vším potřebným na jednodenní či víkendový výlet, ať u se vydáte za turistikou, ferratami do hor nebo pouze za město na procházku po okolí. Za mne je tento batoh opravdu záruka kvality, kde nemám co vytknout.

Jediné, co mi v příslušenství batohu schází je chybějící pláštěnka. Batoh sám o sobě je voděodolný, ale není nepromokavý. To lze naštěstí snadno vyřešit, Osprey nabízí možnost pláštěnku dokoupit, či můžete využít pláštěnku z jiného batohu obdobného objemu.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 299  (16.28 %) 3 599 

Porovnat

5 299  (24.34 %) od 4 009 

Porovnat

719  (16.69 %) 599 

Porovnat

1 243  (21.24 %) 979 

Porovnat

579  (39.72 %) 349 

Porovnat

699  (27.18 %) 509 

Porovnat

650  (20.15 %) 519 

Porovnat

649  (26.19 %) 479 

Porovnat