Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Čelovka Fenix HM65R-T

Čelovka - naprostá nezbytnost pro večerní běh nebo přespávání v přírodě. Vyplatí se investovat do nadupané čelovky značky Fenix?

 

Obsah

 

Úvod

Na to, zda si pořídit ruční baterku, či čelovku, je poměrně jednoduché si odpovědět – díky čelovce máme volné ruce a svítíme přesně tam, kam se díváme. Ale jak si vybrat tu správnou čelovku přesně pro naše potřeby? Nyní se blíže podíváme na čelovku od jedné z předních značek, Fenix, konkrétně na model HM65R-T.

 

Charakteristika


Značka:

Fenix
Testovaný produkt: HM65R-T
Hmotnost: 141 g
Počet baterií: 1
Doba svícení: 300 hod
Světelný výkon: 1500 lm
Dosvit: 170 m

 

  • nárazuvzdorná pádům z výšky 2 metrů
  • odolná vůči vodě i prachu dle standardu IP68
  • výkonná LED Luminus SST40 s neutrálním odstínem
  • sekundární LED Cree XP-G2 S3 s neutrálním odstínem
  • popruh s reflexními prvky a Sport Fit systémem
  • vyrobena z vysoce odolné magnéziové slitiny
  • čelovku je možné naklápět v držáku
  • ochrana proti přehřátí

 

Režimy svícení

Tento model2 reflektory, po jejichž současném zapnutí na nejvyšší výkon získáte 1500 lumenů, wau! Každý z reflektorů má 3 režimy svícení (viz. tabulka níže). Větší z diod disponuje vyšším výkonem, ale kratší výdrží, dosvítíte s ní ale až do vzdálenosti neuvěřitelných 170 metrů! Pro toho, kdo si vzdálenost dosvitu jen tak nepředstaví, bude o to více překvapen, jakmile čelovku vyzkouší, stejně jako já. Menší z nich má širší rozptyl a možnost menšího výkonu 5 lumenů. Každý z reflektorů je ovládán zvlášť 2 gumovými tlačítky.

 

Regulace výkonu

Nemá paměť na naposledy zvolený režim, což mi osobně vyhovuje, jelikož při zapnutí svítí vždy nejslabší režim a neoslníte zbytečně sebe ani ostatní.

 

Nabíjení a výdrž

Čelovka se nabíjí pomocí USB C kabelu (hurá!), který je součást balení, spolu s nabíjecím akumulátorem Fenix 18650 3400 mAh. Potěší i možnost dokoupení akumulátoru náhradního, popřípadě lze jako nouzovku využít dvě jednorázové baterie CR123A.

Stav nabití jednoduše zjistíte díky indikátoru se čtyřmi diodami na horní části čelovky. Po úplném vybití jsou uváděny 3 hodiny potřebné do úplného nabití – opravdu nabití trvalo kolem 3 hodin. Čtyři diody by měly značit nabití baterie na 100-80 %, tři 80-60 %, dvě 60-40 % a jedna 40-20 %.

 

Doba výdrže je logicky ovlivněna zvoleným režimem svícení – viz tabulka níže.

 

Bonusové vychytávky - voděodolnost, nárazu vzdornost, zamykání

Výrobce uvádí možnost ponoru čelovky i do 2 metrů (!), já jsem do takové hloubky čelovku sice neházela, ale pro zajímavost jsem ji nechala po 20 minut ponořenou v potoce – a po vytáhnutí stále bezproblémově funguje.

 

Spokojení s ní budou i ti, co mají tzv. obě ruce levé a stále jim věci padají z ruky. Fenix HM65R-T je odolná vůči pádům z 2 metrové výšky – potvrzeno.

Bez zamykání, které tato čelovka naštěstí také má, se osobně neobejdu. Mám takové štěstí, že se mi baterky a čelovky v batohu vždy nevědomky zapnou a ve chvílích, kdy jsem je potřebovala nejvíc, byly vybité. Zamknout lze delším podržením jednoho tlačítek. Pokud je zamčená, po stisknutí čtyřikrát dioda zabliká. Pro odemknutí je potřeba po několik vteřin držet stisknutá obě tlačítka.

 

Popruh kolem hlavy

Popruh kolem hlavy je příjemně širší, než je zvykem, pružný, a obsahuje netradičně rotační kolečko pro utahování. Zpočátku jsem byla vůči němu skeptická – nevěřila jsem pevnosti lanka a obecně mi přišel tento systém utahování nadbytečný. Nakonec si rychle zvyknete a lanko působí pevně. Tento systém utahování není žádnou novinkou, v poslední době je hojně využíván u bot, sama s nám mám dobré zkušenosti i snowboardových a skialpových bot.

 

Testování

Čelovku jsem otestovala hned při několika aktivitách, kde mi skvěle posloužila. Prvně jsem ji vyzkoušela při noční jízdě na kole a při běhu, kde jsem si při zapnutí turbo-režimu připadala oproti ostatním sportovcům s čelovkami jako kamioňák s dálkovými. Měla jsem skvělý rozhled, viděla každou prohlubeň, kámen, kořen, což je pro mě a mé vytahané kotníky důležitý aspekt. Při běhu jsem si delší dobu zvykala na vyšší hmotnost, než pro mě bylo dosud obvyklé u jiných čelovek.

 

Co bych vytkla je absence mnou oblíbeného červeného světla pro občasné posvícení, když chce člověk něco nalézt – nu ale ne každá čelovka může mít naprosto všechny funkce a při pořízení tohoto typu se neočekává, že ji budete využívat při kempování pro nalezení zubního kartáčku. ale naopak při aktivitách náročnějších na potřebu výborné viditelnosti.

Následně jsem byla vděčná za Fenixku během stavby vysokých lanových překážek, kdy jsme neodhadli dobu potřebnou pro dokončení. V tu chvíli, kdy vážete lana v 10 metrové výšce na stromech, potřebujete mít 100% rozhled a přehled kvůli bezpečnosti. S HM65R-T po ruce jsem neměla s ničím problém, díky za ní. Bohužel se nedá připevnit na helmu, i kvůli krátkému popruhu, který nelze sundat. Čelovku jsem tedy měla trochu nemotorně přímo na hlavě a helmu mírně posunutou z čela dozadu.

Výrobce však už pracuje na tom, aby se dal popruh z čelovky sundat. 

 

V neposlední řadě nám čelovka posloužila během stavby tábora, kdy jsme na poslední chvíli vztyčovali hangáry za tmy, abychom se vyhnuli stavbě během bouřky, jež se na nás měla přihnat následující den.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • Neskutečná svítivost
  • Odolnost vůči nárazům
  • Voděodolnost
  • Kvalitní materiál
  • Systém utahování popruhu pomocí kolečka

-

  • Absence červeného světla
  • Vyšší hmotnost
  • Nemožnost připevnění na helmu

 

Závěrečné shrnutí

Čelovku Fenix HM65R-T využívám v situacích, kdy si musím být jistá kam šlapu, kam jedu, kde se co nachází. Nejedná se o typ, který si vezmete na ultralight trail, vyšší váha a absence červeného světla by byla spíše na obtíž. Jde o příslušenství pro náročnějšího uživatele.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 499 

Porovnat

7 999  (34.88 %) 5 209 

Porovnat

Skládací láhev Dynafit Flask 350ml

450  (20.22 %) 359 

Porovnat

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Alpine

4 000  (31.53 %) od 2 739 

Porovnat

Skládací láhev Zulu Soft Flask 750

399  (50.13 %) 199 

Porovnat

2 499  (24.81 %) 1 879 

Porovnat