Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Čelovka Petzl Tikka 350 lm

Značka Petzl je výrobcem vybavení nejen pro horolezce a jeskyňáře. Jak dopadne testování jejich modelu čelovky Tikka? 

 

Obsah

 

Úvod

Čelovek je na trhu nepřeberné množství v různých cenových relacích, přičemž každá z nich se pyšní nejrůznějšími vychytávkami. Vybrat si tedy tu správnou, jenž bude splňovat požadované parametry a nezruinuje vaši peněženku, může být celkem oříšek. Jednu takovou, která by mohla uspokojit i náročnějšího uživatele, jsem měla možnost vyzkoušet v rámci tohoto testování. Jedná se o model Tikka od výrobce Petzl. Zajímá vás, jak obstála v testování a zda by byla vhodná právě pro vás? Pojďme se na to společně podívat! 

 

Charakteristika


Název:

Tikka
Výrobce: Petzl
Hmotnost 94 g
Počet baterií: 3
Doba svícení: 110 hod
Světelný výkon: 350 lm
Dosvit: 70 m
Režim blikání: Ano
Červené světlo: Ano

 

  • 2x LED dioda
  • snadno ovladatelný vypínač
  • fosforeskující reflektor usnadňující hledání čelovky
  • lze napájet AAA bateriemi nebo akumulátorem 
  • voděodolnost IPX4
  • hlavový pásek lze vyjmout a vyprat
  • kompatibilní s dobíjecím akumulátorem Core

 

O značce

Petzl je francouzská značka založená v roce 1970 stejnojmenným jeskyňářským badatelem Fernandem Petzlem. V jejich sortimentu naleznete špičkové výrobky právě pro jeskyňáře či horolezce, a to od čelovek až po kompletní horolezeckou výbavu.

Výběr čelovek této značky je opravdu široký. Mým záměrem bylo vybrat si čelovku mnohem výkonnější, než je ta má bludička, která už při zimním běhu sloužila spíš jako odrazka autům, když jsem běžela po krajnici vozovky. Nakonec jsem si zvolila model Tikka se svítivostí 350 lm. Tento model se řadí mezi ty výkonnější a zároveň velmi lehké a kompaktní čelovky. 

 

Rozbalení 

Čelovku Petzl Tikka můžete sehnat ve čtyřech barevných provedeních, konkrétně ve žluté, zelené, modré či černé. Spolu s ní v papírovém balení najdete tři AAA baterie pro první použití. Ty můžete zaměnit za dobíjecí Li-ion akumulátor, který již součástí balení není. Můžete si ho ale samozřejmě objednat na e-shopu zvlášť. Dále pak balení obsahuje návod a praktické pouzdro Shell Lt, pomocí kterého lze čelovku používat také jako lucernu. 

 

Jak obstojí, když přichází tma

Čelovka je navržena pro aktivní pohyb všeho druhu. Její maximální svítivost je 350 lm, čímž ozáří okolí do vzdálenosti 70 m. Svícení se dá upravit dle potřeb ve třech různých intenzitách pro bílé LED světlo a ve dvou intenzitách pro světlo červené, které navíc nabízí i režim blikání pro signalizaci. Podle režimu svícení se odvíjí také samotná výdrž čelovky. Při nejnižší intenzitě svícení vám čelovka vydrží svítit až 110 hodin, při nevyšší intenzitě potom zvládne minimálně 2 hodiny. V průběhu testování se mi čelovka osvědčila i v chladném počasí.

 

Konstrukční vychytávky

Směr světla je snadno nastavitelný v jakémkoliv režimu díky pohyblivému kloubu svítilny . Ať už tedy vyrazíte na noční výšlap, běh nebo budete brázdit prašan na svahu, na všechny překážky si zvládnete včas posvítit. Svítilna má velmi nízkou hmotnost (94 gramů) a snadno nastavitelný pásek přes hlavu. Tyto dvě vlastnosti vám zaručí, že se čelovka během aktivního používání nehne z místa a na hlavě ji v podstatě neucítíte. Model Tikka má úpravu voděodolnosti IPX4, díky které zvládne i aktivity za deště nebo ve vlhkém prostředí. 

 

Volba napájení 

Čelovka je ze série Hybrid Concept, což znamená, že ji lze napájet jak třemi tužkovými bateriemi AAA, tak dobíjecím akumulátorem, který však není součástí balení a musíte si ho dokoupit. Pokud máte přístup ke zdroji elektřiny nebo vlastníte powerbanku, potom je dobíjecí akumulátor jasná volba.

Na dlouhých cestách bez elektřiny, kde vám snadno dojdou veškeré zdroje, není jednodušší varianty, než vyměnit akumulátor za běžně dostupné mini tužkové AAA baterie. Tento typ baterií dnes seženete téměř všude, ale na delším treku se vám jistě vyplatí mít v batohu jak akumulátor, tak baterie. Čelovka má navíc indikátor stavu nabití. Měli byste tak vždy dostatečně včas zjistit, že čelovce "dochází šťáva". 

 

Neopomenutelné doplňky

Čelovka je opatřena fosforeskujícím reflektorem. Pokud ji odložíte po jejím vypnutím, tato vychytávka by vám měla usnadnit případné hledání čelovky ve tmě. 

 

Hodnocení: 90 %

+

  • hmotnost a kompaktnost
  • tři intenzity svícení bílé LED diody, dvě intenzity svícení červené diody včetně blikající signalizace 
  • kloub pro snadné nastavení a úpravu směru svícení 
  • možnost výběru napájení AAA bateriemi, nebo akumulátorem s možností nabíjení přes USB
  • indikátor stavu nabití baterie

-

  • vyšší cena
  • akumulátor není součástí balení a je nutné ho dokoupit

 

Závěrečné shrnutí

Čelovka Petzl Tikka splnila má očekávání. Je to lehká a kompaktní čelovka, což oceňuji při veškerých sportovních aktivitách. Velkou výhodu shledávám v nastavitelném kloubu s dostatečným roszahem, díky čemuž lze snadno a rychle upravit směr svícení z blízka na dálku apod.

Svítivost i výdrž jsou dostatečné. Díky indikátoru stavu baterie a možnosti výměny akumulátoru za obyčejné baterie si troufám říci, že vás nikdy nenechá ve štychu

 

     Profil testera

Kamila Zelinková

Kamila je rodačka z Podkrkonoší, které hory zůstaly v krvi a ráda v nich tráví každou volnou chvíli. Nejvíce se věnuje běhu a vysokohorské turistice. V zimě jezdí lovit prašan na skialpy do zahraničí. Když už po sněhu není ani památky, vyráží do hor zdolávat vrcholy, nejraději v kombinaci s ferratami. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 021  (19.78 %) od 819 

Porovnat

1 599  (32.52 %) od 1 079 

Porovnat

420  (21.67 %) 329 

Porovnat

2 119  (24.54 %) 1 599 

Porovnat

240  (25.42 %) 179 

Porovnat

1 329  (31.6 %) 909 

Porovnat

2 850  (33.72 %) 1 889 

Porovnat